Τι ζητάμε στην “Στρατηγική” συμφωνία από τις ΗΠΑ; Επικίνδυνες αφελείς ονειρώξεις
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 24 Σεπτεμβρίου σε τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” στον ΑΝΤΕΝΝΑ TV, o YEΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε για την επικείμενη υπογραφή “στρατηγικής” συμφωνίας με τις ΗΠΑ, δίνοντας μια εικόνα για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβερνήσεως ως προς τα ανταλλάγματα που ζητεί:
“Οι Αμερικανοί ζητούν. Το συμφέρον της κάθε χώρας είναι να ζητάει από κάποια άλλη, αλλά εδώ ζητούμε κι εμείς. Προσπαθούμε να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας σχέση. Αυτό δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με το να αγοράσουμε ένα καινούργιο προηγμένο οπλικό σύστημα, αλλά να χτίσουμε μαζί και να έχουμε του Αμερικανούς να εμπλακούν και να στηρίξουν δικές μας υποδομές. Για παράδειγμα, η βάση της Σούδας, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο στην Κεντρική Ελλάδα, η μερική χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης […] Επομένως, δεν είναι μόνο ότι δίνεις και δεν παίρνεις τίποτα. Αυτό που παίρνεις, όμως, δεν είναι ας πούμε ένα καινούργιο πανάκριβο αεροπλάνο επόμενης γενιάς, δεν είναι η αγορά ενός οπλικού συστήματος […] Έχω πει και έχω παρεξηγηθεί για αυτό ότι όταν οι Αμερικανοί έχουν εδώ ισχυρά συμφέροντα, ας πούμε στη Βάση της Σούδας, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για αυτούς, για την ευρύτερη περιοχή και έχουν κάνει πράγματα για τη Βάση. Το ξέρουν όσοι Έλληνες υπηρετούν εκεί πόσο διαφορετικό είναι το περιβάλλον, πόσο καλύτερες οι υποδομές. Όταν λοιπόν έχουν εκεί κάποιο συμφέρον, όποιος θίξει ή σκεφθεί να θίξει τη Βάση της Σούδας που είναι ελληνική και υπάρχει και ελληνικός ναύσταθμος εκεί και δίπλα αεροπορική βάση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θίγει όχι μόνο ελληνικά συμφέροντα, αλλά και αμερικανικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα μου πείτε, τι θα κάνουμε, όλη τη χώρα μια αμερικανική βάση; Όχι, δεν θα κάνουμε όλη τη χώρα αμερικανική βάση. Σε κάποια επιλεγμένα σημεία θα εμβαθύνουμε λίγο τη σχέση μας. Αυτή είναι η στρατηγική σχέση“.
Από τα λεγόμενα του ΥΕΘΑ, είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει θέσει ζήτημα ανταλλαγμάτων υπό μορφή δωρεάν παραχωρήσεως οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις ΗΠΑ, ούτε την καταβολή “ενοικίου”, χρήματα που θα μπορούσε να διαθέσει για προμήθειες από τις ΗΠΑ. Επιδίωξη είναι απλώς να βελτιωθούν με αμερικανική χρηματοδότηση οι υποδομές συγκεκριμένων στρατιωτικών βάσεων, τις οποίες εκμεταλλεύονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Επί της ουσίας, τίποτα τα εξαιρετικό, σε σχέση με όσα “έδιναν” οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα.
Το χειρότερο όμως, δεν είναι αυτό.
Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι ο ΥΕΘΑ αποκαλύπτει την όλη “φιλοσοφία” που διέπει την ελληνική εξωτερική πολιτική και διπλωματία στους χειρισμούς της διαβόητης “στρατηγικής” συμφωνίας που διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ. Φανερώνει την ελληνική αντίληψη για την αμερικανική παρουσία στην χώρα. Μια αντίληψη επικίνδυνα απλοϊκή, εάν όχι παιδαριώδη, θα μπορούσε να πει κανείς: εφόσον υπάρχουν Αμερικανοί με εγκαταστάσεις και προσωπικό κάπου στην χώρα, θα διστάσει ο Τούρκος να μας χτυπήσει διότι υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει και Αμερικανούς…
Ο ΥΕΘΑ και οι αρμόδιοι γενικότερα, φαίνεται ότι δεν έχουν ακούσει ότι οι τουρκικές αμφίβιες αποβατικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, επέλεξαν μια ακτή αποβάσεως η οποία απείχε περί τα 2 χλμ. από εγκατάσταση της CIA…
Δεν έχουν ακούσει ότι στην Κύπρο υπήρχαν δύο κυρίαρχες βάσεις της Μεγάλης Βρετανίας, μερικές χιλιάδες ξένων αμάχων που είτε διαβιούσαν ως οικογένειες στρατιωτικών των βρετανικών δυνάμεων ή των Ηνωμένων Εθνών και ακόμη περισσότερες χιλιάδες τουριστών.
Δεν έχουν ακούσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις κόντεψαν να έλθουν σε πόλεμο με την Μεγάλη Βρετανία, στην επιδίωξή τους να καταλάβουν τον διεθνή αερολιμένα Λευκωσίας.
Δεν έχουν ακούσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις προκάλεσαν απώλειες στην Ειρηνευτική Δύναμη (UNFICYP) ενώ όταν έφτασαν στην βρετανική βάση της Δεκελείας, τα άρματά τους άνοιξαν πυρ εναντίον των βρετανικών δυνάμεων για εκφοβισμό.
Δεν έχουν ακούσει για τα σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας μερικών μέτρων που καταστρέφουν χωρίς παράπλευρες απώλειες.
Δεν έχουν αναρωτηθεί με ποιον τρόπο θα θιγούν τα “αμερικανικά συμφέροντα” από μια τουρκική επιθετική δράση σε 2, 5, 10 ελληνικές μικρονήσους, βραχονησίδες σκόρπιες στο Αιγαίο.
Οι αρμόδιοι, πρέπει να ζούνε σε κάποιο παράλληλο σύμπαν ψευδαισθήσεων. Διαφορετικά δεν εξηγούνται όλα όσα καθόλου σοβαρά, ανέφερε ο ΥΕΘΑ. Τα οποία ασφαλώς, απηχούν την “άποψη” και του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή του Διπλωματικού Σώματος. Λόγια, τα οποία παραπέμπουν σε κάποιον φουκαρά σε πανικό, που αναζητεί με κάθε τρόπο νταβατζή προστάτη.