Πώληση SAMP/T στην Τουρκία ή συνανάπτυξη βελτιωμένου συστήματος με την Eurosam;
Aπό Σάββας Δ. Βλάσσης
Μετά την συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στις 5 Ιουλίου, δείχνει να επιβεβαιώνεται η επαναπροσέγγιση της Άγκυρας στο πρόγραμμα του συστήματος SAMP/T της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Eurosam.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ερντογάν δήλωσε σχετικώς μετά την συνάντηση: “Συζητήσαμε πάλι το ζήτημα στην σημερινή μας συνάντηση και οι υπουργοί Αμύνης μας το χειρίζονται κατά τον ίδιο τρόπο. Επιθυμούμε να υπογράψουμε για το SAMP/T το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχει πρόβλημα στην συμφωνία μας. Έχουμε συμφωνήσει επίσης με τον (Γάλλο πρόεδρο) Μακρόν“.
Σύμφωνα με το euronews ο Ερντογάν είπε: “Συζητήσαμε το θέμα λεπτομερώς με τον κ. Μακρόν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε επίσης το θέμα στην διμερή συνάντησή μας σήμερα. Τώρα επιθυμούμε να έλθουμε στην φάση υπογραφής, θέλουμε να υπογράψουμε. Καθώς αυτό είναι επίσης μεγάλης σημασίας για τα αμυντικά μας συστήματα“.
Στις 31 Οκτωβρίου 2021, μετά από συνάντησή του στην Ρώμη με τον Ντράγκι, στο πλαίσιο της συνόδου των G20, ο Ερντογάν είχε πει για πρώτη φορά ότι η Τουρκία θα αναλάβει “θετικά βήματα” με την Γαλλία και την Ιταλία για την υπόθεση της συμφωνίας του 2017 που συμβασιοποιήθηκε το επόμενο έτος και αφορούσε την συνανάπτυξη ενός συστήματος που θα στηριζόταν στο SAMP/T. Η συμφωνία είχε παγώσει από το Παρίσι στις 14 Οκτωβρίου 2019, λόγω της τουρκικής εισβολής στην Συρία τότε. Ακολούθως, μετά από συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό στις 24 Μαρτίου 2022 σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι από κοινού με Παρίσι και Ρώμη αποφασίσθηκε η συνέχιση των διερευνητικών επαφών για επανάκαμψη στην συμφωνία. Όπως φαίνεται, στην πρόσφαρη σύνοδο του ΝΑΤΟ (29-30 Ιουνίου), έγινε μια ευθεία συζήτηση του θέματος με τον πρόεδρο Μακρόν.
Η συμφωνία συνανάπτυξης βελτιωμένου αντιαεροπορικού συστήματος βασισμένου στο SAMP/T, έχει μεγάλη σημασία για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς πέραν των επιχειρησιακών αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας, από αυτό θα προέκυπτε και το κύριο αντιαεροπορικό όπλο του μελλοντικού αντιτορπιλικού αντιαεροπορικής αμύνης TF-2000 του Τουρκικού Ναυτικού.
Δεν είναι διευκρινισμένο απολύτως εάν το πράσινο φως από Παρίσι και Ρώμη, αφορά απλώς πώληση του SAMP/T στην Τουρκία ή πλήρη επαναφορά της συμβάσεως του 2018 για συνανάπτυξη προηγμένης εκδόσεως του εν λόγω συστήματος, για από κοινού προώθηση στην διεθνή αγορά. Καθώς η υπογεγραμμένη σύμβαση του 2018 απλώς έχει παγώσει, η αναφορά του Ερντογάν σε επιθυμία υπογραφής, δημιουργεί την εντύπωση άλλης συμφωνίας και αντικειμένου, δηλαδή απλής προμήθειας του συστήματος. Εάν η συνανάπτυξη έχει ματαιωθεί, τότε πιθανώς το TF-2000 να εξοπλιστεί με το Aster 30, όπως και οι FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού.
Ουκρανία και S-400, μοχλός πιέσεως της Τουρκίας στην Δύση για παγωμένα εξοπλιστικά προγράμματα