Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε ένα βίντεο τα μείζονα εξοπλιστικά του Ελληνικού Στρατού

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε ένα σύντομο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στις 26 Απριλίου, εξ αφορμής του εορτασμού του Προστάτη του Στρατού Ξηράς Αγίου Γεωργίου, το ΓΕΣ προσέφερε οπτικοποιημένη την εικόνα των αλλαγών που προωθούνται για τον εκσυγχρονισμό του Στρατού. Με τίτλο “Ισχυρός – Σύγχρονος – Αξιόμαχος: Ο Στρατός Ξηράς του Μέλλοντος”, το βίντεο ουσιαστικώς παρουσιάζει συμπυκνωμένα τα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΣ, που περιλαμβάνει ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών 2025-2036. Αν και χρησιμοποιούνται γενικές απεικονίσεις οπλικών συστημάτων από βιντεοπαιχνίδι, επειδή θα ήταν άτοπο να παρουσιαστούν συγκεκριμένα συστήματα, γίνονται εύκολα αντιληπτοί οι στόχοι, αφού εξάλλου μέσω σχετικών διαρροών είναι εδώ και καιρό γνωστοί.

Αναφορά γίνεται και σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, για τα οποία έχουν ανατεθεί συμβάσεις. Αυτά είναι τα 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk και τα 2 συστήματα ανεπάνδρωτων εναερίων συστημάτων Patroller, για την Αεροπορία Στρατού.

Οι θεματικές αναφορές στο βίντεο, που αντιστοιχούν σε εξοπλιστικά προγράμματα, με τις σχετικές περιγραφές στο βίντεο, είναι οι εξής:

  • Με τα νέα οχήματα πολλαπλών ρόλων πηγαίνουμε παντού.
  • Νέες δορυφορικές δυνατότητες.
  • Αναβαθμίζουμε τα ερπυστριοφόρα μας.
  • Το πυραυλικό πυροβολικό μας στρατηγική υπεροχή και ακρίβεια σε βάθος.
  • Τα antidrone συστήματα, η αόρατη ασπίδα της Πατρίδας μας.
  • Ασφαλίζουμε τους ουρανούς μας συμμετέχοντας στην “ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ”.
  • Τα νέα αντιαρματικά μας δημιουργούν ένα αδιαπέραστο πλέγμα τείχος.
  • Ο ψηφιακός στρατιώτης του μέλλοντος σχεδιάζεται σήμερα για να είναι έτοιμος αύριο.
  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει την στρατιωτική ισχύ του αύριο.

Επιχειρησιακώς, είναι εμφανές ότι τα προγράμματα αφορούν περισσότερο οπλικά συστήματα υποστηρίξεως και άμυνας, με σημαντικές παρεμβάσεις στα ζητήματα επικοινωνιών, Διοίκησης & Ελέγχου, και εφοδιασμού – μεταφορών.

Είναι εντυπωσιακό ότι το μόνο μείζον πρόγραμμα που ιεραρχήθηκε πρώτο για τις δυνάμεις ελιγμού, το Πεζικό εν προκειμένω, δεν αφορά προμήθεια σύγχρονου υλικού αλλά την αναβάθμιση ΤΟΜΠ M113. Αυτό είναι παράδοξο, ιδίως υπό το φως των ευνοϊκών εξελίξεων που θα επιτρέψουν την αύξηση των διαθέσιμων πιστώσεων για εξοπλισμούς.

Οι διαρροές επί σειρά μηνών, έχουν αναδείξει ότι ως προς τον Ελληνικό Στρατό, ο προγραμματισμός έχει σχεδιαστεί να κινηθεί με επίκεντρο λύσεις που προσφέρουν εταιρείες του Ισραήλ.

Οι υπό κρατικό έλεγχο ΕΑΒ και ΕΑΣ, μπορούν να προσφέρουν προϊόντα μόνο στα συστήματα αντί-drone (η πρώτη) ένδειξη της καταστάσεως στην οποία τελούν. Ελληνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, έχουν προτάσεις για δικής τους σχεδιάσεως προϊόντα στις κατηγορίες των οχημάτων, των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και των υλικών σύγχρονου μαχητού, αναμένεται όμως να δούμε κατά πόσο θα προτιμηθούν έναντι ξένων εταιρειών, παρά τις ανακοινώσεις των επισήμων.

Αίσθηση προκαλεί η απουσία αναφοράς στην κατηγορία των ανεπάνδρωτων συστημάτων, στην οποία υπό την ευρεία έννοια μπορούμε να πούμε ότι περιλαμβάνονται και τα περιπλανόμενα πυρομαχικά, όταν οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν την τάση για είσοδο σε υπηρεσία σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Επιπλέον, είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούν να προσφέρουν προϊόντα ελληνικές εταιρείες οι οποίες ήδη εμπλέκονται με δική τους πρωτοβουλία σε αναπτυξιακά προγράμματα. Η αναφορά στην “Τεχνητή Νοημοσύνη” γενικώς, αν και ευρεία, συνιστά τεχνολογία και δεν νομίζουμε ότι αντιπροσωπεύει την κατηγορία των ανεπάνδρωτων συστημάτων.

Τί “μήνυμα” εκπέμφθηκε από την συνάντηση επιχειρηματιών στο Μαξίμου

Related Articles

Back to top button