Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑΚΥΠΡΟΣ

Πώς θα τιμηθούν πραγματικά οι πεσόντες του 1974;

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, η τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων εννέα Ελλήνων οπλιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρέστη ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, ως εκπροσώπου και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη ο οποίος βρίσκεται από εχθές στην Κύπρο, τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Χθες, Πέμπτη 30 Μαΐου, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η τελετή επίσημης παραλαβής των λειψάνων των 15 Ελλήνων οπλιτών. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός των λειψάνων των 6 εξ αυτών, των οποίων οι συγγενείς επέλεξαν η ταφή να πραγματοποιηθεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.

Η ταφή των λειψάνων των 9 οπλιτών που επαναπατρίσθηκαν, θα γίνει στους τόπους καταγωγής των οπλιτών, από τους συγγενείς σε συνεργασία με τους οικείους Σχηματισμούς.

Στον λόγο που εκφώνησε ο ΥΕΘΑ, ανέφερε ότι εκπληρώνεται “το μέγιστο εθνικό χρέος”. Είναι όμως έτσι; Έχουμε μάθει πώς πολέμησαν και θυσιάστηκαν οι οπλίτες αυτοί, που στο ευρύ κοινό παραμένουν “άγνωστοι”; Κρατώντας απαγορευμένη την ιστορική έρευνα, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση στα επίσημα αρχεία, το Έθνος δεν θα μάθει τίποτα άλλο πέρα από ονόματα.

Από την άλλη, η προ ετών έναρξη δημοσίευσης των καταθέσεων στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τον “Φάκελο της Κύπρου”, διαδικασία που έγινε πριν 40 χρόνια περίπου, εξελίσσεται με εντελώς απαράδεκτο ρυθμό από την Βουλή. Ενώ πρόκειται μόνο για απλή αναπαραγωγή στην αρχική μορφή των καταχωρημένων καταθέσεων, οι εργασίες είναι τόσο αργές, ώστε με τον σημερινό ρυθμό θα απαιτηθεί άλλος μισός αιώνας μέχρι το ελληνικό κοινό να έχει ολοκληρωμένη εικόνα, τουλάχιστον για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επίσημης κρατικής ερευνητικής διαδικασίας.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι καιρός, τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο ΥΕΘΑ, να προχωρήσουν αποφασιστικά στις δέουσες ενέργειες που θα εξαλείψουν αυτή την άδικη για το έθνος “πράξη δειλίας”, που διαρκεί ήδη μισό αιώνα. Οι πεσόντες, δεν ανήκουν πλέον μόνο στους οικείους τους αλλά στο Πανελλήνιο. Πώς θα παραδειγματιστούν οι επόμενες γενεές και πως οι μελλοντικοί στρατιωτικοί μας θα διδαχθούν από την πιο πρόσφατη πολεμική ιστορία μας;

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε κατά την τελετή:

«Κύριε Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι, 

Με αίσθημα συγκίνησης αλλά και εκπλήρωσης του μέγιστου εθνικού χρέους, υποδέχομαι σήμερα εν ονόματι της Κυβέρνησης, αλλά νομίζω και του συνόλου του ελληνικού λαού, τα λείψανα εννέα Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν το 1974. 

Τιμάμε επίσης σήμερα τη μνήμη 6 ακόμη ηρώων, οι οποίοι ενταφιάστηκαν χθες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο.

Η προσπάθεια για την ανεύρεση και την ταυτοποίηση των οστών των νεκρών μας συνεχίζεται επί πέντε δεκαετίες. Και θέλω να απευθυνθώ με σεβασμό στις οικογένειες τους. Οικογένειες που προσέμεναν καρτερικά να ενταφιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους, να σταματήσουν να τους θρηνούν σαν «αγνοούμενους», να τους τιμήσουν ως ήρωες, πεσόντες υπέρ Πατρίδος, όπως ακριβώς αρμόζει.

Σημειώνω ότι από το 1974 μέχρι την απόρριψη του «Σχεδίου Ανάν, στις 24 Απριλίου 2004, δεν υπήρξε ενέργεια διάνοιξης τάφων προς ταυτοποίηση νεκρών – αγνοουμένων, παρά την ίδρυση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το 1981.

Κύριε Πρέσβη,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυπριακή Κυβέρνηση για τις προσπάθειές της, αλλά και όλους όσοι εργάσθηκαν για την επιστροφή των ηρώων μας στις οικογένειές τους και στην πατρώα γη.

Η Ελλάδα δεσμεύεται για τη συνέχιση των προσπαθειών ανεύρεσης των ιερών οστών όλων των Πεσόντων Ελλήνων, ώστε να επαναπατρισθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Όπως ακριβώς επιτάσσει η εθνική συνείδηση, όπως ακριβώς επιβάλλει η εθνική παράδοση από τον καιρό του Ομήρου έως σήμερα.

Δεν διαφεύγει από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας το μεγάλο μάθημα της Ναυμαχίας των Αργινουσών, όταν οι Αθηναίοι καταδίκασαν σε θάνατο τους νικητές ναυάρχους τους, επειδή στην τρικυμία δεν ανέσυραν τα σώματα των νεκρών τους. 

Ο υπέρ Πατρίδος νεκρός είναι για εμάς, για όλους τους Έλληνες, διαχρονικά Ιερός.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετώ ονομαστικά τους Ήρωες που επιστρέφουν σήμερα στην Πατρίδα:

-Τον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Κωνσταντίνο Τσαγγαλίδη

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Αναλυτή

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αναστάσιο Κρατημένο

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ιωάννη Ηλιόπουλο

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Παναγιώτη Ηλιόπουλο

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ηλία Τούλη

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Μαρτζάκλη 

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αλέξιο – Αλέξανδρο Χριστόπουλο 

Όλοι θανόντες εν πολέμω. Θα αναπαυθούν εν ειρήνη στην πατρώα γη, έχοντας επιτελέσει το καθήκον προς την Πατρίδα και τον Ελληνισμό.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι όλοι οι νεκροί είναι έφεδροι. Επιβεβαίωση της ιστορικής επιλογής για χιλιετίες του Ελληνισμού. Ασπίδα της Πατρίδας ήταν, είναι, θα είναι ο στρατός των πολιτών της.

Παραδίδουμε σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα οστά τους στις οικογένειές τους.

Παραδίδουμε, επίσης, τα ονόματά τους στην κιβωτό της Εθνικής Μνήμης».

1974: Όταν η αμυντική επάρκεια είναι “Σχετική”

Related Articles

Back to top button