Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης στο ΚΕΑΤ

Στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας η τελετή εγκαινίων της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Μοίρα διαθέτει σήμερα 10 τακτικούς εξομοιωτές μαχητικών F-16 πλήρως διασυνδεδεμένων μεταξύ τους και στο μέλλον προβλέπεται επέκταση των σχετικών υποδομών.

Κατά την τελετή, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς απηύθυνε την παρακάτω ομιλία:

«Με μεγάλη χαρά, σας καλωσορίζω στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), το οποίο φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο, καθώς διαμέσου της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ), η καθημερινή εκπαίδευση των Ιπταμένων μας, αλλά και πολλών άλλων στελεχών, τόσο της ΠΑ όσο και των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), αναβαθμίζεται, μπαίνοντας στην ψηφιακή εποχή.

Απώτερος στόχος μας είναι η εγκαθίδρυση του ΚΕΑΤ ως ένα Σύγχρονο Διεθνές Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο με διακλαδικές προεκτάσεις, όπου θα παρέχεται υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση σε Έλληνες και συμμάχους Ιπταμένους και συναφείς με την αποστολή ειδικότητες, ακολουθώντας το πάγιο όραμά μας «ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ». Οι σύγχρονες, προηγμένες Αεροπορικές Δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκονται σε φάση μετάβασης στην 5η γενιά Μαχητικών Αεροσκαφών, στην εποχή της κωδικοποίησης της πληροφορίας, της ψηφιακής διασύνδεσης και της ηλεκτρονικής μεταφοράς και διανομής της. Η νέα αυτή εποχή και η τεχνολογία που συμπαρασύρει, συνεπακόλουθα οδηγεί στην αύξηση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας των μέσων, με μόνιμο περιοριστικό παράγοντα την αναγκαιότητα για συνεχή έλεγχό του, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της Χώρας. Από την άλλη πλευρά, η υπάρχουσα, καθημερινή και ορατή απειλή και οι εθνικές περιφερειακές προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα, επιβάλουν την εξασφάλιση της απαιτούμενης αποτροπής και κατ´ επέκταση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της ΠΑ, ως βασικό παράγοντα στη διακλαδική υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής. Ο τρόπος επίτευξης αυτών είναι μονόδρομος. Η προμήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μέσων θα πρέπει να συνδυαστεί, με τρόπο οικονομικά ανεκτό και επιχειρησιακά αποδεκτό, με στελεχικό δυναμικό άρτια εκπαιδευμένο, με διακλαδικό και διαλειτουργικό πνεύμα και κατάλληλο να επιχειρήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά στο γεωστρατηγικό περιβάλλον ενδιαφέροντος.

Υπό το πρίσμα των πολυεπίπεδων επιχειρήσεων, των κοινώς γνωστών ως multi domain operations, καινοτόμοι τρόποι εκπαίδευσης εξετάζονται παγκοσμίως, οδηγώντας αβίαστα στην ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης. Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η Συνθετική Εκπαίδευση σήμερα επιτρέπει τη διασύνδεση εξομοιωτών με πραγματικά αεροσκάφη και άλλα μέσα και προσδίδει υψηλού επιπέδου επιχειρησιακή εκπαίδευση. Περαιτέρω, η εκπαίδευση Ιπταμένων αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στον 21ο αιώνα, καθώς η τεχνολογία των αεροσκαφών εξελίσσεται και ωριμάζει. Οι απαιτήσεις μετατοπίζονται συνεχώς, ενώ οι Ιπτάμενοι, αλλά και το σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου, πρέπει να διαχειρίζονται έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών σε ελάχιστο χρόνο και να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις άμεσα. Η επιχειρησιακή ανάγκη για Συνθετική Εκπαίδευση, από αεροπορικής πλευράς, εδράζεται σε μία πληθώρα παραγόντων, όπως η δυνατότητα για εκτέλεση υψηλού ρίσκου αποστολών, συνδυαστικά με την πραγματικότητα της μη επιβολής περιορισμών στο συνθετικό περιβάλλον, όπως του καιρού, απαγορευμένων περιοχών, πολιτικής κυκλοφορίας ειδικότερα σε περιόδους αιχμής κ.ά. Οι προσομοιώσεις επιτρέπουν την υλοποίηση σεναρίων εκπαίδευσης που είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολο να αναπαραχθούν στην πραγματική ζωή, ενώ έχουν τεράστια επίδραση στην απαραίτητη τακτική εκπαίδευση των Ιπταμένων, αλλά και των υπολοίπων συντελεστών των αποστολών. Με αυτόν τον τρόπο, περισσότερες ικανότητες μπορούν να αποκτηθούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα, με ασήμαντο κόστος και χωρίς ρίσκο.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει πρωτοπόρους οργανισμούς παγκοσμίως να αναπτύσσουν σχετικά προγράμματα, ενώ συζητήσεις προς αναζήτηση συνεργατικών δράσεων, με την ενεργό συμμετοχή της ΠΑ, γίνονται σε διεθνές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα επιχειρησιακά οφέλη πολλά, και ενδεικτικά η οικονομία κλίμακας με κατακόρυφη μείωση του λειτουργικού κόστους, η σχεδόν ανέξοδη εκπαίδευση ολόκληρου του συστήματος Command and Control της Τακτικής Αεροπορίας, η διακλαδική εκπαίδευση με στοιχεία JTAC, η δοκιμή επιχειρησιακών σχεδίων και τακτικών, ενώ δεν πρέπει να υποβαθμίζονται η συνδρομή στην αύξηση της χωρητικότητας του ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου, καθώς και στην άμεση συνεισφορά σε σχετικές «Πράσινες Δράσεις» με τη μείωση αερίων και θορύβου.

