Ο καθημερινός πόλεμος του Πολεμικού Ναυτικού
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Την καθημερινή προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται μονίμως σε επαγρύπνηση, τόνισε ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα η οποία εκδηλώνεται στην θάλασσα. Με την κοινή γνώμη πολύ πιο εξοικειωμένη με την καθημερινή παραβατική συμπεριφορά στον αέρα και το FIR Αθηνών, η οποία γνωρίζει ευρύτερης δημοσιότητος, η αντίστοιχη δραστηριότητα που εκδηλώνεται στην θάλασσα, δεν γίνεται αντιληπτή στον ίδιο βαθμό.
Κι όμως. Σταθερή κλιμάκωση παρουσιάζουν οι μη αβλαβείς διελεύσεις που πραγματοποιούν τουρκικά πολεμικά πλοία κατά τον πλου εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, υποχρεώνοντας τις αναπτυγμένες μονάδες του Στόλου να τα παρακολουθούν και να καταγράφουν διαρκώς τις κινήσεις τους. Από 90 τέτοιες περιπτώσεις προκλήσεως το 2009, οι μη αβλαβείς διελεύσεις αυξήθηκαν σε 133 το 2010, το 2011 ήταν 206, το 2012 αυξήθηκαν σε 389, μειώθηκαν ελαφρώς σε 341 το 2013, το επόμενο έτος ανήλθαν σε 371, το 2015 έπεσαν σε 299, το 2016 που πραγματοποιήθηκε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αυξήθηκαν σημαντικά σε 414, το 2017 εκτοξεύθηκαν σε 1.998 και το τρέχον έτος, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είχαν καταγραφεί 1.249, οδηγώντας στην εκτίμηση ότι το 2018 θα ξεπεράσουν τις 1.500 συνολικώς.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει ανατεθεί τα τελευταία έτη ανάλογος ρόλος με της αεροπορίας, προκειμένου με καθημερινή σχεδόν παραβατική παρουσία στο Αιγαίο, να υπογραμμίζει την τουρκική παρουσία σε αυτό.
“Κάθε βράδυ γίνεται πόλεμος στο Αιγαίο. Όταν ξεμυτίσει ένας Τούρκος, θα βρει δίπλα του μία μονάδα μας“, είπε ο Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης για να περιγράψει την συνεχή ετοιμότητα και το “κυνήγι” του εχθρού, κυρίως όταν επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κάλυψη του σκότους. “Το Πολεμικό Ναυτικό ματώνει καθημερινά“, σημείωσε ο Α/ΓΕΝ, περιγράφοντας την διαρκή παρουσία εκατοντάδων ανδρών και γυναικών των πληρωμάτων πολεμικών μονάδων που βρίσκονται καθημερινώς στην θάλασσα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, διατηρώντας όλα τα μέσα ετοιμοπόλεμα στο απαιτητικό και διαβρωτικό περιβάλλον της θάλασσας, φέροντας σε πέρας διάφορες αποστολές.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΝ, το επιχειρησιακό έργο του Πολεμικού Ναυτικού αναλύεται σε 46% συμμετοχή σε εθνικές δραστηριότητες, κατά 25% σε επιχειρησιακή εκπαίδευση, κατά 24% σε διεθνείς υποχρεώσεις και κατά 5% αφορά σε δράσεις υπέρ τρίτων. Μεγάλο μέρος της δράσης αφορά την επιτήρηση ενός συμμαχικού ναυτικού, το οποίο επιδεικνύει σταθερά εχθρική διάθεση και καθημερινή παραβατικότητα. Το στοιχείο αυτό προκαλεί εντύπωση και προβληματίζει κάθε ανώτατο αξιωματικό του ΝΑΤΟ που ενημερώνεται σχετικώς, καθιστώντας αντιληπτό ότι ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της ενεργητικότητος του Πολεμικού Ναυτικού που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει σκοπούς της Συμμαχίας, αναλώνεται στην επιτήρηση και ασφάλεια έναντι του προβληματικού Τουρκικού Ναυτικού.
Κάθε φορά που καταγράφεται παραβατική συμπεριφορά στην θάλασσα του Αιγαίου, το ΓΕΝ συντάσσει και προωθεί στο ΓΕΕΘΑ σχετική ενημέρωση, με την οποία αποκτά εικόνα το Υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση. Εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία η προβολή προς αξιοποίηση αυτών των δεδομένων σε συμμαχικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο.