Ο Τσακαλώτος κόβει, ο Καμμένος βγαίνει σε έρανο
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ευρεία δημοσιότητα και ποικίλου σχολιασμού έτυχε η εξαγγελία του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου στις 6 Νοεμβρίου, περί δημιουργίας ειδικού λογαριασμού για την ενίσχυση του Στόλου. Στην διάρκεια της τελετής για τον εορτασμό του προστάτη Αγίου Νικολάου, ο ΥΕΘΑ είπε: «Για τις Ένοπλες Δυνάμεις έχει κηρυχθεί το 2019 ως έτος ανάδειξης της κοινωνικής προσφοράς. Ιδιαίτερα, όμως, για το Πολεμικό μας Ναυτικό, το 2019 είναι η ώρα να ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του Στόλου. Η πατρίδα και το κράτος θα δώσει από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών ό,τι περισσότερο μπορέσει. Τώρα όμως έχουμε την ανάγκη των μεγάλων δωρητών και ευεργετών της πατρίδας. Καλώ του Έλληνες εφοπλιστές, καλώ όμως και όλους τους πολίτες, από το υστέρημά τους, από την 1.1.2019 που θα ανοίξει λογαριασμός για την ενίσχυση του Στόλου, για την απόκτηση νέων φρεγατών και ναυαρχίδας, να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια. Να θυμηθούν το παράδειγμα του Αβέρωφ και όλων των μεγάλων ευεργετών. Πρώτος θα καταθέσω τον μισθό μου σε αυτή την προσπάθεια και ζητώ από όλους σας την ενίσχυση του Στόλου για το 2019».
Η ανακοίνωση δεν μπορεί παρά να γίνει ευμενώς δεκτή και σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να απαξιώνεται. Όμως δεν μπορεί να μην σχολιαστεί το δημόσιο κάλεσμα του ΥΕΘΑ προς τους εφοπλιστές και τους πολίτες γενικότερα, σε συνάρτηση με την πολιτική και τα έργα του.
Κατ’ αρχάς πρέπει να σημειωθεί ότι παραδείγματα δωρεών προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπάρχουν αρκετά. Μερικά αντιπροσωπευτικά, από τα πλέον πρόσφατα.
– Εχθές ο ΥΕΘΑ βράβευσε τους αδελφούς Πάνο και Αθανάσιο Λασκαρίδη για την δωρεά 4 νέων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) για την φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ, που αγοράσθηκαν βάσει συμβάσεως ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία ανατέθηκε πέρυσι, στις 6-11-2017.
– Τον Ιανουάριο του 2018 το 251 ΓΝΑ υπέβαλλε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ αίτημα για δωρεά ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού, συνολικού ποσού 5.294.800 ευρώ. Σε ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου ήταν στην ευχάριστη θέση να πει ότι επίκειται η αποδοχή του αιτήματος από το Ίδρυμα.
– Σε εκδήλωση στην οποία παρέστη ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής στις 20 Οκτωβρίου, περιέγραψε την διαρκή προσπάθεια του Γενικού Επιτελείου προς εξεύρεση χρηματικών πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Κατά τον ίδιο, η μέχρι σήμερα προσπάθεια έχει αποφέρει δωρεές η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στο εντυπωσιακό ύψος των 43 εκατ. ευρώ!
Όλα τα ανωτέρω παραδείγματα αποδεικνύουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν έναν πυλώνα του κρατικού μηχανισμού ο οποίος εξαιτίας του υψηλού κύρους που απολαμβάνει στην ελληνική κοινωνία, τυγχάνει ευμενούς αντιμετωπίσεως ως προς την ικανοποίηση τέτοιας φύσεως αιτημάτων, από τον ιδιωτικό τομέα. Η πλειοψηφία τέτοιων πρωτοβουλιών δεν γίνεται γνωστή στην κοινή γνώμη για διαφόρους λόγους. Το δεδομένο όμως είναι ότι όλες αυτές οι προσφορές καλύπτουν σημαντικές ανάγκες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τον Λειτουργικό Προϋπολογισμό των Γενικών Επιτελείων.
