«Πολλαπλασιαστής ισχύος» τα F-35 της Αμερικανικής Αεροπορίας στη περιοχή της Μέσης Ανατολής
Με την αναμενόμενη είσοδο σε υπηρεσία του F-35B στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) στη Μέση Ανατολή, η ικανότητα συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ θα βελτιωθεί περαιτέρω αν και είναι άγνωστο αν μέχρι τότε θα συνεχιστούν και οι αεροπορικές επιχειρήσεις μέσα στον συριακό εναέριο χώρο.
Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της CENTCOM το F-35 έχει δυνατότητες που θα προσφέρουν «μεγαλύτερη διεισδυτικότητα» στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Συρίας. Και με δεδομένο ότι οι αισθητήρες του μαχητικού 5ης γενιάς είναι ιδιαίτερα προηγμένοι, οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να συλλέξουν νέες πληροφορίες όπως συμβαίνει σήμερα με το Ισραήλ το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιήσει σε επιχειρήσεις τα F-35I Adir.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Το F-35 συλλέγει εντυπωσιακό όγκο δεδομένων. Χάρη σε αυτά θα μπορούμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για να βελτιώσουμε οχι μόνο το F-35 αλλά και άλλα συστήματα που διαθέτουμε! Και αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για εμάς δεδομένου οτι δρουν και άλλες δυνάμεις στην περιοχή εκτός από τους Ρώσους».
Ικανότητα Stealth στο θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας
Η φιλοσοφία σχεδίασης του F-35 περιλαμβάνει την απαίτηση διείσδυσης βαθιά στο εχθρικό έδαφος, αντιμετωπίζοντας τις πιο φονικές απειλές πυραύλων εδάφους-αέρος.Το αεροσκάφος έχει επίσης σχεδιαστεί για να καταστρέφει στόχους κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς, τα οποία όμως θα προτιμήσει να αποφύγει αθέατο, παρά να εμπλακεί μαζί τους.
Ουσιαστικά αποτελεί ένα καθαρά επιθετικό όπλο το οποίο σχεδιάστηκε με υιοθέτηση χαρακτηριστικών χαμηλής παρατηρησιμότητας (Stealth) να πετάει αθέατο μέσα στον εχθρικό εναέριο χώρο, αποφεύγοντας την εχθρική αεράμυνα για να πλήξει με υψηλή ακρίβεια στρατηγικούς στόχους σε προστατευμένο περιβάλλον.
Σημειώνεται ότι με πλήρες εσωτερικό οπλικό φορτίο και καύσιμο, η τακτική ακτίνα κρούσης του F-35A αγγίζει τα 600 ναυτικά μίλια (1.112 χλμ.) μεταφέροντας στο εσωτερικό διαμέρισμα οπλισμού 2 βλήματα ΑΙΜ-120C7 AMRAAM μαζί με δύο κατευθυνόμενα πυρομαχικά GBU-32 των 1.000 λιβρών ή 4 βλήματα AIM-120C7.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται πλήρης ικανότητα Stealth εναντίον στόχων στρατηγικής σημασίας που προστατεύονται από τα ικανότερα αντιαεροπορικά συστήματα στα αρχικά στάδια μιας πολεμικής σύρραξης. Φυσικά για το θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας, αυτές οι ικανότητες είναι πολύτιμες ιδίως όταν ληφθεί υπόψιν ότι στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί αρκετά ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα -ανάμεσά τους- και το ικανότατο S-400.
Ήδη υπάρχει η προγενέστερη εμπειρία του F-22 το οποίο όμως αποτελεί ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής και αρκετοί το χαρακτήρισαν ως ένα πανάκριβο μέσον που κρίνεται «υπερβολικό» για τις επιχειρήσεις στη Συρία.
Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά το F-35, λόγω της τεχνολογίας που ενσωματώνει, πρόκειται για ένα μέσο που θα ενισχύσει την αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ στη περιοχή της Μέσης Ανατολής επιταχύνοντας τον κύκλο συλλογής – επεξεργασίας – διανομής πληροφορίας.
Οι ίδιες πηγές της CENTCOM καταλήγοντας ανέφεραν: «Είμαστε μάρτυρες της ικανότητας να μαθαίνουμε από τα μέσα που διαθέτουμε στο πεδίο και να βελτιώνουμε τις επιδόσεις τους, προκειμένου να διατίθενται για χρήση στο προσωπικό των μάχιμων μονάδων το συντομότερο δυνατόν. Αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει οποιαδήποτε επιχείρηση στην οποία θα εμπλακούν οι ΗΠΑ μελλοντικά»!