Η ΠΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του τρίπτυχου “Πρωτοπορία – Καινοτομία – Όραμα”, αναγνωρίζοντας την αξία της Συνθετικής Εκπαίδευσης, εγκαθίδρυσε πολύ πρόσφατα τη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης στο ΚΕΑΤ, η οποία ήδη αποδίδει καρπούς στις εκπαιδεύσεις, αλλά ακόμη και σε μεγάλες ασκήσεις, όπως ο Ηνίοχος. Έτσι, μία αποστολή εκπαιδευτική ή ακόμα και πραγματική, μπορεί να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί όσες φορές απαιτηθεί στις εγκαταστάσεις της Μοίρας, με μοναδική ρεαλιστικότητα, στο πραγματικό περιβάλλον επιχειρήσεων, με ελεγχόμενες καιρικές συνθήκες και με βάση την υπάρχουσα απειλή, αποτελώντας ένα μοναδικό εργαλείο για την κατάλληλη προετοιμασία και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των συμμετεχόντων, Ιπταμένων, Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Χειριστών Αντιαεροπορικών Συστημάτων, και λοιπών. Ήδη, σχεδιάζεται η συμμετοχή στην επερχόμενη Συνθετική Άσκηση SPARTAN WARRIOR 23. Ταυτόχρονα, καινοτόμες τεχνολογίες εικονικής και μικτής πραγματικότητας, με τις οποίες πειραματίζεται το ΚΕΑΤ, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διευκολύνουν την επέκταση της Συνθετικής Εκπαίδευσης στην ΠΑ και στις λοιπές ΕΔ, ενώ η διαφαινόμενη διακλαδική χροιά επί αυτής θα αυξήσει ακόμα παραπάνω την προστιθέμενη αξία της.

