Ίδρυση Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής & Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Κρήτη
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Πραγματοποιήθηκε εχθές 8 Απριλίου, στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (Allied Command Transformation – ACT) στο Norfolk των ΗΠΑ η τελετή υπογραφής Μνημονίων Κατανόησης του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defense – IAMD Center of Excellence), που εδρεύει στο Ακρωτήρι Χανίων, στον ίδιο χώρο που φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις του Πεδίου Βολής Κρήτης (NAMFI) του ΝΑΤΟ. Την διοίκηση θα ασκεί αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας με βαθμό σμηνάρχου.
Συγκεκριμένα, υπεγράφη το Επιχειρησιακό Μνημόνιο Κατανόησης (Operational Memorandum of Understanding) μεταξύ της Ελλάδος, ως Επικεφαλούς Έθνους και της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας και Τσεχίας, ως Υποστηριζόντων Εθνών, καθώς και το Λειτουργικό Μνημόνιο Κατανόησης (Functional Memorandum of Understanding) μεταξύ του ACT και των πέντε ανωτέρω κρατών που συμμετέχουν στο Κέντρο Αριστείας.
Στην τελετή υπογραφής των Μνημονίων, με τα οποία ουσιαστικά εγκαθιδρύεται σε συμμαχικό και πολυεθνικό πλαίσιο το IAMD COE, συμμετείχε ο Διοικητής ACT (SACT) Πτέραρχος Άντρε Λανάτα (Andre Lanata FR), καθώς και οι Εθνικοί Αντιπρόσωποι των πέντε κρατών.
Στην τελετή συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της εποχής αναφορικά με την πανδημία COVID-19, εξέφρασε προς τους αντιπροσώπους των κρατών τα συλλυπητήριά του για τις απώλειές τους και την ελπίδα σύντομης περάτωσης της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει. Εν συνεχεία και αφού τόνισε τη σημασία της τελετής για την Ελλάδα ως Επικεφαλούς Έθνους του νέου Κέντρου Αριστείας, εξήρε το ρόλο και τη σπουδαιότητα του ACT για τη Συμμαχία συνολικά, καθώς και για τα κράτη – μέλη μεμονωμένα. Επίσης, αναφέρθηκε στην από ελληνικής πλευράς έμπνευση της δημιουργίας του Κέντρου Αριστείας και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών δυνατοτήτων και υποστήριξης της διαλειτουργικότητας, τομείς στους οποίους αναμένεται να συνδράμει σημαντικά το IAMD COE. Επιπλέον επεσήμανε το όραμα της Ελλάδας ώστε το Κέντρο να δράσει ως καταλύτης για τη βελτίωση των υφισταμένων και μελλοντικών ικανοτήτων της Συμμαχίας στον τομέα της εξειδίκευσής του, υποστηρίζοντας τόσο τις δράσεις μετασχηματισμού όσο και τις επιχειρήσεις. Τέλος, ευχαρίστησε τον SACT για τη συνδρομή στη σύσταση και λειτουργία του Κέντρου στην Ελλάδα.
Ο Πτέραρχος Άντρε Λανάτα (Andre Lanata FR) ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ιδέα και τη δημιουργία του Κέντρου προς όφελος της Συμμαχίας, επεσήμανε τη σημασία του για το ΝΑΤΟ και τόνισε την άριστη συνεργασία της χώρας μας με το ACT.
Οι θεματικές ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί το IAMD είναι:
• Επιθετική – Αμυντική Διασύνδεση (Offensive-Defensive Integration – ODI).
• Παθητική Αεροπορική & Πυραυλική Άμυνα (Passive Air & Missile Defence).
• Επιτήρηση (Surveillance).
• Ολοκλήρωση Συστήματος (System Integration).
• Αντιαεροπορική/ Απαγόρευση Περιοχής (Anti Air/Area Denial – A2/D2).
• Αντιμετώπιση Ρουκετών, Πυροβολικού & Όλμων (Counter Rockets, Artillery and Mortars – CRAM).