Πώς τα κατάφεραν έτσι με τα UAV το Υπουργείο Ναυτιλίας και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σε χθεσινό δημοσίευμα του Army Voice (https://www.armyvoice.gr/2019/11/apasfalise-o-stefanis-poion-archigo-proeidopoiise-me-apostrateia/) αναφέρθηκε “θερμό επεισόδιο” μεταξύ του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου Θεοδώρου Κλιάρη, στην διάρκεια συσκέψεως για το λαθρομεταναστευτικό που πλήττει την χώρα. Ανεξαρτήτως του τι ακριβώς ελέχθη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο εκείνο στην αναφορά, που περιγράφει την αφορμή για το “επεισόδιο”.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Army Voice, “…κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εποπτεία του Αιγαίου αναφορικά με το προσφυγικό, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος παρουσίασε κάποια στοιχεία από τις δυνατότητες που έχει η ελληνική ακτοφυλακή, λέγοντας ότι η καθυστέρηση στην απόκτηση drones επηρεάζει σημαντικά τις δυνατότητες επιτήρησης των προσφυγικών ροών στα θαλάσσια σύνορά μας“.
Το Army Voice υποστηρίζει ότι αυτό στάθηκε αφορμή για άμεση αντίδραση του ΥΦΕΘΑ και έντονο διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς ήταν αυτό που δεν άρεσε στον ΥΦΕΘΑ και αν όντως το ανωτέρω σημείο της συζητήσεως ήταν η αφορμή για μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη. Αυτό όμως που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι τα παρακάτω δεδομένα περί UAV ή Drone, που θα ήταν ενδιαφέρον να απαντηθούν από τους χειριστές.
Όπως είναι γνωστό, στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, επί υπουργίας Θ. Δρίτσα, δημοσιεύθηκε η διακήρυξη υπ’ αριθμ. 09/2017 για την προμήθεια 2 Παρακτίων Περιπολιών μήκους άνω των 30 μέτρων και μέχρι 45 μέτρων, με δικαίωμα προαιρέσεως για άλλα 2.
Η σύμβαση ύψους 42 εκατ. € υπεγράφη στις 22 Ιανουαρίου 2019 από τον Φ. Κουβέλη, αναθέτοντας το πρόγραμμα στην ιταλική CANTIERE NAVALE VITTORIA. Τα 3 Παράκτια Περιπολικά πρόκειται να παραδοθούν εντός του 2020.
Τρία ερωτηματικά προκύπτουν, τα οποία ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να απαντηθούν.
-
- Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, στις αρχικές προδιαγραφές που είχε θέσει το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, είχε προταθεί τα νέα σκάφη να διαθέτουν α) Σύστημα UAV (αναλόγων ικανοτήτων με το Skylark), β) Σύστημα C3 (Διοικήσεως, Ελέγχου, Επικοινωνιών) μεταξύ μητρικού πλοίου και οργανικών ταχυπλόων σκαφών RHIB, με δυνατότητα μεταφοράς εικόνας, ήχου, κειμένου απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Ισχύει ότι η προδιαγραφή άλλαξε και τα δύο συγκεκριμένα ζητούμενα αφαιρέθηκαν χωρίς να συντρέχουν τεχνικοί ή οικονομικοί λόγοι, με πολιτική απόφαση και χωρίς αντίδραση από την ηγεσία του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ;
- Στις 4 Φεβρουαρίου 2019, δημοσιεύθηκε η διακήρυξη υπ’ αριθμ. 01/2019 του διαγωνισμού για προμήθεια περιπολικών σκαφών, μεταξύ των οποίων και 13 μήκους 16-19 μέτρων, προϋπολογισθείσης αξίας 33,8 εκατ. € με δικαίωμα προαιρέσεως μέχρι 5 επιπλέον σκαφών. Ισχύουν οι πληροφορίες ότι ούτε στην προδιαγραφή αυτών περιλαμβάνεται πρόβλεψη για οργανικό UAV και Σύστημα C3;
- Ο σημερινός Αρχηγός του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ήταν τότε Α΄ Υπαρχηγός, αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις του Σώματος;
Είναι περιττό ίσως να αναλυθεί εδώ το επιχειρησιακό όφελος κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων από την εκμετάλλευση οργανικών UAV που εξασφαλίζει έλεγχο τεραστίων περιοχών χωρίς περιττές μετακινήσεις του πλωτού μέσου, όσο και της υποδομής C3, μέσω της οποίας μπορούσε επί παραδείγματι, ένα άγημα νηοψίας που εξορμά με RHIB, να στείλει εικόνα ή τα δακτυλικά αποτυπώματα συλληφθέντων στο μητρικό σκάφος κι από αυτό απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για άμεσο έλεγχο – ταυτοποίηση.
Πώς εξηγείται λοιπόν αυτή η τραγική υστέρηση του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην αφομοίωση νέων τεχνολογιών και “πολλαπλασιαστών ισχύος” τα οποία έχουν προδιαγράψει στελέχη, προφανώς έμπειρα; Κατά την ομιλία του Φ. Κουβέλη στην τελετή υπογραφής της συμβάσεως των νέων Παρακτίων Περιπολικών, ανέφερε ότι αυτή, “αποτελεί την μεγαλύτερη προμήθεια στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος που υπογράφεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής“.
Διευκρινίζεται ότι η όλη διαδικασία προμήθειας μέχρι την υπογραφή συμβάσεως απαίτησε διάστημα 4 ετών ενώ το κόστος κατά 90% καλύπτεται από την Ειδική Δράση “Εξοπλισμός Οργανισμού FRONTEX” του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πώς τα “κατάφερε” έτσι το Υπουργείο και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην “μεγαλύτερη προμήθεια στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος“, να προμηθευτούν πλωτά μέσα υστερούντα από πλευράς προδιαγραφών και επιχειρησιακών ικανοτήτων;