Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανανέωση οπλισμού της ΕΛΑΣ χωρίς κόστος

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενώ συνήθως τα ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο ως προς τον εξοπλισμό και οπλισμό, περιστρέφονται γύρω από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ανάλογες απαιτήσεις υπάρχουν και για τα Σώματα Ασφαλείας. Το ενδιαφέρον είναι πως η ανανέωση του φορητού οπλισμού με τον οποίο εφοδιάζεται το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) μπορεί να γίνει χωρίς δημοσιονομικό κόστος, μέσα από στοχευμένες προτάσεις αξιοποιήσεως υφιστάμενων πόρων και διεθνών συνεννοήσεων. Παρακάτω, αναδεικνύουμε ρεαλιστικές λύσεις μηδενικού κόστους, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΛΑΣ.

Βασικό στοιχείο οπλισμού των οργάνων του Νόμου και της Τάξεως, είναι το πιστόλι. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι η απόσυρση και επιστροφή στις ΗΠΑ, που είναι και ο ιδιοκτήτης (US Government Property) του απαρχαιωμένου οπλισμού αμερικανικής προελεύσεως εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, η ΕΛΑΣ διατηρεί στις αποθήκες τον παλαιό αμερικανικό οπλισμό που είχε χορηγηθεί στην Χωροφυλακή. Αυτός, περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες υποπολύβολα Μ1 Thompson όπως και Μ3 Grease Gun καθώς και χιλιάδες περίστροφα Victory, Military and Police, καθώς και άλλους τύπους. Όλα αυτά τα παλαιά όπλα, σήμερα, όχι μόνο δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των αστυνομικών και των σχεδίων Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ) αλλά δημιουργούν και κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού, εάν τυχόν χρησιμοποιηθούν. Η αντικατάσταση του συγκεκριμένου οπλισμού μπορεί να γίνει άμεσα με τυφέκια G3 ή FN FAL, από το τεράστιο πλεόνασμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ξεπερνά την εκατοντάδα χιλιάδων. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξασφαλισθεί η αναγκαία ομοιογένεια σε όλο το φάσμα του στατικού οπλισμού.

Ιδεατή λύση, θα ήταν η παραχώρηση της σειράς όπλων της βελγικής FN (τυφέκιο FAL και οπλοπολυβόλο FALO) μαζί με αποθέματα ανταλλακτικών και εργαλείων που βρίσκονται σε μακρά αποθήκευση, από τον Ελληνικό Στρατό. Σημειώνεται ότι πολλές αστυνομικές δυνάμεις στο παρελθόν (επί παραδείγματι η ΒΟΡΕ στην Βραζιλία) χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα όπλα. Μάλιστα κρίνεται ότι είναι περισσότερο δεκτικά μετατροπών και αναβαθμίσεων εν σχέσει με τον οπλισμό της γερμανικής ΗΚ.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας ΕΕ – Ουκρανίας, προτείνεται η υλοποίηση μεθόδου “τριγωνικής ανταλλαγής” του οπλισμού και των πυρομαχικών ανατολικού τύπου (κινεζικά Type 56 κυρίως) που διατηρεί σε αποθήκες της η ΕΛΑΣ από κατασχέσεις. Αυτά, μπορούν να ανταλλαχθούν με τυφέκια δυτικής προελεύσεως διαμετρήματος 5,56mm έστω και προηγουμένης γενεάς, όπως τα G-36, FNC, ΑR-70, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία ή τα αποθέματα που διαθέτει η ΕΕ για τον σκοπό αυτό. Η συμμετοχή της Ελλάδας και της ΕΛΑΣ στο συγκεκριμένο σχήμα, ενισχύει και την διεθνή τους εικόνα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει ενθαρρύνει τις “τριγωνικές ανταλλαγές”, κατά τις οποίες κράτη – μέλη αντικαθιστούν παλαιό ή ανατολικού τύπου οπλισμό με σύγχρονο, ο οποίος καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες.

Πρέπει επίσης να εξετασθεί η άμεση εκποίηση του παλαιού οπλισμού, όπως αυτός προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 3009/2/179-ε (ΦΕΚ Β’ 1189/26.03.2021) η οποία καθορίζει τις διαδικασίες για την καταστροφή και εκποίηση όπλων και λοιπών αντικειμένων που υπάγονται στον Ν. 2168/1993 από την ΕΛΑΣ, όπως περίστροφα, πιστόλια και λοιπά απαξιωμένα υλικά. Τα έσοδα από την εκποίηση αυτών, πρέπει να δεσμευθούν αποκλειστικώς για την αγορά νέου, σύγχρονου οπλισμού όπως αραβίδες 5,56 mm, σε πρώτη φάση για τις ΟΠΚΕ, τους Συνοριακούς Φρουρούς και σε δεύτερη φάση πιστολιών, εκτοξευτών 40 mm και οπλών Taser. Πηγές της ΕΛΑΣ, αναφέρουν ότι ο αριθμός της συγκεκριμένης κατηγορίας οπλισμού είναι πραγματικά τεράστιος, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει ποτέ εκποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς μεγέθους δυνητικών εσόδων.

Μπορεί επίσης να υποβληθεί αίτημα από την ΕΛΑΣ προς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσω του προγράμματος Αντιτρομοκρατικής Βοήθειας (Anti-Terrorist Action Plan – ATAΡ) για δωρεάν παραχώρηση συγκεκριμένου οπλισμού. Μιλάμε για τα αποσυρμένα πλέον υποπολυβόλα Colt SMG των 9 mm που χρησιμοποιούσε προσωπικό ασφαλείας (Diplomatic Security Service) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το καθεστώς που διέπει την διάθεση αυτού του οπλισμού, προβλέπει την παροχή χωρίς άμεσο κόστος για την ελληνική πλευρά, υπό την προϋπόθεση συμμορφώσεως με συγκεκριμένες ρήτρες χρήσης και ελέγχου. Κάτι που φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα. Η προμήθεια του συγκεκριμένου οπλισμού μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ομαλή εκπαιδευτική μετάβαση του προσωπικού της ΕΛΑΣ στην σειρά όπλων AR, με μικρό κόστος, λόγω του φθηνού πυρομαχικού των 9 mm.

Η ενίσχυση λοιπόν του οπλισμού της ΕΛΑΣ, δεν προϋποθέτει απαραίτητα δαπανηρές προμήθειες ούτε επιβαρύνσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες, διακρατικές συνεργασίες και την αξιοποίηση υπαρχόντων διεθνών μηχανισμών, η ΕΛΑΣ μπορεί να αποκτήσει σύγχρονο, αξιόπιστο και επιχειρησιακά δοκιμασμένο εξοπλισμό, χωρίς άμεσο κόστος.

Πιστόλι: Αντικαθιστώντας το “45άρι” τζάμπα

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button