Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Προσβολή ρωσικών ελικοπτέρων σε εργοστάσιο της περιοχής Μόσχας

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την πρόκληση ζημιών σε τρία ρωσικά ελικόπτερα, από ενέργειες δολιοφθοράς εντός της ρωσικής επικρατείας, ανακοίνωσε η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) του Υπουργείου Αμύνης της Ουκρανίας. Παραλλήλως, τις περί ώρα 05.00 της 27ης Ιουλίου, υπό την κάλυψη του σκότους, προσβλήθηκαν στρατιωτικά αεροδρόμια στις περιοχές Σαρατόφ, Μουρμάνσκ και Ριαζάν ενώ στην τελευταία, ένα μη επανδρωμένο επίθεσης χτύπησε και εγκατάσταση διυλιστηρίου.

Από την επίθεση στην αεροπορική βάση του Μουρμάνσκ, απέχουσα 1.800 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία, το μη επανδρωμένο επίθεσης που χρησιμοποιήθηκε, προκάλεσε ζημιές σε ένα βομβαρδιστικό Tu-22M3. Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση, αναφέρεται ότι αποτελεί κέντρο εκπαιδεύσεως πληρωμάτων στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσικής Αεροπορίας. Δορυφορικές φωτογραφίες της βάσεως, δείχνουν την ύπαρξη 27 βομβαρδιστικών (14 Tu-95MS και 13 Tu-22M3) στις 20 Ιουλίου και 25 στις 25 Ιουλίου.

Η GUR ανακοίνωσε επισήμως ότι οι επιθέσεις που απέφεραν την πρόκληση ζημιών στα ελικόπτερα, πραγματοποιήθηκαν στις 21 και 24 του μηνός. Στην νυκτερινή επίθεσης της 21ης Ιουλίου χτυπήθηκαν ένα επιθετικό ελικόπτερο Mi-28 και ένα ελικόπτερο γενικής χρήσεως Ka-226 ενώ στην περίπτωση της 24ης Ιουλίου, αναφέρεται η καταστροφή ενός ελικοπτέρου μεταφορών Mi-8.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της επιθέσεως στις 21 Ιουλίου, η οποία έλαβε χώρα περί ώρα 03.00, είναι ότι στόχος ήταν το Εθνικό Κέντρο Παραγωγής Ελικοπτέρων Mil και Kamov στο Τομολίνο, στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας. Πρόκειται για εταιρεία κατασκευής και επισκευής ελικοπτέρων, γεγονός που σημαίνει ότι πέραν των πολεμικών αεροδρομίων, οι Ουκρανοί στοχοποιούν πλέον και την βιομηχανική υποδομή της Ρωσίας με σκοπό την υποβάθμιση της αεροπορικής ισχύος του αντιπάλου. 

Στα επίσημα ανακοινωθέντα, χρησιμοποιείται ο όρος “δολιοφθορά”, που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση, λόγω και του μεγάλου βάθους εντός της ρωσικής επικρατείας που πραγματοποιούνται τα πλήγματα. Η προσβολή στόχων σε μεγάλο βάθος, αναμένεται να σημαίνει ασθενέστερα μέτρα αμύνης κι επομένως αυξημένη επιτυχία προσβολής. ΜόΗ αλήθεια είναι ότι τέτοιου τύπου επιθέσεις, απαιτούν αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες για την ύπαρξη στόχων, που προφανώς παρέχονται από δορυφορικά μέσα επισκοπήσεως.

Ισραηλινά F-35I χτυπούν στην Υεμένη τους Χούθι

Related Articles

Back to top button