Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αναβάθμιση P-3 Orion: εντατικοποίηση σε εκπαίδευση και δοκιμές

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε φάση επιτυχύνσεως των διαδικασιών εκπαιδεύσεως ιπταμένων για τα Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3 Orion βρίσκεται στον παρόντα χρόνο το Πολεμικό Ναυτικό καθώς το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των αεροσκαφών πλησιάζει στην τελική φάση του. Με δύο ιπταμένους να βρίσκονται από τις αρχές του έτους στις ΗΠΑ για εκπαίδευση, δύο ακόμη ετοιμάζονται να αναχωρήσουν αυτές τις ημέρες. Σημειώνεται ότι στους εκπαιδευμένους κυβερνήτες περιλαμβάνονται και δύο αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο ενδιάμεσο, το υπάρχον εκπαιδευμένο προσωπικό είναι υποχρεωμένο να μεταβαίνει ανά δίμηνο περίπου στο εξωτερικό προκειμένου να υφίσταται εκπαίδευση σε προσομοιωτή πτήσεως P-3. Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιείται στην Γερμανία και κρίνεται απαραίτητη για την συντήρηση της πτητικής ικανότητος του προσωπικού, δεδομένου ότι το μοναδικό ενεργό P-3B Orion δεν επαρκεί για τον σκοπό αυτόν, λόγω των τακτικών καθηλώσεών του προκειμένου να υποβληθεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες συντηρήσεως.

Οι εργασίες αναβαθμίσεων των 4 αεροπλάνων στην ΕΑΒ, εξελίσσονται με στόχο την επίτευξη του νέου χρονοδιαγράμματος παραδόσεων που, όπως έχει αναφέρει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, επικαιροποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Σύμφωνα με αυτό, τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται η παράδοση του πρώτου αναβαθμισμένου αεροπλάνου στο Πολεμικό Ναυτικό, το δεύτερο ακολουθεί τον Ιούνιο, το τρίτο τον Δεκέμβριο και το τελευταίο εντός του 2025. Οι χρόνοι θα εξαρτηθούν από την πορεία του προγράμματος δοκιμών στο οποίο θα υποβληθούν τα αεροπλάνα και κυρίως το πρώτο, ώστε να κριθεί πλήρως ικανό για επιχειρήσεις.

Οι δοκιμές αφορούν σε πρώτη φάση διαδικασίες στο έδαφος με το πρώτο αεροπλάνο που πλέον εξήλθε του υποστέγου 31 της ΕΑΒ. Η μεγαλύτερη πρόκληση που εμφανίστηκε και απασχολεί, είναι μια αστοχία του ηλεκτρικού κυκλώματος που προκάλεσε δυσλειτουργία κονσόλας αποστολής, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλήρης έλεγχος προς εντοπισμό των αιτίων και αποκατάσταση, με όποιες ενέργειες κριθούν απαραίτητες. Το μέγεθος της προκλήσεως είναι υψηλό καθώς το αεροπλάνο θα φιλοξενεί αριθμό προηγμένων αισθητήρων και συστημάτων που καθιστούν πιο σύνθετη την εργασία δοκιμών, αρχικώς στο έδαφος κι εν συνεχεία εν πτήσει.

Παράλληλα με τους πρώτους ελέγχους, το αεροπλάνο αναμένει ακόμη την εγκατάσταση συστημάτων αποστολής και βαφή ενώ πλέον φέρει νέους κινητήρες οι οποίοι προήλθαν από το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα αναβαθμισμένα ΑΦΝΕ θα αποτελούν πλατφόρμες συστημάτων αποστολής και αισθητήρων υψηλών επιδόσεων που θα εξασφαλίζουν θαλασσία επιτήρηση μεγάλων περιοχών και σε μεγάλες αποστάσεις. Σχετικός περιορισμός εντοπίζεται στην διασυνδεσιμότητα του “ιπτάμενου αισθητήρα” λόγω ζεύξεως δεδομένων Link 11, παρόλο που το τακτικό σύστημα MIMS δύναται να υποστηρίξει ζεύξεις Link 16 και 22.

Εκσυγχρονισμός P-3B: Νέα μεγάλη καθυστέρηση – Παραδόσεις το 2024!

Tags

Related Articles

Back to top button
Close