Αναλογιζόμενος όλα αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, αλλά και αυτά που οραματιζόμαστε επί του θέματος για το εγγύς μέλλον, επανέρχεται κινηματογραφικά στη μνήμη μου η περίοδος της γένεσης αυτής της μεγάλης ιδέας, της κατασκευής της υποδομής της Συνθετικής Εκπαίδευσης που θα θαυμάσουμε σε λίγο. Πιστεύοντας και εμπιστευόμενοι το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα μίας πολύ μικρής ομάδας συναδέλφων, στηρίξαμε και υποστηρίξαμε προ διετίας τις προσπάθειές της, χρηματοδοτώντας αρχικά την κατασκευή της πρώτης συσκευής, και στη συνέχεια, μετά τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα, των υπολοίπων, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση υλοποίησης του έργου, που ήταν η κατασκευή δέκα πλήρως λειτουργικών και διασυνδεμένων τακτικών εξομοιωτών αεροσκαφών F-16, πιστών αντίγραφων του πραγματικού θαλάμου  χειριστή, με ακριβέστατη προβολή και απεικόνιση του πραγματικού εξωτερικού περιβάλλοντος και δυνατότητα ρεαλιστικής εκτέλεσης του συνόλου των αποστολών που θα κληθούν να αναλάβουν. Το εγχείρημα ήταν τρομερά δύσκολο και απαιτητικό, με δεδομένη την έλλειψη εμπειρίας και ανάλογης εκπαίδευσης, αλλά και την αναγκαιότητα για τη μέγιστη δυνατή ρεαλιστικότητα της λειτουργίας και της απεικόνισης, ώστε να προσεγγίζει την ποιότητα και πιστότητα του πραγματικού Flight Simulator των εκατομμυρίων δολαρίων, τουλάχιστον όσον αφορά στην καθαρά τακτική και επιχειρησιακή του χρήση. Η έλλειψη πολύ εξεζητημένων εμπορικών εξαρτημάτων, συσκευών και συστημάτων που απαρτίζουν το κόκπιτ, αντισταθμίστηκε από την ευρηματικότητα, το μεράκι, την εφευρετικότητα και τον επαγγελματισμό των λίγων αυτών συναδέλφων, που με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας και τεχνοτροπίας, κατάφεραν εκ του μηδενός κυριολεκτικά, να κτίσουν δέκα τακτικούς εξομοιωτές, απόλυτα όμοιους με τον θάλαμο χειρισμού του F-16, με πλήρως λειτουργικά συστήματα και συσκευές και με ένα πτητικό μοντέλο που προσεγγίζει θαυμαστά το πραγματικό, και μάλιστα με κόστος πραγματικά μηδαμινό σε σχέση με το αποτέλεσμα. Σε αυτούς τους λίγους αλλά ταυτόχρονα τόσο οραματιστές συναδέλφους, που σταδιακά μετουσιώθηκαν στη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης, θα ήθελα να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για τα καινοτόμα επιτεύγματά τους και να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε δίπλα τους, αρωγοί και συμπαραστάτες και στις επόμενες φάσεις ανάπτυξης του εγχειρήματος, που είναι η αύξηση του αριθμού των εξομοιωτών στο ΚΕΑΤ, η κατασκευή και διασύνδεση νέων στις Πτέρυγες Μάχης, η επέκταση και σε νέους τύπους αεροσκαφών και η προσπάθεια για πλήρη διασύνδεση με όλα τα στοιχεία που συνιστούν τη διακλαδική λειτουργία του αεροπορικού όπλου. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για διάθεση εξειδικευμένου στελέχους του Στρατού Ξηράς, το οποίο εντάχθηκε στην ομάδα ανάπτυξης του συστήματος και συμβάλει καθοριστικά στη σχεδίαση, κατασκευή και παραμετροποίησή του.

Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ότι η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης είναι εδώ, λειτουργική και έτοιμη να παρέξει την ανεκτίμητη εκπαίδευση που όλοι μας προσδοκούμε για τα στελέχη μας, αεροπόρους και μη, εξασφαλίζοντας τη ρεαλιστικότητα που όλοι μας επιζητήσαμε στα πρώιμα αεροπορικά μας χρόνια, στη συνεχή και επίπονη προσπάθεια για βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας και ικανότητας του όπλου, για αποτρεπτική και αποτελεσματική ΠΑ, για ισχυρότερες ΕΔ στη διάθεση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ενεργοποίηση της Μοίρας αυτής θα αποτελέσει το εφαλτήριο πολλών νέων καινοτόμων προγραμμάτων, στο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος Μελετών και Καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στο ΚΕΑΤ, εξασφαλίζοντας σημαντική προσθετική αξία σε σχέση με τους διατιθέμενους πόρους.

Κλείνοντας, για άλλη μία φορά θα ήθελα να συγχαρώ τους άμεσους συντελεστές του επιτεύγματος που θα θαυμάσουμε σήμερα, τις τελευταίες και τη σημερινή ηγεσία του ΚΕΑΤ που επέβλεψαν την ανάπτυξη και υλοποίηση της πρωτοποριακής αυτής ιδέας, αλλά πρώτιστα το προσωπικό της Μοίρας που οργανώθηκε και έκανε πραγματικότητα την αυτόφωτη εισαγωγή της ΠΑ στη Συνθετική Εποχή, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η “Πρωτοπορία”, η “Καινοτομία” και το “Όραμα” έχουν τη δική τους δυναμική, συνδυαζόμενα με το ανήσυχο πνεύμα, την εφευρετικότητα και την ευρηματικότητα του Έλληνα…».

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close