Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

FIAT 500 Electric

Του Ηλία Ματζαβά

Το FIAT 500 είναι ένα αυτοκίνητο σύμβολο, όχι μόνο για την ιταλική φίρμα, αλλά και για την αυτοκίνηση γενικότερα. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1957, ενώ το 2007, η σύγχρονη έκδοσή του έφερε νέα δεδομένα, κυρίως στην αισθητική των αυτοκινήτων πόλης. Τώρα, η τρίτη του γενιά, «γράφει» και πάλι ιστορία, αφού είναι το πρώτο μοντέλο της FIAT που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτροκινητήρα!

Το νέο 500, είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το προηγούμενο μοντέλο, με το μήκος του να φτάνει τα 3,632 μέτρα, ενώ αισθητικά, αν και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, καταφέρνει να ξεχωρίζει. Στη διάρκεια της συνύπαρξής μας μαζί του, διαπιστώσαμε ότι δεν περνούσε από πουθενά απαρατήρητο!

Οι κομψές εξωτερικές γραμμές, μας προϊδεάζουν και για το εσωτερικό. Το οποίο είναι σύγχρονο, ποιοτικό και πιο ευρύχωρο από το μοντέλο που αντικαθιστά. Ξεχωρίζει η οθόνη των 10,25 ιντσών, ενώ ακόμα και οι πόρτες ανοίγουν ηλεκτρικά, με το πάτημα ενός κουμπιού. Για κάθε ενδεχόμενο πάντως, υπάρχουν και μικρές παραδοσιακές χειρολαβές.

Τα πιο σημαντικά κουμπιά πάντως βρίσκονται στο ταμπλό και είναι αυτά που ελέγχουν το αυτόματο σύστημα κίνησης. Πατάς το D και το πεντάλ του γκαζιού και το ηλεκτρικό 500αράκι… εκτινάσσεται! Γιατί οι επιδόσεις του είναι εντυπωσιακές, θυμίζοντας καρτ!

Ανάλογα με τις διαθέσεις του οδηγού, υπάρχουν οι ρυθμίσεις Normal, Range και Sherpa. Με τη Range κάθε φορά που αφήνεις το πεντάλ του γκαζιού το αυτοκίνητο επιβραδύνει απότομα, ενώ η Sherpa, απενεργοποιεί τον κλιματισμό και περιορίζει την τελική ταχύτητα στα 80 χλμ./ώρα.

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει δύο επιλογές, είτε 23,8 kWh (95 ίππους) ή 42 kWh (118 ίππους) με αντίστοιχη αυτονομία 180 και 320 χιλιόμετρα.

Για την πλήρη φόρτισή του, σε απλή οικιακή πρίζα χρειάζεται 15 ώρες, χρόνος οποίος μειώνεται στις 4 ώρες σε wallbox και σε 35 λεπτά για φόρτιση του 85% της μπαταρίας σε ταχυφορτιστή. Σε… φυσιολογικές τιμές ρεύματος, το 500e κοστίζει περίπου 1 ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Οι τιμές του ηλεκτρικού FIAT 500, με την κρατική επιδότηση, ξεκινούν από τα 24.000 ευρώ.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close