Αποκαλυπτική συνέντευξη του Ρώσου διοικητή των δυνάμεων εισβολής στην Ουκρανία
"Δεν αποκλείουμε την λήψη δύσκολων αποφάσεων"
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στις 18 Οκτωβρίου ο Στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητής της Διακλαδικής Ομάδος Δυνάμεων, δηλαδή των ρωσικών δυνάμεων εισβολής στην Ουκρανία. Από τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του στρατηγού, εξάγονται συμπεράσματα και διαφαίνονται τάσεις και προθέσεις της Ρωσίας.
Ο Στρατηγός Σουροβίκιν κατέφυγε στο τυποποιημένο παιδαριώδες αφήγημα της ρωσικής προπαγάνδας που απευθύνεται στον ουκρανικό λαό, το οποίο όμως έχει διαλύσει εκ των πραγμάτων η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: “Εχθρός μας είναι το εγκληματικό καθεστώς που σπρώχνει τους Ουκρανούς πολίτες στον θάνατο. Οι Ουκρανοί κι εμείς είμαστε ένας λαός και επιθυμούμε η Ουκρανία να είναι ένα φιλικό Κράτος προς την Ρωσία, ανεξάρτητο από την Δύση και το ΝΑΤΟ“.
Όπως ανέφερε, οι Ουκρανοί μεταφέρουν όλες τις διαθέσιμες εφεδρείες στο μέτωπο, οι οποίες συνήθως είναι μονάδες εδαφικής αμύνης με ελλιπή εκπαίδευση και χαμηλό ηθικό, που είναι καταδικασμένες σε θάνατο. Οι Ουκρανοί ανέφερε ότι υφίστανται καθημερινώς απώλειες μεταξύ 600-1.000 ατόμων αλλά δεν εξήγησε πώς σε αυτή την κατάσταση μονάδων και φθοράς, έχουν καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να ανατρέψουν την ρωσική άμυνα και να απελευθερώσουν μεγάλες περιοχές.
Δικαιολογώντας την ρωσική αδυναμία που δείχνει η αμυντική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δυνάμεις εισβολής, ο στρατηγός επικαλέστηκε τους τυπικούς αλλά μη πειστικούς λόγους που αναπαράγει εξαρχής η Μόσχα: “Ακολουθούμε διαφορετική στρατηγική. Έχει αναφερθεί ήδη από τον Ανώτατο Διοικητή. Δεν επιδιώκουμε υψηλούς ρυθμούς προωθήσεως αλλά διαφυλάσσουμε κάθε στρατιώτη και φθείρουμε μεθοδικά τον επιτιθέμενο εχθρό. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο ελαχιστοποιούμε τις απώλειές μας αλλά μειώνουμε επίσης σημαντικά τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ πολιτών“.
Το χτύπημα στην γέφυρα του Κερτς και οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία
Στην παρούσα φάση, ο στρατηγός είπε ότι η Διακλαδική Ομάδα Δυνάμεων “λαμβάνει μέτρα επαυξήσεως της αριθμητικής και μαχητικής ισχύος των μονάδων και σχηματισμών, συγκροτεί επιπλέον εφεδρείες και προετοιμάζει αμυντικές γραμμές και θέσεις κατά μήκος όλης της γραμμής επαφής“. Η αναφορά σε προετοιμασία αμυντικών γραμμών, υποδεικνύει τον σαφή αμυντικό προσανατολισμό των δυνάμεων εισβολής ενώ δεν έγινε η παραμικρή μνεία, στα περιορισμένα εδαφικά κέρδη στην περιοχή του Ντονμπάς, λόγω προφανώς της μικρής τακτικής σημασίας τους. Αποκαλύφθηκε όμως και η τακτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα: “Συνεχίζουμε να εκτοξεύουμε επιθέσεις με όπλα υψηλής ακριβείας έναντι εγκαταστάσεων, στρατιωτικών και υποδομών, που επηρεάζουν την μαχητική αποτελεσματικότητα των ουκρανικών δυνάμεων“.
