Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Από τις Super Vita στις Ultra Vita;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κατά την χθεσινή επίσκεψή του στα ναυπηγεία Ελευσίνας, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και την ΤΠΚ 7 ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P 79) και να ενημερωθεί για τις δυνατότητες του πλοίου, από τους αξιωματικούς του πληρώματος.

Από εχθές, μπορούμε να πούμε ότι ατύπως υψώθηκε η Σημαία στον ΒΛΑΧΑΚΟ, επί του οποίου οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων προχωρούν με τις προβλεπόμενες, στην παρούσα φάση, διαδικασίες δοκιμών. Την ημέρα της επισκέψεως του πρωθυπουργού, ολοκληρώθηκαν μερικώς οι δοκιμές της πρώτης ηλεκτρομηχανής με πολύ καλά αποτελέσματα – διαπιστώσεις. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, στο τέλος της ερχομένης εβδομάδος αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές των ηλεκτρομηχανών.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην νέα σελίδα που ανοίγει για τα ναυπηγεία, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ θα είναι η τελευταία μονάδα της κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ, που θα ναυπηγηθεί εκεί και θα ενταχθεί στην δύναμη του Στόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ναυπηγεία Ελευσίνας είχαν κατόπιν συμφωνίας τα δικαιώματα αναλήψεως συμβάσεων για Super Vita μέχρι τις αρχές του 2025. Με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς που δρομολογήθηκε, η πρόνοια αυτή δεν αναμένεται να επηρεαστεί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Επομένως, μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το Πολεμικό Ναυτικό για ένα νέο ναυπηγικό πρόγραμμα ΤΠΚ βάσει της σχετικής προνοίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει μείνει απολύτως ικανοποιημένο από την απόδοση και τις εν γένει αρετές του σχεδίου SUPER VITA, κρίνοντας ότι πρόκειται για μια από τις πλέον επιτυχείς επιλογές εξοπλισμών. Η συζήτηση για μία νέα απαίτηση 2-3 νέων μονάδων που θα επιτρέψουν την σταδιακή αντικατάσταση των παλαιοτέρων μονάδων, υφίσταται σε έναν βαθμό. Βεβαίως έκτοτε, η υπόθεση θα αφορά προφανώς ένα βελτιωμένο σχέδιο αφού ήδη προ δεκαετίας είχε παρουσιασθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το ULTRA VITA. Το σχέδιο αυτό ήταν μία επιμηκυμένη κατά 2,5 μέτρα σχεδίαση με πολύ πιο σύγχρονη γραμμή για μείωση του ίχνους RCS, νέα όπλα κ.λπ.

Ωστόσο, ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν κρίνεται άμεσης προτεραιότητος. Πιο ρεαλιστικό και αναγκαίο στην παρούσα φάση, φαίνεται ένα πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής για τα 5 πρώτα πλοία της κλάσεως. Αναμένεται  λοιπόν σύντομα να εκκινήσει η σχετική “συζήτηση”, ώστε σταδιακώς να ενταχθεί στον σχετικό προγραμματισμό προκειμένου οι πιο σύγχρονες ΤΠΚ του Στόλου να συμβαδίζουν κατά το δυνατόν τεχνολογικώς και με τις νέες φρεγάτες και κορβέτες που θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Δούρειος Ίππος Podcast # 022 Πρόγραμμα MQ-9B SeaGuardian και Heron

Tags

Related Articles

Back to top button
Close