Εγχειρίδιο Έλληνα Μαχητή
Συγγραφείς: Γεώργιος Δημητρόπουλος – Ευάγγελος Τρασάνης
Εκδόσεις: https://helmibooks.com, τηλ: 6944682948
Σελίδες: 304
Το νέο έργο των δύο γνωστών πλέον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατέστησαν προσιτή την στρατιωτική εκπαίδευση στο ευρύ ελληνικό κοινό, είναι γεγονός. Το “Εγχειρίδιο Έλληνα μαχητή – Τακτικές Μικρών Κλιμακίων”, είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει: πως πρέπει να εκπαιδεύεται ένας στρατιώτης σε αντικείμενα τακτικής. Μια εμπειρία που δυστυχώς, ελάχιστα συναντά κανείς στην εκπαίδευση που εφαρμόζει ο Ελληνικός Στρατός στους κληρωτούς του. Έτσι, μετά την πρώτη έκδοση, το CQB, που εστίαζε στην σωστή χρήση του ατομικού όπλου, τα εγχειρίδια των δύο στελεχών που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, καλύπτουν όχι μόνο μια βασική δεξιότητα αλλά, πλέον, και θέματα τακτικής.
Συγκρινόμενη με την προηγουμένη έκδοση, το νέο εγχειρίδιο είναι πολύ καλύτερο σε όλα. Πιο “ακαδημαϊκές” γνώσεις, πιο ευκρινείς εικόνες, πιο αναλυτικές και πολλές σχηματικές παραστάσεις, μαζί με πιο εύκολη ανάγνωση – κατανόηση.
Το εγχειρίδιο καλύπτει μεγάλη ύλη, η οποία είναι δομημένη κατά τον ίδιο τρόπο, με την ίδια σειρά δηλαδή, που διδάσκεται και πραγματικά στους στρατιώτες. Είναι δηλαδή μια παράθεση αντικειμένων που πρέπει να διδαχθούν βήμα – βήμα, ώστε μέσα από αυτή την διαδικασία, να “χτιστεί” ο μαχητής. Η ύλη μπορεί να χαρακτηρισθεί “προηγμένη”, δεδομένου ότι περιλαμβάνει αρκετά εξειδικευμένες καταστάσεις στις οποίες εμπλέκεται ένας μαχητής, όπως επί παραδείγματι οι επιχειρήσεις με οχήματα (οργάνωση, φάλαγγες κ.λπ.), οι αεροκίνητες επιχειρήσεις με ελικόπτερα κ.λπ. Δεν πρόκειται δηλαδή για αντικείμενα αυστηρώς βασικής εκπαιδεύσεως, ούτε μόνο ατομικής τακτικής.
Θεωρούμε ότι αυτό είναι σωστό, δεδομένου ότι ο μέσος νέος στην σημερινή εποχή, εάν θέλει, έχει μέσω του διαδικτύου ευχερώς πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε υλικό στρατιωτικής φύσεως που παρέχει γνώση και “εκπαίδευση”. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρουσιασθεί για την θητεία του ή ακόμη και την φοίτισή του σε μια στρατιωτική σχολή, με πολύ περισσότερα “ερεθίσματα – παραστάσεις”, σε σχέση με έναν νέο πριν δύο δεκαετίες. Ειδικώς στην Ελλάδα.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά το παρελθόν παρουσιάσθηκαν κάποιες ελάχιστες εκδόσεις τέτοιου τύπου στην Ελλάδα, οι οποίες όμως δεν μπορούν να συγκριθούν από πλευράς εύρους ύλης, τρόπου παρουσιάσεως και ευκολίας αναγνώσεως. Εφόσον και εκείνα είχαν πετύχει εκδοτικώς –κάτι που επιβεβαιώνει ότι υπήρχε ανέκαθεν ενδιαφέρον για θέματα στρατιωτικής θητείας και εκπαιδεύσεως– δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι και το παρόν εγχειρίδιο θα πάει ακόμη καλύτερα. Οι συγγραφείς έχουν κερδίσει δικαιολογημένα την εκτίμηση του αναγνωστικού κοινού και ανταποκρίθηκαν, για ακόμη μία φορά, στις απαιτήσεις του.
Σάββας Δ. Βλάσσης