Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Οι TOW στην εξίσωση των M2 Bradley και η εικονικώς μόνο “οικονομικότερη” λύση ΤΟΜΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 24 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πιθανή Στρατιωτική Πώληση Αλλοδαπής (FMS) με αντικείμενο 1.014 κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα TOW-2A RF/2B RF (507 BGM-71E-4B-RF και ισάριθμους BGM-71F-3-RF) με συνοδευτικό υλικό, εκπαίδευση κ.λπ. εκτιμώμενου κόστους 440 εκατ. $.

Το πρόγραμμα, αναδεικνύει το υψηλό κόστος που ενέχει πλέον η προμήθεια του συγκεκριμένου κατευθυνόμενου βλήματος, που κινείται στα ίδια πλαίσια με πολύ νεώτερα κι εξελιγμένα όπλα της κατηγορίας. Επιβεβαιώνει επίσης ότι η ύπαρξη διπλού εκτοξευτού TOW στα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Μ2 Bradley που επιδιώκει να προμηθευτεί ο Ελληνικός Στρατός, συνεπάγεται αυτομάτως σοβαρή επιβάρυνση κόστους προγράμματος. 

Πέραν των 60 οχημάτων για τα οποία υπάρχει δέσμευση από πλευράς αμερικανικής κυβερνήσεως, όπως έχει αναφέρει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ το ΓΕΣ έχει θέσει ως στόχο την απόκτηση συνολικώς 164 οχημάτων προς εφοδιασμό 4 Μηχανοκινήτων Ταγμάτων Πεζικού. Με τυπικό φόρτο 7 βλημάτων ανά όχημα κατά τα πρότυπα του Στρατού των ΗΠΑ, είναι προφανές ότι πρόκειται για επιλογή υψηλού κόστους.

Υποτίθεται ότι το αφήγημα με βάση το οποίο απορρίφθηκαν προτάσεις για ένα μείζον πρόγραμμα προμήθειας σύγχρονου ΤΟΜΑ νέας κατασκευής, ήταν το υψηλό κόστος, το οποίο απέφευγε η επιλογή αποσυρμένου αμερικανικού υλικού. Ο ΥΕΘΑ αποκάλυψε προσφάτως ότι το κόστος για την διαμόρφωση των M2 Bradley που επιθυμούσε η Διεύθυνση Πεζικού, ήταν συγκρίσιμο με αυτό ενός σύγχρονου ΤΟΜΑ νέας κατασκευής! Εν τούτοις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσπάθεια με τα Bradley συνεχίζεται, επιδιώκοντας τώρα μείωση του συνολικού κόστους… Επειδή όμως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, η Διεύθυνση Πεζικού θα υποχρεωθεί να προβεί σε εκπτώσεις από την αρχική επιθυμητή διαμόρφωση M2 Bradley και μία βασική εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, είναι η αφαίρεση των TOW. 

Η προμήθεια ΤΟΜΑ με αντιαρματικά βλήματα στον οπλισμό τους, ενδιαφέρει το ΓΕΣ επειδή η Διεύθυνση Πεζικού έχει διαβλέψει συνδυασμένη κίνηση, με προοπτική αντικαταστάσεως – αποσύρσεως των M901 ITV με διπλό εκτοξευτή TOW. Με έναν αριθμό ΤΟΜΑ να φέρουν αντιαρματικά βλήματα, είναι δυνατή η απόσυρση των παλαιών M901 ITV, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό οχημάτων σε επίπεδο Ταξιαρχίας. Μια τέτοια εξέλιξη, σε επίπεδο Σχηματισμού θα μείωνε τις απαιτήσεις συντηρήσεως του υλικού και υποστηρίξεως σε περίοδο επιχειρήσεων, δίχως μείωση της συνολικής ισχύος πυρός.

Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα πίσω από την συμπερίληψη KF41 Lynx με εκτοξευτή βλημάτων SPIKE LR2, όπως είχε ζητηθεί στην πρόταση 205 ΤΟΜΑ της Rheinmetall. Το συνολικό κόστος 2,18 δισ. € του προγράμματος, κάλυπτε φόρτους πυρομαχικών, μεταξύ των οποίων και τις απαραίτητες ποσότητες βλημάτων SPIKE LR2, όπως είχε καθορίσει η Διεύθυνση Πεζικού.

Με το SPIKE LR2, το Πεζικό θα αποκτούσε και ένα νέας γενιάς όπλο. Επομένως, το πρόγραμμα KF41 Lynx συνδύαζε κάλυψη δύο απαιτήσεων και είχε πολλαπλές επιχειρησιακές ωφέλειες.

Στην περίπτωση αποκτήσεως M2 Bradley με TOW, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πτωχότερες επιδόσεις αλλά και η παλαιότητα, δεδομένου ότι η προοπτική διατηρήσεως σε αμερικανική υπηρεσία, εξαντλείται στην δεκαετία του 2030. Ακόμη και αν γίνει η “πονηρή” σκέψη να αφεθεί για μελλοντική ξεχωριστή προμήθεια η υπόθεση των TOW, ο επιχειρησιακός ορίζοντας του όπλου είναι μικρότερος εν σχέσει με τα ανάλογα νέας γενιάς.

Εφόσον η “γραμμή” για μείωση του συνολικού κόστους των M2 Bradley, οδηγήσει στην διαγραφή των TOW από το πακέτο οπλισμού, ακυρώνεται η πρόοδος που ανέμενε η Διεύθυνση Πεζικού, ως προς την προοπτική ταυτόχρονης αποσύρσεως M901 ITV – φυσικά δεν επιτυγχάνεται και ανανέωση του αντιαρματικού οπλοστασίου. Αρχικώς το συνολικό κόστος θα εμφανίζεται αρκετά βατό, επειδή θα αφορά τα πρώτα 60 οχήματα αλλά στην πορεία μέχρι τα 164, θα πολλαπλασιαστεί.

Απόφαση προμήθειας αντιαρματικών TOW 2B Aero RF για τους ΛΑΤ

Συνολικώς, οι εξελίξεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις μελέτες των Ελλήνων επιτελών, που εισηγούνται ότι η προμήθεια ΤΟΜΑ νέας κατασκευής είναι σε βάθος χρόνου οικονομικότερη, εν σχέσει με την προμήθεια αποσυρμένου υλικού σε μακρά απόθεση. Τα βλήματα TOW, είτε ως όπλο των Bradley είτε όχι, αποδεικνύονται “βαρίδι” για λόγους οικονομικούς και επιχειρησιακούς. Ως προς την πρόταση προμήθειας 205 KF41 Lynx δε, την οποία ενέκρινε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο στις 30 Μαΐου 2022, αποδεικνύεται ότι είναι αποδοτικότερη και οικονομικότερη πολλαπλώς.

Η πρόσφατη κίνηση της Rheinmetall να διατηρήσει την οικονομική προσφορά της προτάσεως, η οποία είχε διαμορφωθεί με τιμές προ τριετίας –κίνηση η οποία εξηγήσαμε για ποιον λόγο κατέστη εφικτό να γίνει μόνο για την Ελλάδα– καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρον το όλο σκηνικό. Η βιομηχανική διάσταση, όπως και το κεφάλαιο των ανταλλαγμάτων, είναι κάποιες άλλες πολύ σοβαρές πτυχές, που δεν υφίστανται στην επιλογή του αποσυρμένου υλικού. Είναι προφανές πάντως, ότι ένα πρόγραμμα σύγχρονου ΤΟΜΑ νέας κατασκευής, είναι συνολικώς οικονομικότερη και ορθολογικότερη επιλογή σε έναν φιλόδοξο σχεδιασμό εξοπλισμών, όπως αυτόν που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Νέο “Ringtausch” με Κροατία, εδώ “πόρτα” στην Γερμανία, έκπληξη για Lynx και δυνατά με BMP-1

Related Articles

Back to top button