Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαγορά M270 MLRS και προμήθεια M142 HIMARS προτείνει η Lockheed Martin στο ΓΕΣ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια νέα ευέλικτη πρόταση παρουσίασε η αμερικανική Lockheed Martin στο ΓΕΣ, σχετικώς με την αναβάθμιση των εκτοξευτών MLRS M270 του Πυροβολικού, ένα πρόγραμμα το οποίο απασχολεί περισσότερο από μία δεκαετία. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με Έλληνες επιτελείς στις 13 Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας ενημέρωσαν σχετικώς και με μία νέα ιδέα, διακρινόμενη από ευελιξία, προς εξέταση και αξιολόγηση.

Η νέα πρόταση περιστρέφεται γύρω από την τάση του Ελληνικού Στρατού να εξετάσει και συστήματα που στηρίζονται σε τροχοφόρες πλατφόρμες, απομακρυνόμενος από το ερπυστριοφόρο M270 του συστήματος MLRS. Συγκεκριμένα, η Lockheed Martin δήλωσε ανοικτή σε συζήτηση αγοράς των μεταχειρισμένων μονάδων πυρός M270 του Ελληνικού Στρατού, διαδικασία από την οποία θα εξασφαλιστεί ένα κεφάλαιο που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει εν μέρει την προμήθεια νέων μονάδων πυρός M142 HIMARS. Το πόσες μονάδες M270 θα πωληθούν και πόσες M142 HIMARS θα αγοραστούν, είναι ζήτημα αποφάσεως του ΓΕΣ.

Η αμερικανική πλευρά σημειώνει τις ομοιότητες των MLRS και HIMARS, που συνεπάγονται ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα ενώ τονίζει το αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητος πολεμικό μητρώο των συστημάτων της στον πόλεμο της Ουκρανίας και προηγουμένως. Η Lockheed Martin στέκεται ιδιαιτέρως στα πυρομαχικά GMLRS και ER-GMLRS που θεωρεί ανώτερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και βρίσκονται σε υπηρεσία σε μεγάλο αριθμό κρατών – μελών του ΝΑΤΟ ήδη. Οι Αμερικανοί σημειώνουν επίσης τα προγράμματα εξελίξεως που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την βελτίωση των πυρομαχικών από πλευράς επιδόσεων και αποτελεσματικότητος, βάσει των ζωντανών διδαγμάτων από την επιχειρησιακή χρήση τους στην Ουκρανία ενώ ειδικώς για την Ελλάδα, υπογραμμίζουν την ανάπτυξη ικανότητος προσβολής κινούμενων στόχων, χαρακτηριστικό που επιτρέπει την χρησιμοποίηση των MLRS/HIMARS σε κρίσιμο ρόλο συνεισφοράς στον ναυτικό πόλεμο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ερχομένη εβδομάδα, εκπρόσωποι της Lockheed Martin ξεκινούν γύρο επαφών με μια σειρά 10 ελληνικών εταιρειών, για την διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τον Ελληνικό Στρατό. Επιδίωξη είναι να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα εντάξεως στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού των MLRS/HIMARS και όχι απλώς η εξασφάλιση ενός προσκαίρου πλαισίου συνεργασίας.

Ο Ελληνικός Στρατός επιδιώκει την διατήρηση αριθμού M270 προς αξιοποίηση του υπάρχοντος αποθέματος πυρομαχικών, τα οποία όμως δεν υποστηρίζονται από την βελτιωμένη έκδοση Α2 που βρίσκεται σήμερα σε υπηρεσία παγκοσμίως. Υπ’ αυτή την οπτική, το ενδιαφέρον του ΓΕΣ εστιάζεται μέσα από την αναβάθμιση των υφισταμένων συστημάτων ή την προμήθεια νέων, στα πυρομαχικά εκτεταμένου βεληνεκούς αλλά δεν έχει τεθεί ερώτημα για την αποδέσμευση πυρομαχικών όπως οι βελτιωμένοι ATACMS ή ο υπό εξέλιξη πύραυλος PrSM.

H Lockheed Martin υποστηρίζει ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία για πώληση μονάδων M270 MLRS και προμήθεια M142 HIMARS, μπορεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει παραδόσεις από τα τελευταία, λόγω του αυξημένου ρυθμού παραγωγής. Επιπλέον ευνοϊκοί χειρισμοί μπορούν να γίνουν σε επίπεδο διακρατικών συνεννοήσεων, όπως ενδεικτικώς η προσωρινή διάθεση μονάδων HIMARS αλλά και φόρτων πυρομαχικών από τον Στρατό των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ενώ έχει κατατεθεί από πλευράς ΓΕΣ πέντε φορές αίτημα για ενημέρωση περί Τιμής & Διαθεσιμότητας (P&A) στα οποία έχει ανταποκριθεί η Lockheed Martin, δεν έχει κατατεθεί επιστολή υποβολής μη δεσμευτικής για τον πελάτη συνολικής προτάσεως (letter of agreement), στην οποία η αμερικανική πλευρά θα μπορούσε να απαντήσει συνολικώς επί όλων των λεπτομερειών αλλά και να διαπιστωθεί η κυβερνητική έγκριση ή όχι για συγκεκριμένους τύπους πυρομαχικών ενδιαφέροντος ΓΕΣ. Από αυτή την άποψη, έχει χαθεί μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορούσε να υπάρχει πλήρης προσφορά και απαντήσεις των ΗΠΑ. Η αξιολόγηση προτάσεων προμήθειας νέων συστημάτων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων δεν δείχνει να είναι ίδια για όλες τις προτάσεις, δηλαδή “επί ίσοις όροις” σε όλες τις πτυχές.

Είναι πιο οικονομικό και “μονόδρομος” το PULS για το Πυροβολικό;

 

 

Related Articles

Back to top button