Τα ανωτέρω, εάν συνδυαστούν με τις πληροφορίες των ημερών περί προμήθειας μεγάλου αριθμού περιφερομένων πυρομαχικών και τακτικών βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν, φανερώνουν ότι την χειμερινή περίοδο που ο ρυθμός των επιχειρήσεων αναμένεται να μειωθεί, η Μόσχα θα επιδοθεί στο σφυροκόπημα στρατιωτικών στόχων υψηλής αξίας και στρατηγικών υποδομών της Ουκρανίας. Με αυτό τον τρόπο θα εκδηλωθεί ένα είδος ανακτήσεως πρωτοβουλίας κινήσεων, σε επίπεδο προσβολών ακριβείας εξ αποστάσεως, ελπίζοντας ότι η φθορά που θα υποστούν οι Ουκρανοί, θα καταστήσει αδύνατη οποιαδήποτε εκτόξευση νέων επιθετικών επιχειρήσεων εκ μέρους τους.
Καθώς ο στρατηγός διατηρεί παραλλήλως την θέση του Αρχηγού Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, ανέφερε ότι έχουν εκτελεσθεί περισσότερες από 34.000 αεροπορικές έξοδοι μάχης και έχουν εκτοξευθεί περισσότερα από 7.000 κατευθυνόμενα όπλα αέρος – εδάφους. Τα ανωτέρω αντιστοιχούν σε 145-150 κατά μέσον όρο αεροπορικές εξόδους ημερησίως, που είναι σαφές ότι πρόκειται για εντελώς ανεπαρκή επίδοση για την κάλυψη του τεραστίου μετώπου και εξηγεί εν πολλοίς την περιορισμένη επίδραση της Ρωσικής Αεροπορίας στον χερσαίο αγώνα. Αντιστοίχως, η κατά μέσον όρο χρησιμοποίηση ημερησίως 30 όπλων ακριβείας αέρος-εδάφους, σχετίζεται με όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προορίζονται για την προσβολή στόχων επιχειρησιακής και στρατηγικής σημασίας, επιβεβαιώνοντας ότι η υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων περιορίζεται σε συμβατικά κι όχι εξελιγμένα όπλα προσβολής τακτικών στόχων.
Οι αναφορές στην αποτελεσματικότητα των υπερ-υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και των μαχητικών 5ης γενεάς Su-57, δεν μπορούν να αμβλύνουν την εικόνα και αποβλέπουν μόνο στην δημιουργία εντυπώσεων στους αδαείς.
Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, πιστώνονται με συμπλήρωση περισσοτέρων των 8.000 ωρών πτήσεως ενώ τα drone επιθέσεως με την καταστροφή πλέον των 600 εχθρικών εγκαταστάσεων.
Ερωτηθείς για το μέτωπο στον Χερσώνα, ο Στρατηγός Σουροβίκιν χαρακτήρισε την κατάσταση εκεί “δύσκολη” κι εν συνεχεία “πολύ δύσκολη“. Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του προσωρινού κυβερνήτη περί αποφάσεως μετακινήσεως του πληθυσμού σε άλλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο στρατηγός επικαλέσθηκε πληροφορίες για “πιθανή χρήση απαγορευμένων μεθόδων πολέμου από το καθεστώς του Κιέβου πλησίον Χερσώνας, την προετοιμασία μαζικής πυραυλικής επιθέσεως στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Κακόφκα, καθώς και στην εκτόξευση μαζικής και αδιάκριτης επιθέσεως πυραύλων και πυροβολικού στην πόλη“, για να καταλήξει κινδυνολογώντας για πιθανές υψηλές απώλειες μεταξύ των πολιτών. Καθώς προβλήθηκε και πάλι ως πρώτιστη μέριμνα η διάσωση ζωών μεταξύ του πληθυσμού, ο στρατηγός είπε ότι “πρώτα απ’ όλα, ο Ρωσικός Στρατός θα εξασφαλίσει ασφαλή αποχώρηση του πληθυσμού σύμφωνα με το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεως που ετοιμάζει αυτή την στιγμή η ρωσική κυβέρνηση“.
Ειδικώς για την πόλη της Χερσώνας, ο στρατηγός είπε συγκεκριμένα: “Τα περαιτέρω σχέδια και δράσεις μας όσον αφορά την ίδια την πόλη της Χερσώνας, θα εξαρτηθούν από την στρατιωτική και τακτική κατάσταση“. Επικαλούμενος για άλλη μια φορά την προσχηματική φροντίδα για τις ζωές των αμάχων, κατέληξε: “Θα ενεργήσουμε συνειδητά, έγκαιρα, χωρίς να αποκλείουμε την λήψη δύσκολων αποφάσεων“.
Η τελευταία φράση, σε συνδυασμό με τα ανωτέρω περί μετακινήσεως του πληθυσμού, θεωρούμε ότι προϊδεάζει μετά βεβαιότητος για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στην Χερσώνα, από την δυτική όχθη του Δνειπέρου.