16 πύραυλοι 48Ν6 του S-400 μέχρι σήμερα στην Τουρκία
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Μετά την παραλαβή μονάδων πυρός – εκτοξευτών του συστήματος S-400, παραδόθηκε ήδη και αριθμός πυραύλων του συστήματος στην Τουρκία.
Στις 15 Ιουλίου, προσγειώθηκε μόνο ένα αεροσκάφος από την Ρωσία στην αεροπορική βάση του Μουρτέντ. Επρόκειτο για αεροσκάφος Ilyushin Il-76 και όχι Antonov A-124-100, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την μεταφορά των οχημάτων του συστήματος. Από το “76846”, δημοσιοποιήθηκε φωτογραφία που διακρίνεται η εκφόρτωση ζεύγους εκ των χαρακτηριστικών κυλινδρικών κοντέινερ μέσα στα οποία βρίσκονται αποθηκευμένοι οι πύραυλοι του συστήματος.
Το σχήμα και μέγεθος των κοντέινερ, πρόδιδε εμφανώς ότι επρόκειτο για πυραύλους 48Ν6, μέγιστου βεληνεκούς 200 ή 250 χλμ. αναλόγως της ακριβούς εκδόσεως και όχι ο μεγαλύτερος 40Ν6, στον οποίο αποδίδεται μέγιστο βεληνεκές 400 χλμ. Διευκρινίζεται ότι οι επιδόσεις αυτές είναι οι μέγιστες που δίνει ο κατασκευαστής, για την κατάρριψη όμως μεγάλων στόχων (μεγέθους αεροσκάφους πολιτικών αερογραμμών) που ίπτανται σε μεγάλο ύψος και δεν αφορούν μικρότερους στόχους υψηλής ικανότητος ελιγμών όπως τα μαχητικά αεροσκάφη. Τα τελευταία άλλωστε, σε τακτικές αποστολές κρούσεως πετούν σε χαμηλά ύψη, υποβαθμίζοντας την επίδοση μέγιστου βεληνεκούς αντιαεροπορικών συστημάτων όπως το S-400.
Δεδομένου ότι διακρίνονται τέσσερα φορτηγά οχήματα να περιμένουν σταθμευμένα δίπλα στο αεροσκάφος, μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια ότι με το αεροσκάφος μεταφέρθηκαν 16 συνολικώς πύραυλοι.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη αποστολή στις 12 Ιουλίου, εμφανίσθηκαν τουλάχιστον δύο μονάδες πυρός – εκτοξευτές.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 12 πτήσεις αεροσκαφών που έχουν μεταφέρει στοιχεία του συστήματος S-400 (τρεις στις 12 Ιουλίου, τέσσερις στις 13, δύο στις 14, μία στις 15 και τρεις στις 16). Είναι προφανές ότι τα ογκώδη οχήματα των συστημάτων ραντάρ θα μεταφερθούν διά θαλάσσης.
Μιλώντας για το πρόγραμμα εχθές, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι η εγκατάσταση του συνόλου θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2020. Τόνισε επίσης ότι “τώρα ο στόχος είναι να έχουμε συμπαραγωγή (joined production) με την Ρωσία” ενώ αποκάλυψε: “Εξετάζουμε τώρα την εκκίνηση από κοινού σχεδιάσεως και συναναπτύξεως του S-500 με την Ρωσία“.