Αρμενικά “γέρικα” OSA-AK καταρρίπτουν UAV
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, παρουσιάζει την κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους Orbiter 3 ισραηλινής κατασκευής του Αζερμπαϊτζάν, από αντιαεροπορικό σύστημα OSA-AK των Αρμενίων. Η κατάρριψη έγινε στις 21 Απριλίου και στο σχετικό βίντεο φαίνεται η ιχνηλάτηση και εγκλωβισμός του στόχου από την κάμερα του αντιαεροπορικού συστήματος και η προσβολή του από εκτοξευθέν βλήμα.
https://twitter.com/i/status/1267443013179105281
Η περίπτωση επιβεβαιώνει ότι ακόμη και μικρού ίχνους στόχοι όπως το Orbiter-3 με εκπέτασμα 4,4 μέτρων, μπορούν να εντοπισθούν, είτε με το ραντάρ έρευνας εμβελείας 20-30 χλμ. είτε με την κάμερα TV χαμηλού φωτισμού. Επιπλέον, ο πύραυλος 9Κ33 έχει επαρκείς επιδόσεις από πλευράς υψομέτρου εμπλοκής, καθώς ανέρχεται σε 5.000 μέτρα, κάτω από το οποίο επιχειρούν συνήθως μικρά UAV όπως το Orbiter.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, η απόδοση του παλαιού OSA-AK, δεν φαίνεται να αντιμετώπισε απειλή υποβαθμίσεως από ηλεκτρονικές παρεμβολές του αντιπάλου. Επιπλέον, η εμπλοκή λαμβάνει χώρα υπό το φως της ημέρας, δηλαδή ακόμη και αν το ραντάρ αντιμετώπιζε πρόβλημα, οι συνθήκες φωτισμού δεν προβληματίζουν την κάμερα στον εντοπισμό του στόχου.
Τα παραπάνω, υπενθυμίζουν την παρουσία των συστημάτων OSA-AKM στις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού που βρίσκονται ανεπτυγμένες στα νησιά. Το σύστημα συνιστούσε σοβαρή αναβάθμιση της αντιαεροπορικής άμυνας των δυνάμεων της ΑΣΔΕΝ όταν τέθηκε σε υπηρεσία αλλά μέχρι σήμερα δεν έτυχε έστω και ενός στοιχειώδους προγράμματος αναβαθμίσεως.
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να προσφέρει λύση με ένα σύγχρονο ηλεκτροπτικό σύνολο που θα αναβαθμίσει τις ικανότητες νυκτερινών επιχειρήσεων, επιτρέποντας με την θερμική κάμερα παθητικό εντοπισμό στόχων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτό είναι το στοιχειώδες που θα μπορούσε να γίνει στα εν λόγω συστήματα. Όταν όμως ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του ΓΕΣ έχει συρρικνωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα και η ΓΔΑΕΕ δεν χρηματοδοτεί ανάλογες προσπάθειες, η στασιμότητα έχει εξήγηση.
Ωστόσο, η απειλή εξελίσσεται. Και όπως είναι γνωστό, ο δυνητικός αντίπαλος έχει κάνει σοβαρά βήματα προόδου και στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, ο οποίος προορίζεται σε μεγάλο βαθμό να εξουδετερώσει κρίσιμα συστήματα όπως τα πυραυλικά αντιαεροπορικά. Εάν υποθέσουμε ότι η έλλειψη πληροφοριών στον συγκεκριμένο τομέα σημαίνει ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει μείνει πίσω, αυτός είναι ένας επιπλέον πολύ σοβαρός λόγος για την βελτίωση της ικανότητος παθητικού εντοπισμού στόχων των OSA-AKM.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Σύμφωνα με ειδικό που παρατήρησε το βίντεο, η βολή αφορούσε κατευθυνόμενο βλήμα Μ3. Το σύστημα είναι μερικώς αναβαθμισμένο, επιπέδου παραπλησίου του ΑΚΜ και είναι εμφανές ότι η οθόνη είναι νεώτερης σχεδίασης έχοντας αντικαταστήσει τις παρωχημένες με καθοδική λυχνία του αρχικού συστήματος. Η απόσταση βολής είναι 4-5 χλμ.
Ιντλίμπ: Ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος ήταν το τουρκικό ατού, όχι το Bayraktar μόνο