Ναυτική επιχείρηση της ΕΕ για επιβολή του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη
Απόφαση για επιβολή με ευρωπαϊκά μέσα του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, δια θαλάσσης και από αέρος, έλαβε σήμερα 18 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Η νέα επιχείρηση της ΕΕ, δε θα ονομάζεται πλέον SOPHIA, αλλά θα διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να ανακόψει τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη με πλοία και αεροπλάνα. Στην απόφαση του Συμβουλίου ξεκαθαρίζεται ότι η νέα επιχείρηση δε θα σχετίζεται με το μεταναστευτικό και θα μπορεί να τερματιστεί, αν καταστεί πόλος έλξης μεταναστευτικών ρευμάτων.
Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν την έναρξη μιας επιχειρήσεως που θα περιλαμβάνει πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και δορυφόρους, προς επιβολή της σχετικής αποφάσεως των Ηνωμένων Εθνών περί εμπάργκο όπλων στην Λιβύη. Η Ιταλία και η Αυστρία (η οποία δεν διαθέτει ναυτικό) είχαν εκφράσει επιφυλάξεις, λόγω προβληματισμού από την προοπτική η επιχείρηση να λάβει μορφή αποστολής διασώσεως λαθρομεταναστών, επειδή η παρουσία των πολεμικών πλοίων θα ενθάρρυνε λαθρομετανάστες να επιδιώξουν την διά θαλάσσης διάσχιση της Μεσογείου, γνωρίζοντας ότι τα πλοία της ΕΕ θα τους περισυλλέξουν. Σε μια τέτοια εξέλιξη, διευκρινίσθηκε ότι τα πλοία θα αποσυρθούν, οπότε ήρθησαν οι όποιες επιφυλάξεις.
Με την Επιχείρηση ACTIVE SURVEILLANCE, όπως ονομάσθηκε η πρωτοβουλία, θα εγκατασταθούν περιπολίες σε απόσταση 60 μιλίων (100 χλμ.) από τις ακτές της Λιβύης. Εσωτερικό έγγραφο αναφέρει: “Τα ναυτικά μέσα μπορούν να αναπτυχθούν σε περιοχές που σχετίζονται περισσότερο με την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στο ανατολικό μέρος της περιοχής επιχειρήσεων ή τουλάχιστον 100 χλμ. από τις ακτές της Λιβύης, όπου οι πιθανότητες εκτελέσεως επιχειρήσεων διασώσεως είναι μικρότερες“.
Η Επιχείρηση SOPHIA που τερματίζεται, είχε ξεκινήσει το 2015 με σκοπό την καταπολέμηση της λαθραίας διακινήσεως πληθυσμού, προλαμβάνοντας τις απώλειες ζωών στην θάλασσα. Οι περιπολίες της επιχειρήσεως αυτής είχαν λήξει τον Μάρτιο του 2019, όταν η ιταλική κυβέρνηση απείλησε με βέτο όλη την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να περιορισθεί αυτή σε περιπολίες από αέρος και επιτήρηση μέσω δορυφόρων. Παρά το ότι η Επιχείρηση SOPHIA είχε επεκταθεί με τον καιρό ώστε να περιλάβει και το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, οι χώρες της ΕΕ επεδίωκαν αλλαγή ονομασίας για την νέα πρωτοβουλία, ώστε να καταστεί σαφέστερο ότι ο προσανατολισμός δεν είναι ανθρωπιστικής φύσεως αλλά πρόκειται για σαφώς στρατιωτική επιχείρηση.
Ενδιαφέρον έχει να διαπιστωθεί στην πράξη κατά πόσο τα πλοία της ΕΕ που συμμετέχουν στην νέα επιχείρηση, θα εμποδίσουν τυχόν τουρκικά πλοία που θα επιδιώξουν να μεταφέρουν οπλισμό στην Λιβύη.