Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

Ο ΥΕΘΑ “παρουσίασε” το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας & Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ)

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Απευθύνοντας χαιρετισμό εχθές στην Τελετή Απονομής Βραβείων του Ετήσιου Διαγωνισμού Νεοφυών Επιχειρήσεων του προγράμματος MIT StartSmart Accelerator Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και διοργανώθηκε από το Ελληνικό Φόρουμ Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητας, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας ανέπτυξε την ιδέα του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας που έχει εξαγγείλει. Είπε συγκεκριμένα ως προς αυτό:

«Η υφιστάμενη υποδομή δεν επαρκεί ως προς την αξιολόγηση των αναγκών, την αποτίμηση και χρηματοδότηση ερευνητικών προσφορών και φυσικά, την κατανομή των διαθέσιμων πόρων, χωρίς να ξεχνάμε τις σημαντικές καθυστερήσεις σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κτλ.

Είναι καιρός πια για τη χώρα μου, την Ελλάδα, να αντιμετωπίσει τελικά αυτά τα προβλήματα και, χωρίς καθυστέρηση, να υλοποιήσει διεθνώς δοκιμασμένες πρακτικές για την ανάπτυξη ενός ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Βρισκόμαστε σήμερα στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης του υφιστάμενου πλαισίου και δημιουργίας ενός νέου, δυναμικού και σύγχρονου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα υλοποιεί βιώσιμες, αποτελεσματικές και επίκαιρες διαδικασίες για την εξεύρεση και ανάπτυξη αποδοτικών, καινοτόμων λύσεων.

Ο νέος αυτός φορέας, το “Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας” (ΕΚΑΕΑΚ) θα αναλάβει την υλοποίηση και την παρακολούθηση της στρατηγικής διαχείρισης.

Ένας τομέας όπου παρατηρείται σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός προβλημάτων.

Η επιχειρησιακή έρευνα, ανάπτυξη και δημιουργία καινοτόμων λύσεων θα παραμείνει στα χέρια των φορέων της αγοράς, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ερευνητικών κέντρων, υπό τον συντονισμό, ωστόσο, του νέου αυτού φορέα με το μεγάλο ακρώνυμο.

Η βασική αποστολή του φορέα συνίσταται στην καλλιέργεια εγχώριων αμυντικών οικοσυστημάτων και οικοσυστημάτων καινοτομίας, με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης. Η λειτουργία του αφορά στη σχεδίαση, ανάπτυξη και διαχείριση οικονομικών και μη εργαλείων και στην προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και αμυντικής βιομηχανίας.

Η αποστολή του περιλαμβάνει επίσης:

– Την επίσπευση της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών διττής χρήσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

– Την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, των ερευνητικών κέντρων και των αμυντικών βιομηχανιών κατά τη διάρκεια όλου του κύκλου ανάπτυξης των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους και των ερευνητικών τους προγραμμάτων.

– Την προετοιμασία και διαχείριση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων έρευνας κι ανάπτυξης.

– Τη συνεργασία με συναφείς εσωτερικούς κι εξωτερικούς οργανισμούς και φορείς για τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων.

– Τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των στρατιωτικών σχολών, των ευκαιριών για εξειδικευμένη εκπαίδευση και της δυνατότητας για διδακτορικά προγράμματα.

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ) θα είναι αρμόδιο για τη διαχείριση προγραμμάτων και συμβάσεων και την ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας.

Θα υποστηρίζει τα Γενικά Επιτελεία και την ελληνική αμυντική βιομηχανία ως προς την υλοποίηση εθνικών και διεθνών ερευνητικών έργων.

Στους βασικούς αποδέκτες θα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα πανεπιστήμια, οι στρατιωτικές σχολές, τα ερευνητικά κέντρα, εταιρείες καινοτόμου τεχνολογίας και οικονομικοί φορείς που επιθυμούν να συνεργαστούν με την αμυντική βιομηχανία.

Με ισχυρή έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης, θα ηγείται της προσπάθειας προβολής της καινοτομίας και ελπίζουμε, προώθησης της ασφάλειας. Καθώς το ΕΚΑΕΑΚ θα εξελίσσεται, θα μπορούμε να αναμένουμε εξελίξεις που θα συμβάλλουν τόσο στην εθνική άμυνα όσο και στην καινοτόμο ανάπτυξη.

Όπως έχουμε επισημάνει ήδη, η ιδέα περί αμυντικής καινοτομίας και ΕΚΑΕΑΚ, θα σχετίζεται σε ένα μικρό ποσοστό μόνο με τις προμήθειες αμυντικού υλικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε σχετική ενημέρωση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ βάσει πληροφορήσεως από από το ΥΠΕΘΑ, διευκρινιζόταν ότι το ΕΚΑΕΑΚ δεν θα ανταγωνίζεται την ΓΔΑΕΕ, «στην οποία παραμένει η ευθύνη για τα βαριά οπλικά συστήματα (αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία, οχήματα, πυρομαχικά, πυραυλικά συστήματα κ.ά.) που θα εξακολουθήσουν να αποτελούν το 95% του ετήσιου εξοπλιστικού προϋπολογισμού». Ως εκ τούτου, το ΕΚΑΕΑΚ θα είναι μεν ένα νέο κεφάλαιο, του οποίου όμως η συνολική επίδραση στην ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και όλες τις διαστάσεις αυτής, θα είναι μάλλον περιορισμένη.

Μακροπρόθεσμες συμφωνίες – πλαίσιο και ανάπτυξη Αμυντικής Βιομηχανίας

Related Articles

Back to top button