Πρώτη πτήση ΜΕΑ Bayraktar TB2 S του Τουρκικού Ναυτικού από το Τσανακαλέ
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) τύπου Bayraktar, σε υπηρεσία με το Τουρκικό Ναυτικό, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση από το αεροδρόμιο του Τσανακαλέ, στο οποίο επέστρεψε το απόγευμα. Δεν είναι γνωστό το προφίλ αποστολής που πραγματοποίησε το ΜΕΑ, ώστε να γνωρίζουμε εάν εισήλθε στο FIR Αθηνών, πάντως το ΓΕΕΘΑ δεν ανακοίνωσε κάποια παράβαση ή παραβίαση την συγκεκριμένη ημέρα.
Για το Τουρκικό Ναυτικό, έχει τεθεί παραγγελία 5 συστημάτων Bayraktar, εξέλιξη που φανερώνει την δυναμική παρουσία των συστημάτων ΜΕΑ σε όλους τους Κλάδους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ήδη στα τουρκικά ΜΜΕ, διαρρέεται ότι τα συγκεκριμένα ΜΕΑ πρόκειται να συμβάλουν στις επιχειρήσεις επιτηρήσεως για τα ρεύματα παράνομης μεταναστεύσεως στο Αιγαίο. Πρόκειται ασφαλώς για παραπλανητικό ισχυρισμό, δεδομένου ότι τα παράνομα δίκτυα λάθρα προωθήσεως μεταναστών στην Ελλάδα, λειτουργούν στα Μικρασιατικά παράλια και οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν σαφή εικόνα για την παράνομη δράση που αναπτύσσουν.
Η τελευταία εξέλιξη, οδηγεί σε ορισμένες προφανείς διαπιστώσεις και επισημάνσεις:
- Αν και σκοπίμως και για επικοινωνιακούς λόγους, η τουρκική πλευρά προβάλει την αξιοποίηση των Bayraktar για το ανθρωπιστικής φύσεως πρόβλημα των παρανόμων μεταναστευτικών ροών, είναι σαφές ότι μέσω αυτών αναμένεται να κορυφωθεί η παραβατική συμπεριφορά στο FIR Αθηνών, που αναπτύσσεται από την Τουρκική Αεροπορία και το Τουρκικό Ναυτικό. Άνευ αντιδράσεως από ελληνικής πλευράς, είναι βέβαιο ότι οι πτήσεις τουρκικών ΜΕΑ στο FIR Αθηνών θα αποτελούν σύντομα καθημερινότητα, εις βάρος των ελληνικών θέσεων. Την Αθήνα θα πρέπει να απασχολήσει ειδικότερα το θέμα των Κανόνων Εμπλοκής στην περίπτωση ΜΕΑ.
- Σημείο ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι τα Bayraktar που εντάσσονται σε υπηρεσία με το Τουρκικό Ναυτικό, δεν είναι της απλής εκδόσεως αλλά της εκδόσεως TB2 S, που έχει ικανότητα μεταφοράς οπλισμού. Αυτό και μόνο, φανερώνει το προσχηματικό του ισχυρισμού περί επιχειρησιακής εκμεταλλεύσεως των εν λόγω ΜΕΑ σε ρόλο αστυνομεύσεως.
- Εξ αφορμής της δήθεν τουρκικής “ευαισθησίας” για τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο και της αξιοποιήσεως των λύσεων που προσφέρει η τεχνολογία σε συστήματα ΜΕΑ, φυσιολογικώς ανακύπτει το ερώτημα τί έχει πράξει προς την ίδια αντίληψη προσεγγίσεως, η ελληνική πλευρά. Πόσο έχει απασχολήσει το ζήτημα όλα αυτά τα χρόνια του διαπιστωμένου προβλήματος, το καθ’ ύλην αρμόδιο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή; Γιατί η παρουσία του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στον εναέριο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου απουσιάζει και συνεργάζεται μόνο με αεροσκάφη και ελικόπτερα του FRONTEX;