Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων και “αποτρεπτικά εμπόδια” στον Έβρο
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 13 Δεκεμβρίου ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Καμπάς βρέθηκε στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού και μεταξύ άλλων, “επιθεώρησε τα αποτρεπτικά εμπόδια επί των διαβάσεων και της δυτικής όχθης του Έβρου ποταμού“. Ανάλογη επίσκεψη πραγματοποίησε και ο ΥΦΕΘΑ Αλ. Στεφανής το διήμερο 13-14 Δεκεμβρίου, επισκεπτόμενος και το νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας.
Η σχετική δραστηριότητα, σχετίζεται με την λήψη μέτρων για το “σφράγισμα του Έβρου”, όπως έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η εκ περιτροπής ανάπτυξη προσωπικού από το Γ΄ Σώμα Στρατού στον Έβρο, προς ενίσχυση των μέτρων, όπως έχουμε αποκαλύψει από τις 4 Δεκεμβρίου.
Αυτό πάντως που προκύπτει από το σχέδιο συγκροτήσεως του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ) όπως περιγράφηκε στην τροποποίηση του σχέδιου νόμου του ΥΠΕΘΑ που ήλθε στην Βουλή στις 13 Δεκεμβρίου, είναι ότι περισσότερο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα αφιερωθεί στην συγκεκριμένη αποστολή που σχετίζεται με την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού. Στο ΓΕΕΘΑ συγκροτείται Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΚΕΣΟΔΠ) ενώ επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό θα αφιερωθεί για τα Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα (ΤΟΣΚΕΔΠ). Το προσωπικό που θα τα επανδρώσει, θα λείψει από κάποιες μονάδες και επιτελεία.
Σε συνδυασμό με το προσωπικό που από το Γ΄ ΣΣ θα αναπτύσσεται εκ περιτροπής στον Έβρο για καθήκοντα επιτηρήσεως, ένας σημαντικός αριθμός προσωπικού θα απέχει από το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των μονάδων. Η κατάσταση αυτή για μονάδες χαμηλού – μετρίου επιπέδου επανδρώσεως, όπως αυτές του Ελληνικού Στρατού, είναι αφόρητη και πλήττει έτι περαιτέρω την εκπαίδευση και ετοιμότητα.
Πέραν αυτού, διαπιστώνεται ότι ο Ελληνικός Στρατός δεν ενισχύεται με πρόσληψη νέου προσωπικού. Για τις ανάγκες του ΕΝΦΕΣ, μόνο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προβλέπεται να προσλάβει 400 συνοριοφύλακες.
Τέλος, σημαντικό είναι το ζήτημα του κόστους. Οι δαπάνες από πλευράς ΥΠΕΘΑ, θα καλύπτονται από πιστώσεις είτε του τακτικού Προϋπολογισμού, είτε του πετσοκομμένου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του ΥΠΕΘΑ.
Υπάρχει όμως και μια ευκαιρία, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του ΕΝΦΕΣ μπορεί να προέλθει μερικώς και από κονδύλια των ταμείων της ΕΕ. Το ερώτημα είναι κατά πόσο από αυτή την πηγή ή τις επιπλέον πιστώσεις, είναι δυνατό οι Ένοπλες Δυνάμεις να επωφεληθούν προβαίνοντας στην προμήθεια συστημάτων τα οποία θα συνδράμουν στην εκτέλεση των συγκεκριμένων αποστολών και έχουν επιχειρησιακή αξία σε πολεμικές αποστολές. Αναφερόμαστε κατά βάση σε συστήματα αισθητήρων όπως θερμικές κάμερες παρατηρήσεως, διόπτρες νυκτερινής οράσεως, UAV, συστήματα FLIR για ελικόπτερα κ.λπ.
Με αυτό τον τρόπο, είναι δυνατό να καλυφθούν ανάγκες σε υλικό νυκτερινού αγώνος και μέσων επιτηρήσεως μονάδων Πεζικού – Ειδικών Δυνάμεων, να εγκατασταθούν συσκευές FLIR στα 16 ΝΗ-90 που δεν έχει προβλεφθεί από την αρχική σύμβαση να φέρουν τέτοια, να εκσυγχρονισθούν οι υπάρχουσες συσκευές FLIR των ελικοπτέρων S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, να αποκτηθούν οργανικά drone για μονάδες επιφανείας του Στόλου κ.λπ.
Εάν καταστεί δυνατό από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και εξασφαλισθούν τέτοια υλικά μέσω και κοινοτικής χρηματοδοτήσεως, το όφελος θα είναι σημαντικό. Εάν δε σε αυτή την περίπτωση ισχύσουν οι πρόνοιες για διαδικασία συνάψεως συμβάσεων άνευ προκηρύξεως διαγωνιστικής διαδικασίας, κάποιες εξ αυτών θα μπορέσουν να ανατεθούν σε εταιρείες της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.
Αυτό θα είναι κάτι πραγματικά αποφασιστικής σημασίας για την ευρύτερη βελτίωση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μία χώρα που ο ΥΦΕΘΑ και ο Α/ΓΕΣ επιθεωρούν “αποτρεπτικά εμπόδια επί των διαβάσεων και της δυτικής όχθης του Έβρου“, δηλαδή στοιχειωδών μέτρων συρματοπλέγματος κονσερτίνα που τοποθετούνται τώρα. Γιατί επί δεκαετίες, οι κυβερνήσεις φρόντισαν να αποναρκοθετήσουν τον Έβρο, να φτιάξουν φράκτη χωρίς επιτήρηση από το εσωτερικό, τον οποίο μπορεί να πηδά άνετα οποιοσδήποτε λαθρομετανάστης, και προφανώς να ξηλώσουν συρματοπλέγματα και άλλα εμπόδια, που θα… παρακώλυαν το λαθρεμπόριο αλλά και την άνεση παράνομης εισόδου οποιουδήποτε από την Τουρκία.