Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΕΛΒΟ, ναυπηγεία, επενδύσεις, χαμόγελα (με μάσκες)

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα των επενδύσεων και κορυφαίο στοίχημα δείχνει να είναι μια πολύπλευρη συνεργασία που περιλαμβάνει την παραχώρηση των λιμένων Αλεξανδρουπόλεως και Καβάλας, το μέλλον των ναυπηγείων Ελευσίνος και άλλα θέματα στον τομέα της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντασσόταν η επίσκεψη στις 21 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπείας Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελλάδα, για επαφές υψηλού επιπέδου. Μεταξύ των ξένων επισκεπτών, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Development Finance Corporation, η ηγεσία της Τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών των ΗΠΑ και εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Υπουργείου Ενεργείας. Η σύνθεση των ξένων αξιωματούχων, τα λέει όλα…

Ειδικώς για τα Ναυπηγεία Ελευσίνος με την προφανή αξία για την χώρα γενικότερα, η ΟΝΕΧ έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο που υποστηρίζεται από την αμερικανική Chatsworth Securities LLC και αφορά την υλοποίηση επενδύσεως ύψους 400 εκατ. $ ή και παραπάνω σε βάθος 15ετίας, όπως έχει ανακοινωθεί. Η συμφωνία που δρομολογήθηκε πέρυσι, είναι φυσικό να συναντά ζωηρό κυβερνητικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι όπως έχει περιγραφεί, θα αποτελέσει την μεγαλύτερη διάσωση επιχείρησης στην ιστορία των ελληνικών ναυπηγείων και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή ιστορία“. 

Παραλλήλως, η κυβέρνηση διαφημίζει μια ακόμη ευμενή εξέλιξη, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ. Εδώ βεβαίως τα μεγέθη είναι εντελώς διαφορετικά.

Μιλώντας στην Βουλή στις 14 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην υπόθεση αλλά δεν ήταν διαφωτιστικός ως προς ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία σε έναν διαγωνισμό, δηλαδή το τίμημα που έχει προσφέρει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής.

O υπουργός Οικονομικών αισθάνθηκε την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι, “Κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου εκτιμάται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει άνω των 25 εκατ. ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, η συνολική δε οικονομική επένδυση εκτιμάται περί τα 29 εκατ. ευρώ“.

Είναι να αναρωτιέται κανείς, πως ένας υπουργός Οικονομικών θεωρεί ως επένδυση τους μελλοντικούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (!) που θα εισπράξει το κράτος από την εφαρμογή ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Άλλο θέμα εάν αυτά θα βασιστούν ή όχι σε συμβάσεις που θα σπεύσει να αναθέσει το… κράτος στην εταιρεία.

Σε όλα αυτά τα απίθανα, δεν βρέθηκε ένας βουλευτής από τους παρισταμένους, να ζητήσει εξηγήσεις.

Επιπλέον, ο καθορισμός της συνολικής επενδύσεως από τον κ. Σταϊκούρα σε 29 εκατ. ευρώ περίπου, έρχεται σε ηχηρή αντίθεση με τις διαρροές σε δημοσιεύματα περί επενδύσεως 95-135 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 5ετίας από τον υποψήφιο αγοραστή. Εννοείται ότι τα προ μηνών πυροτεχνήματα – διαρροές περί δήθεν ισραηλινών επενδύσεων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν πάει περίπατο.

Τελικώς, μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να αποσαφηνίσει τι συνολικού ύψους επενδύσεις υπόσχεται ο ενδιαφερόμενος και τι τίμημα προσφέρει;

Κατόπιν όλων αυτών, τίθεται ένα άλλο θέμα το οποίο επίσης δείχνει να θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση. Στις 15 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά την ομιλία Σταϊκούρα στην Βουλή, το Defense Point αποκάλυψε ότι οι γερμανικοί κολοσσοί KMW και Rheinmetall, από κοινού με ελληνική εταιρεία, έχουν καταθέσει πρόταση στην κυβέρνηση για εξαγορά της ΕΛΒΟ με δέσμευση για μεταφορά συμβασιοποιημένου έργου άνω των 500 εκατ. ευρώ σε περίοδο 5 ετών και χωρίς καμμία αξίωση ως προϋπόθεση από το Ελληνικό Κράτος για ανάθεση συμβάσεων. 

Τελικά έχει η κυβέρνηση στα χέρια της τέτοια γερμανική πρόταση και αν ναι, γιατί επικρατεί “άκρα του τάφου σιωπή”;

Όχι τίποτε άλλο αλλά, εάν η περίπτωση του σχεδίου της ΟΝΕΧ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνος και η προτεινόμενη επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ σε 15 έτη μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η “μεγαλύτερη διάσωση επιχείρησης στην ιστορία των ελληνικών ναυπηγείων και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή ιστορία“, τότε η γερμανική πρόταση των KMW – Rheinmetall για επένδυση 500 εκατ. ευρώ σε 5 έτη, τί είναι;

 

 

Related Articles

Back to top button