Προς έναρξη επισήμων διαπραγματεύσεων για τις Belh@rra
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στο γραφείο του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου βρίσκεται προς υπογραφή από εχθές 19 Μαΐου, ο φάκελος του προγράμματος προμήθειας δύο φρεγατών Belh@rra από την Γαλλία. Πρόκειται για το επόμενο στάδιο, στο οποίο μετά και την υπογραφή από τον υπουργό, ξεκινούν πλέον επισήμως διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς μέχρι σήμερα επρόκειτο τυπικώς για “ανεπίσημες” συζητήσεις μεταξύ ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και της αντίστοιχης γαλλικής DGA.
Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι σήμερα το ΓΕΝ έχει περιγράψει τις προδιαγραφές που επιθυμεί και κυρίως τις διαφοροποιήσεις στην διαμόρφωση οπλισμού των φρεγατών. Με βάση αυτές, η ΓΔΑΕΕ έχει συζητήσει κι έχει πάρει τις πρώτες απαντήσεις των Γάλλων ενώ συζητά και ευρύτερα θέματα οικονομικά και νομικής φύσεως.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ζητήσει στα δύο συστήματα κάθετης εκτοξεύσεως πυραύλων Sylver A50 της γαλλικής διαμορφώσεως, την προσθήκη ενός τρίτου καθώς και ενός Sylver 70. Το Α50 έχει ικανότητα εκτοξεύσεως πυραύλων αέρος-αέρος Aster 15 και Aster 30 ενώ το Α70, που είναι μεγαλύτερου ύψους, μπορεί να εκτοξεύσει και τον πύραυλο πτήσεως προσβολής χερσαίων στόχων NCM (Naval Cruise Missile) που προέρχεται από τον λεγόμενο SCALP Naval. Το ΓΕΝ επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον πύραυλο μέσου βεληνεκούς CAMM ER, ζητώντας να ενημερωθεί για την επιλογή του ως εναλλακτική του Aster 15 ενώ ως προς τα υπόλοιπα όπλα, επιθυμεί Αντιπυραυλικό Σύστημα Εγγύς Άμυνας (CIWS) και πυροβόλο OTO Melara 76 mm διαμορφώσεως STRALES.
Οι Γάλλοι πίεζαν όλο αυτό το διάστημα ώστε ο διάλογος να λάβει χαρακτήρα επισήμων διαπραγματεύσεων, καθώς στις όποιες ενημερώσεις για τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και στα ερωτήματα για κοστολόγηση των επιλογών, η ανταπόκρισή τους ήταν επίσης ανεπίσημη. Ωστόσο, με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθούν επισήμως διαπραγματεύσεις, καθώς το πρόγραμμα δεν είχε εγκριθεί από τον ΥΕΘΑ. Την διαδικασία προς τούτο, σηματοδότησε η έγκριση του προγράμματος από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε συνεδρίαση της 30ής Απριλίου.
Αυτό που έχουν αποσαφηνίσει οι Γάλλοι είναι ότι οι τροποποιήσεις που ζητεί το Πολεμικό Ναυτικό απαιτούν περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου. Έτσι, δεν υπάρχει δυνατότητα να παραληφθεί το δεύτερο πλοίο της κλάσεως που ναυπηγείται για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού, περί το 2024. Αυτή η προοπτική υπήρχε εφόσον επιλεγόταν η ίδια ακριβώς διαμόρφωση με του Γαλλικού Ναυτικού. Έτσι, η παράδοση της πρώτης φρεγάτας στην Ελλάδα τοποθετείται πλέον περί το 2026, όπως ανέφερε και ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Άγγελος Αθανασόπουλος 17 Μαΐου). Ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός πως οι Γάλλοι διευκρινίζουν πως με την παράδοση της πρώτης φρεγάτας, δεν θα είναι πιστοποιημένος ο επιπλέον εκτοξευτής Sylver Α70 αλλά η διαδικασία αυτή θα ακολουθήσει σε επόμενο χρόνο.
Αντιστοίχως, ανεπίσημες είναι οι μέχρι τώρα απαντήσεις των Γάλλων, ως προς το κόστος. Πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις. Ανεξαρτήτως των απαντήσεων αυτών, σε όλα τα έγγραφα του ΓΕΝ αλλά και της ΓΔΑΕΕ, αναφέρεται ρητώς ότι το τελικό ύψος του προγράμματος θα είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Μόνο κατά τις επίσημες διαπραγματεύσεις θα ληφθούν επίσημες απαντήσεις για τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, θα προσδιορισθεί επακριβώς το κόστος καθώς και ο τρόπος αποπληρωμής.