Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Εντός χρονοδιαγράμματος πλέον το πρόγραμμα των F-16V στην ΕΑΒ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κερδήθηκε ο χαμένος χρόνος του προγράμματος αναβαθμίσεως του πρωτοτύπου F-16 στην ΕΑΒ, καθυστέρηση που προκλήθηκε από τις γενικότερες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και απεργιακές κινητοποιήσεις. Έτσι, στις 1 Οκτωβρίου θεωρήθηκε ότι οι όποιες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα ισοσκελίστηκαν και ο προγραμματισμός εξελίσσεται πλέον εντός των αρχικών πλαισίων που είχαν καθορισθεί, χωρίς να έχει χαθεί ούτε μια ημέρα.

Στην διάρκεια του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, το πρωτότυπο (“005”) θα δεχθεί όλα τα νέα module που έχει προετοιμάσει η Lockheed Martin προς αντικατάσταση παλαιών και αφού αυτά “φορεθούν” στο αεροσκάφος από το προσωπικό της ΕΑΒ, θα ακολουθήσουν οι στατικές δοκιμές εδάφους. Σε αυτή την διαδικασία, θα γίνει τροφοδοσία με ρεύμα του αεροσκάφους και δοκιμές όλων των συστημάτων που για να λειτουργήσουν απαιτούν ηλεκτρική ισχύ, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο όλα “συνεργάζονται” αρμονικά.

Από τον Ιανουάριο του 2021, θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές τροχοδρομήσεις του πρωτοτύπου στην πίστα, με εκκίνηση κινητήρα και εκτέλεση όλων των διαδικασιών πριν την απογείωση. Στα τέλη περίπου του μηνός με αρχές Φεβρουαρίου, το “005” θα πετάξει για τις ΗΠΑ, όπου θα φιλοξενηθεί σε διαφορετικές εγκαταστάσεις για την εκτέλεση των εργασιών πιστοποιήσεως, προκειμένου μετά από τυχόν παρατηρήσεις και κατάλληλες παρεμβάσεις να δώσει η Αεροπορία των ΗΠΑ την έγκρισή της ότι όλο το “πακέτο” της αναβαθμίσεως είναι απολύτως λειτουργικό.

Μετά την πιστοποίηση του πρωτοτύπου, από τον Μάρτιο του 2021 σειρά θα έχει η “κατασκευή” των λεγομένων “Proof Kit”, δηλαδή των 4 πρώτων αεροσκαφών που θα αντιστοιχούν σε ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο από κάθε έκδοση (Block 52+ και Block 52+ Advanced) που έχουν επιλεγεί για αναβάθμιση. Τα 4 αεροσκάφη “Proof Kit” αναμένεται να βγουν σταδιακώς από το υπόστεγο της ΕΑΒ μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Από εκεί και πέρα, τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η μαζική πλέον είσοδος αεροσκαφών στην ΕΑΒ, για τις εργασίες αναβαθμίσεως. Τα F-16 θα έρχονται στο εργοστάσιο ανά δωδεκάδες μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2028.

Ενώ το πρόγραμμα των F-16 κατέστη εφικτό να ισορροπήσει ξανά, διαφορετική είναι η εικόνα στην περίπτωση του προγράμματος αναβαθμίσεως των 4 αεροσκαφών Ρ-3 Orion για το Πολεμικό Ναυτικό. Το χρονοδιάγραμμα έχει εκτροχιαστεί για μια σειρά λόγων, με αποτέλεσμα από πλευράς προόδου να βρίσκεται σχεδόν κατά 50% πίσω από πλευράς χρονοδιαγράμματος. Στην παρούσα φάση, ακόμη το προσωπικό της ΕΑΒ ασχολείται με την φάση της δομικής αναβαθμίσεως των 2 πρώτων αεροσκαφών που βρίσκονται στο υπόστεγο και δεν έχει γίνει καμμία εργασία ακόμη για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Από τις βασικές αιτίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΑΒ στην παραγωγή, είναι η έλλειψη προσωπικού, που υποχρεώνει την συγκέντρωση της “κρίσιμης μάζας” τεχνικών σε ένα πρόγραμμα, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των υπολοίπων, που μπορεί να αφορούν την συντήρηση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, την κατασκευή συγκροτημάτων αεροσκαφών για την Lockheed Martin κ.λπ. Ειδικώς για το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16, έχει γίνει πρόσληψη 80 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, μέγιστου ορίου 5ετούς σχέσεως εργασίας, που ήδη εκπαιδεύονται από την ΕΑΒ ενώ στις 4 Αυγούστου μόλις, το Υπουργείο Οικονομικών εγκαινίασε την διαδικασία προσλήψεως άλλων 282 εργαζομένων.

Τι θα μπορούσε να κάνει η Πολεμική Αεροπορία με τα “παλιά Mirage”

Tags

Related Articles

Back to top button
Close