Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Έναρξη πιλοτικής εκπαίδευσης στο Σχολείο Κολυμβητών Μάχης

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη που αφορά τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ, απετέλεσε η πρόσφατη ενεργοποίηση του Σχολείου Κολυμβητών Μάχης, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά την εκπαίδευση στελεχών από τις 4 Νοεμβρίου. Το Σχολείο Κολυμβητών Μάχης στη παρούσα φάση έχει διάρκεια εκπαίδευσης 4 εβδομάδες, θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου και διεξάγεται στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο, με αξιωματικό επικεφαλής εκπαίδευσης μαζί με στελέχη σε καθήκοντα εκπαιδευτή (έχοντας στο ενεργητικό τους ήδη ολοκληρώσει επιτυχή εκπαίδευση Υποβρυχίου Καταστροφέα). 

Το Σχολείο Κολυμβητών Μάχης είναι επί της ουσίας σχολείο απονομής ειδικότητας για ΕΠΟΠ των Ειδικών Δυνάμεων. Περιλαμβάνει την εκμάθηση βασικών ατομικών ικανοτήτων μαχητού, κολύμβηση μάχης και άλλα εξειδικευμένα αντικείμενα εκπαίδευσης σε τακτικές φορητού οπλισμού και μάχης εστιασμένα σε θαλάσσιο περιβάλλον επιχειρήσεων, εκτός όμως καταδυτικών τεχνικών που αποτελούν αντικείμενο ξεχωριστής εκπαίδευσης. Με την ολοκλήρωση του Σχολείου, τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων θεωρούνται πλέον ικανά για την κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων σε Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα νέο Σχολείο αλλά για ήδη εφαρμοσμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα η οποία όμως είχε δυστυχώς ατονίσει (πρακτικά από το 2009 και έπειτα), απόρροια της πλήρους απουσίας προσλήψεων προσωπικού στην κατηγορία των ΕΠΟΠ. Φυσικά το ζήτημα εκπαίδευσης των Αμφιβίων Καταδρομέων έχει σημαντικές προεκτάσεις καθώς εμπίπτει σε σημαντικό βαθμό στα πρότυπα του Combat Divers Qualification Course.

Πρόκειται για μια κρίσιμη εκπαιδευτική διαδικασία των μονάδων Special Forces του Στρατού των ΗΠΑ το αντίστοιχο της οποίας προσέφερε στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών Στρατού Ξηράς (ΣΥΚ/ΣΞ). Όπως θα θυμούνται φυσικά πολλοί αναγνώστες μας, το Σχολείο αυτό παρά την προφανή αξία του και το μεγάλο εκπαιδευτικό έργο που είχε αποδώσει, διακόπηκε την άνοιξη του 2017, με απόφαση του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Τέλος στο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών Στρατού Ξηράς θέτει ο Α/ΓΕΕΘΑ

Προϊόν επιτελικής επεξεργασίας που απασχολούσε από την δεκαετία του 1980, το ΣΥΚ/ΣΞ αποσκοπούσε στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών των αμφιβίων μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τους αποφοίτους του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο όμως συνεχίστηκε αδιάλειπτα η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων.

Επιπλέον, η ΔΥΚ αδυνατούσε λόγω συγκεκριμένων περιορισμών να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ σε αριθμό στελεχών που ήταν επιθυμητό να περνούν την εκπαίδευση καθώς διεξάγονται δύο Σχολεία κατ’ έτος, 6μηνιαίας διάρκειας. Η ανάγκη για κάλυψη αυτής της διαχρονικής ανάγκης, οδήγησε σε εκδήλωση επιχειρησιακής απαίτησης που προχώρησε στη φάση υλοποίησης το 2007, με την εκπόνηση μελέτης συγκρότησης «Σχολείου Βατραχανθρώπων» από την τότε 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το πρώτο Σχολείο λειτούργησε πιλοτικά το Σεπτέμβριο του 2008 με την ονομασία «Σχολείο Δυτών Μάχης», από το αντίστοιχο Combat Divers Qualification Course των Ειδικών Δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού. Τελικώς όμως καθιερώθηκε η ονομασία του ως Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς (ΣΥΚ/ΣΞ).

