Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Καταδρομείς στέλνει το ΓΕΕΘΑ στον Έβρο – Το πρόβλημα στο Αιγαίο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η παρεμπόδιση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου, περί των 200 ατόμων που επεδίωξαν να εισέλθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, διά επισήμου οδού συγκοινωνίας στην περιοχή του Έβρου, σήμανε την πρώτη αποτελεσματική ενέργεια για αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών που πλέον κατέστη απολύτως εμφανές ότι καθοδηγούνται από την τουρκική κυβέρνηση. Πλήθη ξένων υπηκόων που έχουν βρεθεί στην Τουρκία, επιβιβάσθηκαν δωρεάν σε λεωφορεία που απέστειλαν οι τουρκικές Αρχές και μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη στα σύνορα με την Ελλάδα.

Το κλείσιμο των τελωνειακών σημείων, η ενίσχυση των μέτρων επιτηρήσεως με παρουσία στρατιωτών και αστυνομικών, όσο και η λήψη μέτρων σε μικρό βάθος από το ποτάμι, επέτρεψαν την συγκράτηση της ροής. Όπως έχει δείξει η εμπειρία, μαζικές συγκεντρώσεις λαθρομεταναστών μπορούν να διαλυθούν ευχερώς με την απλή χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, επειδή από πλευράς οργανισμού, τα προερχόμενα από υπανάπτυκτες χώρες άτομα είναι “αδύνατα” σε τέτοιου είδους ουσίες.

Μετά και την άμεση μετάβαση στην περιοχή του Έβρου του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, συμπληρώθηκαν τα μέτρα συναγερμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης καταστάσεως. Ο Α/ΓΕΕΘΑ διέταξε την προληπτική ανάπτυξη στον Έβρο δύο λόχων από τις “Βόρειες” Μοίρες Καταδρομών, για την ενίσχυση των μέτρων επιτηρήσεως. Σε επίπεδο ψυχολογίας, οι δυνάμεις προκαλύψεως είναι θετικό να γνωρίζουν ότι το έργο τους υποστηρίζεται από συναδέλφους των Ειδικών Δυνάμεων ενώ για “επικοινωνιακούς” λόγους η παρουσία και αυτών των επιλέκτων δυνάμεων σημειώνει την αποφασιστική στάση της χώρας.

Σημειώνεται ότι διαρροές τον περασμένο Δεκέμβριο, περί αποφάσεως αναπτύξεως επιπλέον δυνάμεων του ΓΕΣ, διά της εκ περιτροπής μεταφοράς προσωπικού από το Γ΄ Σώμα Στρατού, δεν επαληθεύτηκαν. Υποτίθεται ότι επρόκειτο για ένα μέτρο που εντασσόταν στο πλαίσιο της αποφάσεως για να “σφραγισθεί ο Έβρος”, την οποία εξήγγειλε από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση.

Εάν όμως στον Έβρο τα πράγματα διευκολύνονται από την παρεμβολή του μεγάλου φυσικού εμποδίου που συνιστά ο ποταμός, τεχνητά εμπόδια αποτροπής όπως φράκτες και συρματοπλέγματα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική στο Αιγαίο. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, δεν έλειψαν και σήμερα οι αφίξεις λαθρομεταναστών στην Λέσβο ενώ εκτιμάται ότι από την Κυριακή που θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα ενταθεί η ροή. Η αποστολή επιπλέον πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος, δεν μπορεί να αποδώσει εάν δεν μεταβληθούν οι ακολουθούμενες πρακτικές και μέθοδοι ώστε να λάβουν ουσιαστική αποτρεπτική μορφή.

Ήδη ο Ελληνικός Στρατός εμπλέκεται, έχοντας αφιερώσει προσωπικό και πλωτά μέσα των Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών, χωρίς όμως θεαματικό αποτέλεσμα. Πρακτικώς, καταπονείται προσωπικό και μέσα, που όμως είναι υποχρεωμένα να ενεργούν κάτω από σοβαρούς περιορισμούς πολιτικής φύσεως. Ωστόσο, οι περιστάσεις είναι τέτοιες που δεν επιδέχονται οποιαδήποτε ολιγωρία και πρέπει να επιδειχθεί η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα έναντι των ροών που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ετοιμάζεται να εξαπολύσει ο Ερντογάν. Υπ’ αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να εξετασθεί ακόμη και η έκτακτη χρησιμοποίηση πλωτών φραγμάτων που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν σε πειραματικό στάδιο οι ελληνικές Αρχές.

Επιπλέον, πρέπει να επιδιωχθεί με πίεση της ΕΕ, η προληπτική ανάπτυξη πλωτών μέσων του FRONTEX εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων προς απώθηση λέμβων με λαθρομετανάστες στα τουρκικά παράλια, ως βασικό μέτρο αποτροπής στο πλαίσιο και της αντιμετωπίσεως του κορονοϊού.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό, εκθέτοντας τον τουρκικό κυνισμό που από την μία χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την δήθεν σφαγή αμάχων στην Συρία αλλά εργαλειοποιεί αδίστακτα τις μάζες που βρίσκονται στο έδαφός της για να πιέσει την Ευρώπη. Στην σημερινή έκτακτη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στη Συρία, όπου η Άγκυρα παρουσίασε τις θέσεις της, η ελληνική αντιπροσωπεία φέρεται να σημείωσε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Τουρκία έχει εισβάλει και κατέχει ξένο έδαφος, συνεπώς δεν δέχεται εξωτερική επίθεση αλλά η ίδια αποτελεί την αιτία για την οποία υφίσταται απώλειες εξ αντιδράσεως του αμυνόμενου.

Ενισχύσεις από Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία θα αναπτύξει εκ περιτροπής στον Έβρο το ΓΕΣ

Related Articles

Back to top button