Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ενισχύσεις Χωροφυλακής στέλνει στον Έβρο η Τουρκία για ψυχολογικούς σκοπούς

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν σχετικώς ήρεμα τα πράγματα από πλευράς πιέσεως σε Έβρο και Αιγαίο αλλά αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται παρά ως προσωρινό μόνο αποτέλεσμα της ελληνικής αντιδράσεως. Το κράτος – συμμορία αναδιοργανώνεται για τις επόμενες κινήσεις του.

Όπως όλα δείχνουν, στην περιοχή των Καστανιών στην τουρκική πλευρά θα δημιουργηθεί προσωρινός καταυλισμός λαθρομεταναστών. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την μεταφορά δυνάμεως 1.000 ανδρών στον Έβρο. Αν και ο υπουργός ανέφερε ότι θα πρόκειται για αστυνομικό προσωπικό “ειδικών επιχειρήσεων”, μάλλον θα πρόκειται για επιπλέον προσωπικό της Χωροφυλακής (Jandarma) με άνδρες και των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Χωροφυλακής (JÖH) και όχι για προσωπικό της Αστυνομίας.

Η κίνηση επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Η μεταφορά του προσωπικού αυτού, αποβλέπει πιθανότατα να δείξει στην διεθνή κοινότητα ότι με αυτό τον τρόπο η Τουρκία “απαντά” στην δήθεν κακομεταχείριση των λαθρομεταναστών από την Ελλάδα, επιδιώκοντας να δώσει μεγαλύτερη πιστότητα στα επίσημα ψεύδη που εκτοξεύει. Αυτό τον σκοπό προφανώς εξυπηρετούσε και η θεαματική εμφάνιση του Σουλεϊμάν Σοϋλού, που μάλιστα “επιθεώρησε” την περιοχή από ελικόπτερο.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, η μεταφορά των νέων δυνάμεων και ιδίως της JOH, κρίθηκε απαραίτητη επειδή το προσωπικό αυτό είναι πιο εξοικειωμένο με νυκτερινές επιχειρήσεις και κατά συνέπεια μπορεί να αναλάβει αποτελεσματικότερα να οργανώσει και κατευθύνει τις ορθές των λαθρομεταναστών κατ’ ομάδες, από σημεία που προσφέρονται για παραβίαση των συνόρων. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες μονάδες διαθέτουν κατά τεκμήριο περισσότερα όργανα νυκτερινού αγώνος, που βελτιώνουν τις ικανότητες επιτηρήσεως στο σκότος.

Οι ελληνικές δυνάμεις έχουν από την πρώτη στιγμή υπ’ όψιν την περίπτωση μιας οργανωμένης προβοκάτσιας από τουρκικής πλευράς και υφίστανται συγκεκριμένοι σχεδιασμοί για τρόπους αντιδράσεως. Ωστόσο, η περίπτωση αυτή αν και δεν αποκλείεται, δεν πρέπει να θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανή και το πιθανότερο είναι η τουρκική “αντεπίθεση” με εντονότερη ανταπόδοση δακρυγόνων και χημικών.

Οι περιστάσεις απαιτούν τον όσο το δυνατόν καλύτερο εξοπλισμό των στρατιωτικών και αστυνομικών που εκτελούν υπηρεσία στον Έβρο. Ο ντόπιος πληθυσμός, από ένστικτο και πατριωτική έξαρση σπεύδει να προσφέρει τρόφιμα αλλά η σίτιση δεν είναι αυτό που απασχολεί, καθώς πρακτικώς δεν λείπει κάτι. Αυτό που απαιτείται είναι επιπλέον υλικό που διευκολύνει την εκτέλεση της αποστολής, όπως όργανα νυκτερινής οράσεως, θερμικές κάμερες για ανώτερη απόδοση σε συνθήκες υψηλών επιπέδων υγρασίας, drone για διευκόλυνση της επιτηρήσεως από αέρος, ασύρματες επικοινωνίες αλλά και κατάλληλος ιματισμός και είδη εξαρτύσεως, όπως εξαρτύσεις – φορείς θωρακίσεως, προσωπίδες ΡΒΧΠ, αδιάβροχα, άρβυλα Gore-Tex κ.λπ.

Σε αυτό τον τομέα πάσχει ο εφοδιασμός τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ως εκ τούτου, και επειδή πρόκειται για υλικά υψηλού κόστους, δωρεάν προμήθειες αυτών μπορούν να αναληφθούν από επιχειρηματίες, τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι κ.λπ. Απαιτείται δηλαδή κάτι αντίστοιχο με δωρεές που γίνονται σε πλωτά μέσα για το Λιμενικό Σώμα από την εφοπλιστική κοινότητα αλλά σε μικρότερη κλίμακα αφού μιλάμε για υλικά μικρότερου κόστους.

Η σχετική ησυχία, διευκόλυνε την εκτέλεση έργων επισκευής και ενισχύσεως των όποιων ζημιών είχαν προκληθεί στις περιφράξεις με συρματόπλεγμα κονσερτίνα, κατά μήκος των συνόρων. Άμεση δε είναι η πρόθεση να ξεκινήσουν εργασίες επεκτάσεως του φράκτη που υφίσταται στην περιοχή των Καστανιών αλλά και επιπλέον “οχυρώσεων” που κρίνονται απαραίτητες.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε μια ακόμη κίνηση επιδείξεως αποφασιστικότητος, από τις 2 μέχρι τις 12 Μαρτίου απαγόρευσε την ναυσιπλοΐα στα εθνικά χωρικά ύδατα που προκύπτουν στις νήσους Λέσβος, Χίος και Σάμος. Η απαγόρευση βάσει της Navtex 391/2020 εξαιρεί τα εμπορικά πλοία αλλά είναι σαφές ότι αποτελεί προειδοποίηση υπό την έννοια ότι οι ελληνικές Αρχές μπορούν να προβαίνουν ανά πάσα στιγμή σε ελέγχους για την διαπίστωση περιπτώσεων παράνομης διακινήσεως ψυχών. Πρόκειται για άλλο ένα μέτρο, στο ίδιο πνεύμα με αυτό της εκτελέσεως βολών φορητού οπλισμού στις Ζώνες Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού και της ΑΣΔΕΝ, με ίδια ημέρα εφαρμογής.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close