Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ωραία λόγια, υποβάθμιση εκπαιδεύσεως και παρακμή των Ενόπλων Δυνάμεων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΓΕΣ: «Το διάστημα από 10 έως 13 Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων, πραγματοποιήθηκε, στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων “ΑΣΚΟΣ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ”, 3ήμερο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων Μονάδων Καταδρομών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ – ΑΛ “ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ”). Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, τελευταία ημέρα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, διεξήχθη, με τη χρήση πραγματικών πυρών, Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) “Επίθεση Μοίρας ΚΔ”, όπου εξετάστηκαν οι δυνατότητες των τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων κατά τον συμβατικό αγώνα και η συνεργασία τους με τα λοιπά Όπλα του Στρατού Ξηράς».

Πρόκειται για την τυπική εκπαιδευτική δραστηριότητα που προβλέπει το πρόγραμμα του 6μηνιαίου κύκλου εκπαιδεύσεως στον Αγώνα Πεζικού, που αποτελεί την πεμπτουσία της αποστολής των μονάδων Πεζικού, στις οποίες ανήκουν και οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων. Όμως το 1990 η συγκεκριμένη δραστηριότητα ονομαζόταν “Δεκαήμερο Πεζικού”, δηλαδή διαρκούσε 10 ημέρες (και παλαιότερα 12). Πρόκειται για αντιπροσωπευτική περίπτωση περικοπής του προγράμματος εκπαιδεύσεως των μονάδων, η οποία επήλθε σταδιακώς: από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε περικοπεί σε 8 ημέρες, στην δεκαετία του 2000 συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο, σε 5 ημέρες, κατόπιν σε 4 και από εφέτος, καθιερώθηκε διάρκεια μόλις 3 ημερών.

Όλα αυτά, είναι συνέπεια της διαρκούς μειώσεως των αμυντικών προϋπολογισμών, που υποχρεώνει τα Γενικά Επιτελεία να περιορίζουν την χρονική διάρκεια της εκπαιδεύσεως, κυρίως για να περιοριστούν οι δαπάνες αποζημιώσεως του προσωπικού με το επίδομα “εκτός έδρας”, όταν πρόκειται για δραστηριότητες οι οποίες εκτελούνται εκτός στρατοπέδου.

Υπάρχει κάποιο μέτρο που έχει ληφθεί, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ημέρες εκπαιδεύσεως που έχουν κοπεί, δηλαδή ο χρόνος που αφαιρείται; Προφανώς η στρατιωτική τέχνη δεν έχει μεταβληθεί, ώστε να θεωρηθεί ότι τα αντικείμενα εκπαιδεύσεως έχουν μειωθεί σε αριθμό. Εάν στην διάρκεια του Δεκαημέρου Πεζικού, η διοίκηση της μονάδος καλείτo να εξετάσει Χ αριθμό αντικειμένων και με Ψ αριθμό επαναλήψεων, ούτως ώστε να επιτευχθεί υψηλός βαθμός αφομοιώσεως από το προσωπικό, είναι σαφές ότι στο Τριήμερο (που απλώς έχει μετονομασθεί σε “Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης”) εξετάζονται και διδάσκονται Χ (-) αντικείμενα, που δοκιμάζονται Ψ (-) φορές. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, μπορεί να υποστηρίξει κανείς εχέφρων ότι η μονάδα έχει διατηρήσει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα και τον υψηλό βαθμό εκπαιδεύσεως;

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την δραστική μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες (το 1990 ήταν 18), το ποσοστό επανδρώσεως των μονάδων έχει κατέλθει σε τέτοια επίπεδα που καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση ασκήσεων – εκπαιδεύσεως. Ακόμη και οι επαγγελματίες που εντάχθηκαν για κάποια σειρά ετών, όταν η εξάσκησή τους στα διάφορα αντικείμενα περιορίζεται, δεν μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση. Προφανώς η άσκηση “Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης”, δεν είναι η μόνη που έχει περικοπεί σε διάρκεια.

Στις 14 Δεκεμβρίου, η ΥΦΕΘΑ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, είπε μετά το πέρας επιδείξεως των Ειδικών Δυνάμεων: «Ως πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εργαζόμαστε καθημερινά και επιδιώκουμε την περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεών μας».