Λειτουργικός Προϋπολογισμός είναι το ποσό που διατίθεται κάθε χρόνο προκειμένου να είναι εφικτή η λειτουργία, συντήρηση, χρήση των μέσων και των μονάδων που είναι εξοπλισμένες με αυτά, ώστε να μπορεί να συντελεστεί εκπαίδευση (εφοδιασμός σε διατροφή και καύσιμα).
Ο Π. Καμμένος βαίνει προς το πέμπτο έτος της θητείας του ως ΥΕΘΑ, μειώνοντας συνεχώς τους Λειτουργικούς Προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων! Ας αναφέρουμε συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα, προκειμένου να γίνει αυτό καλύτερα αντιληπτό.
Το 2016 ο Λειτουργικός Προϋπολογισμός του ΓΕΣ ήταν περίπου 210 εκατ. ευρώ, το 2017 μειώθηκε στα 199, το 2018 στα 182 και για το 2019 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο ΥΕΘΑ προτείνει περί τα 160 εκατ. ευρώ!
Για το Πολεμικό Ναυτικό, περί του οποίου επιδιώκεται η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ως προς την ενίσχυσή του με νέες πολεμικές μονάδες, ο μέχρι και προ μερικών ετών Λειτουργικός Προϋπολογισμός του κυμαινόταν στα 150 εκατ. ευρώ. Το 2018 αυτός συρρικνώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ και για το 2019, η πρόταση του ΥΕΘΑ κινείται στα 87 εκατ. ευρώ…
Η εποχή Βενιζέλου, ο οποίος το 2010 αποφάσιζε την συμμετοχή μόνο πεζοπόρων τμημάτων στις μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις λόγω περικοπών -η κατάσταση επανήλθε στα προηγούμενα το 2014- φαντάζει “παράδεισος”, εν σχέσει με τους Λειτουργικούς Προϋπολογισμούς επί Π. Καμμένου.
Υποτίθεται ότι τον Σεπτέμβριο η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο και η κυβέρνηση έχει τα χέρια λυμένα. Γιατί τότε στο ΥΠΕΘΑ οι Λειτουργικοί Προϋπολογισμοί μειώνονται και το 2019; Η απάντηση είναι ότι το υποτιθέμενο “ειδικό βάρος” του Π. Καμμένου εντός του κυβερνητικού συνασπισμού περιορίζεται σε επικοινωνιακό επίπεδο ανακοινώσεων και επιδείξεων, άνευ αντικρίσματος για την καθημερινή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι τελευταίες, επί των ημερών της συγκυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ “στεγνώνουν” έτος με το έτος σε πόρους προς υποστήριξη της καθημερινής εύρυθμης λειτουργίας και συντηρήσεώς τους. Αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα, εξελισσόμενη σε “σπαζοκεφαλιά” διαρκείας για τα Γενικά Επιτελεία, δεν έχει κανένα παραγωγικό πρόσημο και οδηγεί σε σταδιακό μαρασμό. Οι επιτελείς δεν μπορούν να σχεδιάσουν παρά μόνο μέσα από μεγάλους περιορισμούς ενώ αναλόγως πράττουν και οι διοικήσεις στην εκπαίδευση.
Στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που εξαγγέλθηκε πανηγυρικώς από την κυβέρνηση εφέτος, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να δουν κάτι θετικό. Απεναντίας, θα δουν τους Λειτουργικούς Προϋπολογισμούς τους να συνεχίζουν την κατρακύλα. Ο ΥΕΘΑ, δεν έκανε το βασικό, εξασφαλίζοντας έστω και μία υποτυπώδη αναστροφή της διαρκούς συρρικνώσεως της ροής του “καθημερινού οξυγόνου” των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντ’ αυτού, προέβη σε πανελλήνιο κάλεσμα εράνου για προμήθεια φρεγατών. Αυτήν που κάποιοι υποστήριζαν ότι θα χρηματοδοτείτο από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχουν διακρατηθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες…