Μια ελληνική επιτυχία στο πρόγραμμα του πυραύλου ESSM Block 2
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 27 Μαρτίου το Ναυτικό των ΗΠΑ ανέθεσε στην αμερικανική Rautheon σύμβαση κινήτρου σταθερής τιμής ύψους 8.586.095 $ που αποτελεί τροποποίηση προηγουμένης συμβάσεως για την εξάσκηση του δικαιώματος προαιρέσεως στην Αρχική Παραγωγή Χαμηλού Ρυθμού (LRIP) του πυραύλου ESSM Block 2 που αφορά το Οικονομικό Έτος 2020. Μια ακόμη τέτοιου τύπου σύμβαση είχε ανατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την ανάθεση στις 26 Αυγούστου 2019 συμβάσεως ύψους 190.523.870 $ με την οποία εγκαινιάσθηκε η LRIP της βελτιωμένης εκδόσεως Block 2, καλύπτοντας την παραγωγή απαραίτητων υλικών και ανταλλακτικών που έχουν περιληφθεί στις τρεις πρώτες παρτίδες Lot 1, 2, 3 που προβλέποντας για τα Οικονομικά Έτη 2019 και 2020. Με τις εν λόγω συμβάσεις, θα υλοποιηθεί η κήρυξη Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητος (IOC) του ESSM Block 2 με το Ναυτικό των ΗΠΑ εντός του 2020.
Οι εργασίες των ανωτέρω συμβάσεων προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2023 και σε αυτές λαμβάνουν μέρος όλες οι εταιρείες των χωρών της κοινοπραξίας του προγράμματος ESSM. Σε αυτές, η Raytheon στις ΗΠΑ κατέχει το 50% της παραγωγής, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ θυγατρικών της σε άλλες χώρες αλλά και εταιρείες των υπολοίπων χωρών, στις οποίες συγκαταλέγεται η Ελλάδα.
Στις επίσημες ανακοινώσεις, αναφέρεται ότι το ελληνικό μερίδιο αντιστοιχεί στο 2%. Το ενδιαφέρον όμως που δεν έχει γίνει γνωστό ευρύτερα, είναι ότι η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα ESSM, αυξήθηκε ελαφρώς τα τελευταία έτη.
Το πρόγραμμα Evolved SeaSparrow Missile (ESSM Block1) αποτελεί, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, μια από τις πιο επιτυχημένες διεθνείς αμυντικές συνεργασίες παραγωγής πυραύλων. Ο πύραυλος βρίσκεται σε χρήση με τις ναυτικές δυνάμεις 12 χωρών του ΝΑΤΟ και η αλυσίδα συμπαραγωγής περιλαμβάνει 18 κύριους βιομηχανικούς εταίρους.
Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 1995, με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας (ΜοU) της Κοινοπραξίας ΝΑΤΟ SeaSparrow. Με αυτή την εξέλιξη, αναλήφθηκε μέσα από διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες έργο σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής μέρους των συστημάτων του πυραύλου. Οι εμπλεκόμενες ελληνικές εταιρείες είναι η ΕΑΒ, η INTRACOM DEFENSE και η ELFON.
Το Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί επιχειρησιακώς τον πύραυλο RIM-162 ESSM Block 1 ως οπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, έχοντας αποκτήσει σημαντική υποδομή εμπειρίας και γνώσης για την πυραυλική αντιαεροπορική προστασία συνολικώς.
Τον Αύγουστου του 2012 η Raytheon ανακοίνωσε την συμπλήρωση παραδόσεων 2.000 πυραύλων και την συνέχιση της παραγωγής πέραν του 2017. Σήμερα, το πρόγραμμα συνεχίζεται με την εξέλιξη του ESSM Block 2, κύριο πλεονέκτημα του οποίου είναι το νέο σύστημα κατευθύνσεως που ενσωματώνει ενεργό δύο διαμορφώσεων και ημιενεργό ραντάρ, εξασφαλίζοντας την αυτόνομη κατεύθυνση προς τον στόχο, χωρίς εξάρτηση από το πολεμικό πλοίο.
Mέσα από διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, στην τρέχουσα φάση LRIP του προγράμματος ESSM Block2, έχει επιτευχθεί ελληνική βιομηχανική επιστροφή σε ποσοστό 160% της συμμετοχής της χώρας, ανεβάζοντας το ελληνικό μερίδιο κατασκευής από 1,5% στο 2% επί της συνολικής αξίας του προγράμματος. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών.
Από πλευράς ελληνικών εταιρειών, η ΕΑΒ συμμετέχει στην συναρμολόγηση και τον λειτουργικό έλεγχο της πλακέτας της Μονάδας Κυρίου Ελέγχου (Master Control Unit) αλλά την κύρια συμμετοχή έχει η INTRACOM DEFENSE, εξ ου και ο προσδιορισμός του Κορωπίου ως τόπο εκτελέσεως των εργασιών στην Ελλάδα, στις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ. Η INTRACOM DEFENSE κατασκευάζει ηλεκτρονικές μονάδες του τμήματος κατευθύνσεως (guidance section) του πυραύλου, σε συνεργασία με άλλες ελληνικές εταιρείες, εξασφαλίζοντας σε αυτές σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο. Χάρη στις πιο ανταγωνιστικές επιδόσεις της, που έχουν αυξημένη σημασία σε μια διεθνή κοινοπραξία και δείχνουν ένα μέτρο των δυνατοτήτων που έχει η ελληνική αμυντική βιομηχανία, η INTRACOM DEFENSE κατάφερε και κέρδισε μεγαλύτερο μερίδιο εργασιών, πετυχαίνοντας το 2% και νέες συμβάσεις που θα αποφέρουν έσοδα και έργο μέχρι τον Μάρτιο του 2023.
Η υπόθεση αναδεικνύει τις ευεργετικές μακροχρόνιες συνέπειες που έχει για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, την οικονομία και τις ένοπλες δυνάμεις, η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς κοινοπραξίες συμπαραγωγής εξελιγμένων οπλικών συστημάτων.
Τα 500 εκατ. $ έφτασαν οι αναθέσεις έργου στην IDE από συμβάσεις για συστήματα Patriot