Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πιστοποίηση της 120 ΠΕΑ ως Συμμαχικό κέντρο εκπαίδευσης ιπταμένων

Rheinmetall Lynx

Τον περασμένο Μάρτιο, η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος της Πολεμικής Αεροπορίας, αξιολογήθηκε επιτυχώς σε όλους τους τομείς, βάσει των κριτηρίων του προγράμματος Εκπαίδευση Πτήσεων Ευρώπης ΝΑΤΟ (NFTE), ως εκπαιδευτικό κέντρο.

Στον τομέα του Συστήματος Εκπαιδεύσεως, η σχετική αναφορά στην αξιολόγηση, σημειώνει ότι η 120 ΠΕΑ (θα) επιχειρεί με 25 T-6A και 10 M-346A. Διευκρινίζεται ότι το T-6 NTA (New Training Aircraft) που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, είναι έκδοση του κοινού T-6A με ικανότητα μεταφοράς εξωτερικών φορτίων, όπως εκπαιδευτικές βόμβες ή δεξαμενές καυσίμου.

Αναφέρεται επίσης ότι στην μονάδα εκπαιδεύονται σήμερα ιπτάμενοι από 6 χώρες, μεταξύ των οποίων Ιταλία και Γερμανία.

Τέλος, σημειώνεται ότι εντός της επομένης 3ετίας σχεδιάζονται αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι δυνατότητες της 120 ΠΕΑ θα αυξηθούν με περισσότερα αεροσκάφη, περισσότερες ώρες πτήσεως, ενισχυμένες ικανότητες Επιγείου Εκπαιδευτικού Συστήματος (GBTS) και επιπλέον υποδομές.

Για την εξέλιξη, το ΓΕΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση Τύπου:

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας η 11η συνεδρίαση του Steering Board του προγράμματος NATO Flight Training Europe (NFTE), όπου επισημοποιήθηκε η πιστοποίηση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) ως Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων. Η μονάδα αυτή της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας αναλαμβάνει πλέον ρόλο-κλειδί στην εκπαίδευση πιλότων συμμαχικών χωρών, τόσο σε αεροσκάφη T-6A Texan II (Phase 2) όσο και στο προηγμένο M-346A (Phases 3 και 4).

Η πιστοποίηση αυτή ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει τη χώρα σε έναν ευρύτερο, στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την αυτονομία και βιωσιμότητα της εκπαίδευσης ιπταμένων πληρωμάτων στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα NFTE αποτελεί μια καινοτόμα συμμαχική πρωτοβουλία, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου, πολυεθνικού δικτύου εκπαιδευτικών κέντρων που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Αντί οι χώρες να διατηρούν αποσπασματικά ή ανεπαρκώς επανδρωμένα εθνικά εκπαιδευτικά κέντρα —τα οποία συχνά δεν δικαιολογούνται οικονομικά λόγω μικρής ετήσιας ζήτησης— το NFTE προωθεί τη συνεργασία, την κοινή χρήση υποδομών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 χώρες και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του NFTE είναι η μείωση της εξάρτησης από τις εκπαιδευτικές δομές των Ηνωμένων Πολιτειών, στις οποίες πολλές ευρωπαϊκές χώρες στηρίζονταν μέχρι πρόσφατα για την εκπαίδευση των πιλότων τους. Με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου εκπαίδευσης, ενισχύεται η αυτοδυναμία της Συμμαχίας, επιτυγχάνεται επιμερισμός των βαρών και διασφαλίζεται ότι οι πιλότοι του ΝΑΤΟ θα είναι κατάλληλα καταρτισμένοι και έτοιμοι να επιχειρήσουν σε δυναμικά και απρόβλεπτα περιβάλλοντα.

Η συμμετοχή της 120 ΠΕΑ στο NFTE δεν αποτελεί μόνο επιτυχία για την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και για την Ελλάδα συνολικά, καθώς ενισχύει τη θέση της χώρας ως στρατηγικός πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Απαγορευτικό παραμένει το κόστος εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50 σε V

 

Related Articles

Back to top button