Η “ξαφνική αγάπη” του ΓΕΣ για τις Ειδικές Δυνάμεις
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 22 Ιουλίου ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς επισκέφθηκε την Ι Μεραρχία Πεζικού και την 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών.
Στην έδρα της Ι ΜΠ ο Α/ΓΕΣ ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές της, έδωσε κατευθύνσεις και εξήρε το προσωπικό για το πολύπλευρο έργο του Σχηματισμού, «τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο». Κατά την επίσκεψή του στην 1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, ο Αντιστράτηγος Καμπάς παρείχε κατευθύνεις προς την διοίκηση, το επιτελείο και το υπηρετούν προσωπικό της. Απευθυνόμενος στο τελευταίο, τόνισε την σπουδαιότητα των Ειδικών Δυνάμεων και την συνεισφορά τους στην επίτευξη του σκοπού των Ενόπλων Δυνάμεων που στηρίζεται σε δυο πυλώνες: την «επιχειρησιακή χρηστικότητα» και την «κοινωνική αρωγή».
Όποτε συναντάμε πρωτότυπες εκφράσεις ή ορολογία σε κείμενα επισήμων, μας πιάνει μια καχυποψία και αυτό ακριβώς είναι που συνέβη διαβάζοντας για «επιχειρησιακή χρηστικότητα», της οποίας ο ορισμός είναι άγνωστος και βεβαίως δεν υπάρχει σε κανένα θεσμικό κείμενο. Όταν δε, ο κάθε διοικητής ή αρχηγός, απευθυνόμενος σε προσωπικό μονάδων, αισθάνεται την ανάγκη να αναφερθεί μετά πάθους στην «κοινωνική προσφορά», αμέσως έρχεται στο νου η εικόνα μερικών δεκάδων στελεχών που μετά βίας κρατούν τα χασμουρητά τους.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον από πλευράς μελέτης, η περίπτωση ανωτάτων αξιωματικών οι οποίοι προηγουμένως δεν έδιναν δεκάρα για τις Ειδικές Δυνάμεις (εάν δεν έβγαζαν σπυράκια με αυτές) αλλά όταν γίνονται αρχηγοί φαίνεται ότι κάτι παθαίνουν και ξαφνικά, τους πιάνει “αγάπη” γι’ αυτές. Πιο “γνήσιο” θα μπορούσε να θεωρηθεί το ενδιαφέρον που επιδεικνύει κάποιος ο οποίος αναλαμβάνει την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, διότι τουλάχιστον μετά την συγκρότηση της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) ακόμη κι αν αυτός δεν προέρχεται από τον Στρατό, μπορεί να αντιληφθεί την σημασία που έχουν για τον αρχιστράτηγο, οι Ειδικές Δυνάμεις.
Από το 2015 το ΓΕΕΘΑ προώθησε την ιδέα για ένα συγκεντρωτικό σχήμα όλων των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, με την συγκρότηση της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ) στην οποία θα υπαχθεί τόσο η ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ αλλά και η Ι Μεραρχία Πεζικού (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, 32α ΤΑΞΠΝ) με την 13η ΔΕΕ. Η μεταβολή αυτή, κρίνεται σκόπιμη για την συνολικότερη αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, επειδή η απευθείας μέριμνα εκ της κορυφής (Α/ΓΕΕΘΑ) θα μπορεί να έχει θετική επίδραση σε όλους τους Κλάδους προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι αντιδράσεις από πλευράς ΓΕΣ, μπορούν εν πολλοίς να θεωρηθούν αναμενόμενες σε ένα Στράτευμα το οποίο απέχει από πολεμικές επιχειρήσεις και είναι συνηθισμένο σε αναδιοργανώσεις περισσότερο για “εξοικονόμηση” πόρων και “εξορθολογισμό” δαπανών, παρά για επιχειρησιακό όφελος. Τόσο επί του προηγουμένου Α/ΓΕΣ όσο και με τον διάδοχό του, υπήρχαν επιφυλάξεις που εκκινούσαν περισσότερο από την εξέταση της οικονομικής πτυχής, εφόσον το ΓΕΣ θα παρέμενε υπεύθυνο για την συντήρηση και αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων που, όμως δεν θα είναι “δικές του”… Ασφαλώς, επηρεάζει και η γενικότερη αντίληψη ότι μια τέτοια εξέλιξη θα “μικρύνει” το ΓΕΣ.
Βεβαίως, αυτοί οι ίδιοι που έχουν αντιρρήσεις, μάλλον θα άλλαζαν άποψη, εάν είχαν την τύχη να αναλάβουν την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ…
Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της “ξαφνικής αγάπης” του ΓΕΣ, για τις Ειδικές Δυνάμεις. Εάν δούμε όπου νάναι την επίσκεψη του ΥΕΘΑ ή του ΥΦΕΘΑ στην Ι ΜΠ ή την 1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, θα μπορούμε να υποθέσουμε βασίμως ότι πρόθεση είναι η πίεση προς μια μεσοβέζικη πολιτική απόφαση που θα εξαιρεί την Ι ΜΠ από το σχήμα της προωθούμενης ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ. Λεπτομέρεια προφανώς, ότι όλη αυτή η “μεθόδευση”, έρχεται σε αντίθεση με την γραμμή του ΓΕΕΘΑ.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον την κατάληξη της “ξαφνικής αγάπης”.