Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος στη “σκιά” των Apache Longbow της Αεροπορίας Στρατού

«Αναπάντεχα» έκαναν την εμφάνισή τους πάνω από την Κύπρο τα επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού. Η παρουσία τους στη Μεγαλόνησο σχετίζεται με την μετάβαση δύναμης 4 επιθετικών ελικοπτέρων Apache (δύο AH-64DΗΑ Apache Longbow του 2ου ΤΕΕΠ, συν δύο ΑΗ-64Α του 1ου ΤΕΕΠ) και 2 μεταφορικών CH-47SD Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ) στο Ισραήλ, για συνεκπαίδευση με αντίστοιχες μονάδες της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF)

H πραγματοποίηση συνεκπαίδευσης στο Ισραήλ, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με την χώρα μας στο πλαίσιο της οποίας ισραηλινά AH-64D Saraf καθώς και UH-60L και CH-53 Yas’ur, είχαν μετασταθμευσει στην 110 ΠΜ στη Λάρισα. Η δύναμη των ελληνικών Apache και Chinook πέταξε μέχρι το Καστέλι στις 22 Οκτωβρίου, όπου διανυκτέρευσαν τα πληρώματα και την επομένη πέταξαν πρώτα μέχρι την Κύπρο κι από εκεί στο Ισραήλ.

Όμως οι εξελίξεις τρέχουν καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει στην περιοχή μετά την πρόθεση της Άγκυρας να ασκήσει διπλωματία των κανονιοφόρων αναφορικά με τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Έτσι λοιπόν, κατά την επιστροφή από το Ισραήλ στις 25 Οκτωβρίου, τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού έκαναν στάση και πάλι στην Κύπρο κι εκτέλεσαν σχεδιασμένη άσκηση με την Εθνική Φρουρά, με χρήση πραγματικών πυρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιθετικά ελικόπτερα της ΑΣ χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο την βάση της Λακατάμιας, η οποία βρίσκεται μια ανάσα από τα κατεχόμενα, σε απόσταση 7 χλμ., ώστε να εξορμήσουν πετώντας σε επιχειρησιακό σενάριο προσβολής χερσαίας δύναμης, εντός του πεδίου βολής «Καλού Χωρίου» Λάρνακας.

Τα Apache έπληξαν στόχους με πυρά πυροβόλου M230 των 30 mm και βολές ρουκετών Hydra των 2,75 in. Η παρουσία τους εκεί, με ταυτόχρονη διεξαγωγή ασκήσεως με πραγματικά πυρά, αποτέλεσε ένα “ηχηρό μήνυμα” της Ελλάδας για αποφασιστικότητα, όσον αφορά την πρόθεσή της να υπερασπιστεί κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και την ίδια την Κύπρο σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία.

Βεβαίως το ενεργειακό «παιχνίδι» στη ΝΑ Μεσόγειο είναι πολυεθνικό, όπως αποδεικνύει άλλωστε και η συγκέντρωση δυνάμεων για τη διεξαγωγή ναυτικών γυμνασίων με την επωνυμία “ΝΕΜΕΣΙΣ 2018”. Η άσκηση ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου, θα διαρκέσει έως τις 31 του μηνός, με συμμετοχή δυνάμεων από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά την παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχει η φρεγάτα “ΛΗΜΝΟΣ” (F451) του Πολεμικού Ναυτικού ενώ πιθανότατα και μαχητικά F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας από την 115 ΠΜ στη Σούδα.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close