Ο Ερντογάν έθεσε και πάλι το ζήτημα του SAMP/T – Σιωπή από Μακρόν
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Το ζήτημα της συνεργασίας στο αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς SAMP/T, έθεσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.
Σύμφωνα με ανάρτηση της Τουρκικής Προεδρίας, “Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας ως προς το θέμα του SAMP-T ήταν να εξασφαλιστεί η εκκίνηση του προγράμματος προμήθειας και ανάπτυξης ενός κοινού συστήματος που περιελάμβανε μέγιστη συνεργασία εντός του πλαισίου της αρχής της “πλήρους ειλικρινίας“.
Καθώς στο σχετικό ανακοινωθέν της Διευθύνσεως Επικοινωνίας της Τουρκικης Προεδρίας προτάσσεται το συγκεκριμένο ζήτημα και ακολουθεί η αναφορά στο θέμα των χειρισμών για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, καθίσταται σαφές και σημειολογικώς ποιο ήταν το κύριο ζήτημα ενδιαφέροντος της τουρκικής πλευράς. Με πρόσχημα την ενημέρωση του Μακρόν για το Ουκρανικό, ο Ερντογάν έθεσε και πάλι το τουρκικό αίτημα για το SAMP/T.
Από την διατύπωση, διαπιστώνεται ότι η τριμερής συζήτηση Γαλλίας, Ιταλίας, Τουρκίας, εξακολουθεί να αφορά την αρχική συμφωνία, δηλαδή την σε πρώτη φάση προμήθεια και σε δεύτερη φάση την συνανάπτυξη με την Eurosam ενός νέου συστήματος που θα προκύψει από την εξέλιξη του βλήματος Aster 30 Block 1NT.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι στην τότε σύνοδο του ΝΑΤΟ είχε συμφωνηθεί με Παρίσι και Ρώμη η συνέχιση των διερευνητικών επαφών επιστροφής στην συμφωνία. Εφόσον τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την “προσδοκία” ενώ μόλις στα τέλη Ιουνίου είχε συζητήσει “λεπτομερώς” το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο στην νέα σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αντιλαμβανόμαστε ότι από γαλλικής πλευράς, εξακολουθούν να υφίστανται ενστάσεις τουλάχιστον.
Συνολικώς, η Ρώμη εμφανίζεται θετική στην προοπτική αλλά το Παρίσι, που διατηρεί σαφώς χαμηλότερους τόνους επί του ζητήματος, παραμένει διστακτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Ελιζέ, δεν υπήρξε κανένα σχετικό ανακοινωθέν ή σχολιασμός. Επομένως, τα τρία μέρη βρίσκονται ακόμη σε φάση διερευνητικών επαφών.
H κοινοπραξία Eurosam αποτελείται από την MBDA Γαλλίας, την MBDA Ιταλίας και την γαλλική πολυεθνική Thales Group, στην οποία μέτοχος είναι και το Γαλλικό Δημόσιο. Κάθε μέρος στην κοινοπραξία, έχει μερίδιο 33%, οπότε η ιταλική πλευρά κατέχει μειοψηφικό χαρτοφυλάκιο μετοχών.
Το Παρίσι είχε παγώσει την σύμβαση με την Εurosam τον Οκτώβριο του 2019, μετά την τότε εισβολή της Τουρκίας στην Συρία. Έκτοτε, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν σημειώσει ουσιώδη μεταβολή ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 η Γαλλία υπέγραψε με την Ελλάδα συμφωνία «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια». Χωρίς να είναι βέβαιο ότι η παράμετρος αυτή επηρεάζει την συγκεκριμένη υπόθεση, οι προβλέψεις των άρθρων της συμφωνίας, παρέχουν ένα γενικό πλαίσιο στο οποίο Αθήνα και Παρίσι μπορούν να θέτουν θέματα όπως αυτό, που επηρεάζουν σε έναν βαθμό το ισοζύγιο ισχύος Ελλάδος με Τουρκία.
Πώληση SAMP/T στην Τουρκία ή συνανάπτυξη βελτιωμένου συστήματος με την Eurosam;