Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σχολείο χειριστών FPV – Περιπλανόμενων Πυρομαχικών καθιερώνει το ΓΕΕΘΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην καθιέρωση σχολείου εκπαιδεύσεως χειριστών οπλισμένων drone προχωράνε οι Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό να αξιοποιηθούν επιχειρησιακώς τέτοιου είδους όπλα που εντάσσονται σταδιακώς στο οπλοστάσιό τους.

Σήμερα, από το 2022 έχει καθιερωθεί η λειτουργία σχολείου για χειριστές Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ). Αυτό, με απόφαση του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, η ευθύνη λειτουργίας του σχολείου ανατέθηκε στην Αεροπορία Στρατού. Η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Αεροπορίας Στρατού (ΚΕΑΣ) στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και σε αυτό εκπαιδεύονται στελέχη στην χρησιμοποίηση κυρίως του ATLAS 204, μετά την προμήθεια που είχε γίνει από την ελληνική ALTUS LSA.

Αυτή την φορά όμως, πρόθεση είναι η εκπαίδευση στην χρησιμοποίηση οπλισμένων δρόνων κατηγορίας Θέας Πρώτου Προσώπου (FPV) – Περιπλανώμενου Πυρομαχικού. Για τον σκοπό αυτό, το Κέντρο Έρευνας/ Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) του ΣΤ’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ προχωράει στην σχεδίαση του αναλόγου σχολείου που θα καθιερωθεί και το οποίο θα παρακολουθούν στελέχη για την απόκτηση της σχετικής ειδικότητος. Το σχολείο σχεδιάστηκε με βάση την εμπειρία της Αεροπορίας Στρατού και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη του μηνός, σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ.

Η αναγκαιότητα κατέστη άμεση, από την στιγμή που το ΚΕΤΑΚ άρχισε να ασχολείται με την κατασκευή συστημάτων FPV. Το Κέντρο συγκροτήθηκε κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου το καλοκαίρι του 2023 και έχει παρουσιάσει έκτοτε ενδιαφέροντα προϊόντα που με χαμηλό κόστος καλύπτουν ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η δραστηριότητα στον τομέα των FPV πέρασε από διάφορα στάδια δοκιμών με παρουσίαση διαρκώς βελτιούμενων μοντέλων και σε πρώτη φάση έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής προς εφοδιασμό των μονάδων.

Drone, πυρομαχικά, ιπτάμενοι στόχοι, σιγαστήρες: Τί είναι το ΚΕΤΑΚ;

Πέραν αυτού, στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται και η διαδικασία εκπαιδεύσεως των στρατευσίμων ώστε στην διάρκεια της θητείας τους να αποκτούν βασικές γνώσεις χρησιμοποιήσεως δρόνων. Αυτό θα υλοποιείται μέσω της παρακολουθήσεως σχετικού σχολείου διαρκείας 5 ημερών, το οποίο πέραν των θεωρητικών μαθημάτων, θα περιλαμβάνει και εξάσκηση με συστήματα προσομοιώσεως σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οι υποδομές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την διεξαγωγή της εκπαιδεύσεως αυτής, θα εγκατασταθούν σε κάποια από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν ιδρυθεί από το 2022. Συνολικώς, υφίστανται 20 ΚΔΒΜ στις Ένοπλες Δυνάμεις:

Ένα διακλαδικό, στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ).

Στον Ελληνικό Στρατό:

  1. Σχολή Μηχανικού (ΣΜΧ).
  2. Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ).
  3. Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ).
  4. Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνιτών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ).
  5. Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ).
  6. 441 Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού (441 ΑΒΥΥ).
  7. 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ).
  8. Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ).
  9. Γ’ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο (Γ’ ΚΝΟ).
  10. Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλείας Κτηνιατρικού (ΚΕΝΟΚ).
  11. Οδοντιατρείο Φρουράς Αθηνών (ΟΦΑ).
  12. Σχολή Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ).

Στο Πολεμικό Ναυτικό:

  1. Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας (ΚΕ Παλάσκας).
  2. Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ).

Στην Πολεμική Αεροπορία:

  1. 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (124 ΠΒΕ).
  2. 128 Σμηναρχία Εκπαιδεύσεως Τηλεπικοινωνιών (128 ΣΕΤΗ).
  3. Κέντρο Εκπαιδεύσεως Προσωπικού Αεράμυνας (ΚΕΠΑ).
  4. Σχολείο Πυρασφάλειας Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΥΠΑ).
  5. Μετεωρολογική Σχολή.

Στρατηγός ε.α. Φλώρος – Φτιάξαμε 432 drone διαφόρων τύπων

Related Articles

Back to top button