Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

Προς ματαίωση το πρόγραμμα αμφιβίων τεθωρακισμένων AAV7A1

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το πρόγραμμα Αμφιβίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAV7A1 που προωθήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό τα τελευταία χρόνια, διά παραχωρήσεως μεταχειρισμένων οχημάτων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί όπως όλα δείχνουν. Το εν λόγω πρόγραμμα, ήταν ένα εξ αυτών που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της επισκέψεως στην Αθήνα του Υποναυάρχου Άντονι Ρόσι, διευθυντού Γραφείου Διεθνών Ναυτικών Προγραμμάτων (NIPO) του Ναυτικού των ΗΠΑ, το διήμερο 7-8 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της αναθεωρήσεως προτεραιοτήτων και με βάση πάντα τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, από ελληνικής πλευράς κρίνεται ότι υπάρχουν υψηλότερης προτεραιότητος προγράμματα στα οποία πρέπει να κατευθυνθούν οι περιορισμένοι πόροι. Όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η προσφορά της Επιστολής Αποδοχή (LOA) που είχε ληφθεί, έληγε στις 30 Νοεμβρίου και έπειτα από ελληνικό αίτημα, η ισχύς της παρατάθηκε διαδοχικώς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εφόσον η LOA γινόταν αποδεκτή, η πρώτη δόση που έπρεπε να καταβληθεί, θα μπορούσε να καλυφθεί από την διάθεση δωρεάν αμερικανικής βοηθείας ύψους 25 εκατ. $ και η αποπληρωμή θα εξελισσόταν σε βάθος αρκετών ετών. Εν τούτοις, από πλευράς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ κρίθηκε ότι οι πόροι άνω των 250 εκατ. € που θα απορροφούσε το πρόγραμμα, είναι προτιμότερο να διατεθούν προς κάλυψη άλλων επιχειρησιακών αναγκών.

Οι διεργασίες για το πρόγραμμα είχαν ξεκινήσει το 2021 και αυτό εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) πριν από δύο χρόνια, στις 21 Φεβρουαρίου 2022. Ακολούθως, η ΓΔΑΕΕ είχε στείλει την σχετική LOR στις 18 Ιουλίου, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την πιθανή πώληση στις 17 Μαρτίου 2023 και τέσσερις μήνες μετά, στις 21 Ιουλίου ελήφθη η LOA GR-P-SCO, με αναφερόμενο συνολικό κόστος 268 εκατ. $.

Η προμήθεια αφορούσε συνολικώς 76 τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία θα εξόπλιζαν τα τρία τάγματα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Η εξέλιξη, ματαιώνει την αναβάθμιση των ικανοτήτων του Ελληνικού Στρατού στην μεταφορά ενισχύσεων “βαρέων” μονάδων σε νήσους, σε μία περίοδο που προωθείται η προμήθεια σύγχρονων ελικοπτέρων, που θα βελτιώσουν τις ικανότητες αεροκινήτων επιχειρήσεων “ελαφρών” δυνάμεων πεζικού.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ: Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων το 2030 – Προκλήσεις, Προβληματισμοί και Ευκαιρίες

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close