Πώς συμβαδίζουν αυτά τα λόγια, με τις πράξεις; Βεβαίως κανείς δεν περιμένει από την κα ΥΦΕΘΑ να γνωρίζει τι εστί “Αγώνας Πεζικού”. Αλλά ο λειτουργικός προϋπολογισμός του ΓΕΣ μειώνεται κάθε χρόνο και η παρουσία του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου από το 2015, δεν έχει αντιστρέψει αυτή την τάση. Μείωση λειτουργικού προϋπολογισμού, σημαίνει ευθύ πλήγμα στην εκπαίδευση, λόγω καταναλώσεως λιγότερων καυσίμων, τροφής και πυρομαχικών. Το 2018 το ΓΕΣ έλαβε περί τα 180 εκατ. ευρώ. Το έτος αυτό, το “Τετραήμερο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης” μετέπεσε σε Τριήμερο κι ένας από τους λόγους είναι ότι το 2017, το ΓΕΣ είχε περί τα 10 εκατ. ευρώ περισσότερα για λειτουργικές δαπάνες. Για το 2019, στον πρώτο αμυντικό “μεταμνημονιακό” προϋπολογισμό, για το ΓΕΣ έχουν προταθεί περί τα 160 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες. Τί θα πρέπει να αναμένουμε για το 2020; Την καθιέρωση διημέρου ή την κατάργηση της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητος;

Υπάρχουν δύο πολύ βασικά ερωτήματα που ανακύπτουν:

  • Υπάρχει άλλος προηγμένος στρατός του ΝΑΤΟ ή μη, που να αφιερώνει τόσο λίγο χρόνο για αυτή την βασική εκπαιδευτική δραστηριότητα πεζικού;
  • Οι διοικήσεις των μονάδων και η στρατιωτική ηγεσία, είναι ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα; Θεωρούν ότι όντως πραγματοποιείται ποιοτική εκπαίδευση σε αυτό το τριήμερο;

Στις 13 Δεκεμβρίου, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος ανέφερε κατά την περιήγησή του σε διάφορα φυλάκια προκαλύψεως στην Ήπειρο. «Έχουν ανοίξει πολλά φυλάκια στην περιοχή της 1ης Στρατιάς. Για πρώτη φορά οι στρατεύσιμοι δεν εκπαιδεύονται σε κέντρα εκπαίδευσης στις μεγάλες πόλεις, αλλά έρχονται κατευθείαν στην παραμεθόριο, στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού. Εφαρμόζεται πλέον ένα δίκαιο σύστημα, όπου όλοι οι στρατιώτες, ανεξαρτήτως των “γνωριμιών” του παρελθόντος, υπηρετούν τουλάχιστον για τρεις μήνες στην παραμεθόριο».

Τα λεγόμενα του υπουργού εγείρουν επιπλέον ερωτηματικά. Η αύξηση των Επιτηρητικών Φυλακίων στην προκάλυψη, σημαίνει ότι όλο και περισσότερο προσωπικό δεσμεύεται για την επάνδρωσή τους. Οι στρατιώτες αυτοί, όπως και εκείνοι που επανδρώνουν φυλάκια στις νήσους του Αιγαίου, απασχολούνται αποκλειστικώς με καθήκοντα ασφαλείας και απέχουν από το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως της μονάδων τους.

Ακόμη και η εκ περιτροπής εναλλαγή προσωπικού στο συγκεκριμένο έργο, όταν το “καθαρό” διάστημα παραμονής στις μονάδες των πρόσω είναι μερικοί μήνες μόνο, σημαίνει ότι πολύ μεγάλος αριθμός κληρωτών, νομοτελειακώς, δεν θα λάβει ποτέ μέρος στην 6μηνιαία δραστηριότητα του Τριημέρου Επιχειρησιακής Εκπαιδεύσεως και άλλες ανάλογες. Ως εκ τούτου, πέραν της επιδερμικής Βασικής Εκπαιδεύσεως που λαμβάνει ο κληρωτός, οι ευκαιρίες συμμετοχής και ολοκληρώσεως ακόμη και ενός μόνο πλήρους 6μηνιαίου κύκλου εκπαιδεύσεως, είναι ελάχιστες.

Εφόσον και στον πρώτο “μεταμνημονιακό” αμυντικό προϋπολογισμό, οι λειτουργικές δαπάνες των Γενικών Επιτελείων συνεχίζουν την καθοδική πορεία, δύο τινά ισχύουν για την πολιτική ηγεσία: δεν ενδιαφέρεται ή δεν ενημερώνεται από την στρατιωτική ηγεσία για την παγίωση της παρακμιακής καταστάσεως. Ας σταματήσουν λοιπόν την παραπλάνηση με δηλώσεις και μεγάλα λόγια, διότι φανερώνουν αναποτελεσματικά, ανίδεα και ανυπόληπτα πολιτικά πρόσωπα.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close