Με δυνατότητα λειτουργίας τέσσερις φορές κάθε χρόνο, το 3μηνης διάρκειας ΣΥΚ/ΣΞ των Ειδικών Δυνάμεων, προσέφερε την δυνατότητα «παραγωγής» μεγαλύτερου αριθμού στελεχών του ΕΣ, σε χρόνο που ισοδυναμούσε με το μισό του αντίστοιχου σχολείου της ΔΥΚ του ΠΝ και με προφανή πλεονεκτήματα. Αυτά εντοπίζονταν κυρίως στο ότι οι εκπαιδευόμενοι δεν απουσίαζαν για 6 μήνες από τη μονάδα τους (στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για διατήρηση των επιπέδων επάνδρωσης ενεργής δύναμης) ενώ επετεύχθη η εστίαση της εκπαίδευσης -αποκλειστικά- σε αντικείμενα υποβρύχιας διείσδυσης – αναγνωρίσεων – αμφίβιας κρούσης.

Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη η αποδοτικότερη κατάρτιση των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ, εκεί ακριβώς που υπήρχε μικρό συγκριτικά ποσοστό στελεχών με εξειδικευμένη εκπαίδευση, που μέχρι τότε πρόσφερε μονάχα η ΔΥΚ. Φυσικά οι απαιτήσεις του ΣΥΚ/ΣΞ ήταν ανάλογες και οι δοκιμασίες ιδιαίτερα αυστηρές, γεγονός που εξασφάλιζε υψηλά ποσοστά αποτυχίας (περίπου ένας στους οκτώ άνδρες αναμενόταν να ολοκληρώσει το Σχολείο). 

Η φιλοσοφία του ΣΥΚ/ΣΞ εστίαζε στην επιδίωξη σύμφωνα με την οποία οι μαθητές που απομένουν τελικά μετά από μια επίπονη διαδικασία -όχι μόνο φτάνουν στα όριά τους- αλλά ξεκινούν από εκεί και προχωρούν ακόμη περισσότερο, έως ότου καταφέρουν να φτάσουν στον τελικό τους σκοπό για να αποφοιτήσουν από ένα σχολείο που χαρακτηριζόταν ως “το πλέον απαιτητικό των Ειδικών Δυνάμεων”.

Υπενθυμίζεται ότι προτού διακοπεί η λειτουργία του ΣΥΚ/ΣΞ, η διάρκεια φοίτησης ήταν 12 εβδομάδες με δυνατότητα συμμετοχής σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ΕΠΟΠ των Ειδικών Δυνάμεων.

Τα αντικείμενα εκπαίδευσης του ΣΥΚ/ΣΞ περιλάμβαναν: Κολύμβηση (επιφανείας με οποιασδήποτε συνθήκες), σωματική αγωγή (αερόβια άσκηση – ενδυνάμωση), καταδύσεις (με συσκευές ανοικτού και κλειστού κυκλώματος), τακτική και τεχνική των αμφίβιων επιχειρήσεων, υποβρύχιες πορείες (με σκοπό την αθέατη έξοδο στην ακτή), βολές μάχης ανιχνευτών θαλάσσης (εξειδικευμένες βολές που γίνονται, κατά ή αμέσως μετά, την έξοδο στην ακτή), διεξαγωγή Τακτικών Ασκήσεων Μετά Στρατευμάτων, αξιολογήσεις (αρχική αξιολόγηση και αξιολογήσεις στο τέλος κάθε φάσης εκπαιδεύσεως).

Η επαναλειτουργία του Σχολείου Κολυμβητών Μάχης, αν και συνδέεται στενά με την εκπαίδευση των Αμφίβιων Καταδρομών, αποτελεί συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο του κενού που δημιουργήθηκε στην εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων από τη διακοπή λειτουργίας του ΣΥΚ/ΣΞ.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο παραμένει η ρεαλιστική εκπαίδευση των Αμφιβίων Καταδρομών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στην αποστολή τους στον πρωταρχικό τομέα ευθύνης, που δεν είναι άλλος από το θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου. Κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει αυξημένες ικανότητες που επιβάλλεται να διαθέτουν τα στελέχη. Ένας στόχος που αναμφισβήτητα εξυπηρετεί το Σχολείο Κολυμβητών Μάχης αλλά ακόμη περισσότερο η εκπαίδευση επιπέδου “Combat Diver” που παρείχε το ΣΥΚ/ΣΞ και η οποία προσεγγίζει το διεθνώς αναγνωρισμένο αμερικανικό πρότυπο στις μονάδες των Special Forces.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close