Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Αναβάθμιση των PATRIOT από την INTRACOM Defense

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

H INTRACOM DEFENSE (IDE) ανακοίνωσε στις 17 Ιανουαρίου την υπογραφή συμβάσεως με την Υπηρεσία Υποστηρίξεως & Προμηθειών ΝΑΤΟ (NSPA) για την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT, σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία.

H σύμβαση αφορά στην εγκατάσταση και ενσωμάτωση όλων των τροποποιήσεων του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και τον λειτουργικό έλεγχο του συστήματος μέσω του αναβαθμισμένου λογισμικού στην πλέον σύγχρονη έκδοσή του για τα κέντρα ελέγχου, συντονισμού και επικοινωνιών (ECS, ICC, CRG) σε όλες τις συστοιχίες PATRIOT της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το έργο σχετίζεται προφανώς με την αναβάθμιση λογισμικού Κατασκευής Μετά Ενεργοποίηση 8 (Post Deployment Build 8.1) σε συνδυασμό με νέα διεπαφή 3D που αποκαλείται Διεπαφή Πολεμιστή – Μηχανής (WMI) και ανέπτυξε η Raytheon. Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία εντολών και ελέγχου που προσφέρει απλοποιημένη προβολή σύνθετων δεδομένων στους χειριστές του συστήματος. Η WMI διαθέτει τρισδιάστατα γραφικά, ευανάγνωστες σελίδες κατάστασης και λειτουργίες αναζήτησης, όπως είναι σύνηθες στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, για να αντικαταστήσουν σχήματα με pixel και ένα περίπλοκο σύστημα καταλόγου. Μέσω της WMI, θα επιτρέπεται στους χειριστές να πραγματοποιούν μια απλή αναζήτηση χρησιμοποιώντας αναπτυσσόμενα μενού αντί να απομνημονεύουν πού ήταν αποθηκευμένοι διαφορετικοί τύποι πληροφοριών.

H WMI αριστερά, αντικαθιστά σχήματα pixel και περίπλοκα συστήματα καταλόγων, σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, δεξιά.

Η IDE θα αναλάβει την αφαίρεση των παλαιών και την τοποθέτηση των νέων ηλεκτρονικών (racks, οθόνες κ.λπ.) στους κλωβούς των συστημάτων PATRIOT της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της στην Παιανία.

Η αναβάθμιση παρέχεται μέσω της Συνεργασίας Υποστηρίξεως PATRIOT NSPA (NSPA PATRIOT Support Partnership). Η NSPA παρέχει υποστήριξη σε θέματα εφοδιασμού, τεχνικής φύσεως, προμηθειών, μεταφορών και συντηρήσεως στην κοινότητα χρηστών του συστήματος PATRIOT στην Ευρώπη, για περισσότερα από 30 χρόνια. Οι χρήστες αυξάνονται και σε αυτούς σήμερα περιλαμβάνονται οι Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία.

Το έργο αποτελεί συνέχεια της εκτεταμένης συμμετοχής που είχε η IDE στην εγχώρια συμπαραγωγή των ελληνικών συστημάτων PATRIOT, αξιοποιώντας έτσι κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποκτηθείσα τεχνογνωσία και τις εγκαθιδρυμένες υποδομές, για να υλοποιήσει με τον οικονομικότερο τρόπο το πρόγραμμα αναβάθμισης, διασφαλίζοντας παράλληλα την Ασφάλεια Εφοδιασμού (Security of Supply) των ελληνικών PATRIOT.

O Διευθύνων Σύμβουλος της IDE Γεώργιος Τρουλλινός, δήλωσε: “Tο έργο αυτό καταδεικνύει τη δυνατότητα της εταιρείας, σε συνεργασία με ένα πιστοποιημένο δίκτυο εγχώριων και διεθνών εταίρων, να προσφέρει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αξιόπιστες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες παραγωγής, εν συνεχεία υποστήριξης και μελλοντικής αναβάθμισης των προμηθευόμενων οπλικών συστημάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται εμπράκτως από την 15ετή υποστήριξη όλων των Ευρωπαϊκών συστημάτων PATRIOT μέσω διαδοχικών συμβάσεων της INTRACOM DEFENSE με το Agency του ΝΑΤΟ, όπως και από τις σημαντικές εξαγωγές της εταιρείας, υποσυστημάτων PATRIOT που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια, διασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικό έργο και για άλλες ελληνικές εταιρείες. Δεν είναι απλώς ένα case study για το ΥΠΕΘΑ αλλά μία επιτυχημένη εφαρμοσμένη πολιτική, που υπενθυμίζει πώς όταν η ελληνική αμυντική βιομηχανία συνυπολογίζεται σοβαρά στα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και προσφέρει στην ελληνική οικονομία και άμυνα.

To μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, υπό το φως της αναθερμάνσεως των προσπαθειών νέων προμηθειών αμυντικού υλικού, είναι εμφανές.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close