Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Με 16 εταιρείες το Ελληνικό Περίπτερο στην EURONAVAL 2024

Rheinmetall Lynx

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη συμμετοχή 16 εταιρειών και πλήθος επισκεπτών και επισήμων εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου το Ελληνικό Περίπτερο στην μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Ναυτικού Εξοπλισμού στην Ευρώπη, EURONAVAL 2024, που άνοιξε τις πύλες της χθες στο Παρίσι και θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου.

Το Ελληνικό Περίπτερο διοργανώνει, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), με τη βοήθεια της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Άμυνας, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την προώθηση της ελληνικής καινοτομίας.

Το Ελληνικό Περίπτερο προσέλκυσε από την πρώτη ημέρα το ενδιαφέρον πλήθους επισκεπτών και ειδικών του κλάδου με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να ξεχωρίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην κορυφαία Έκθεση, παρουσιάζοντας τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες της με επίκεντρο την ασφάλεια στο υγρό στοιχείο.

Τα εγκαίνια έγιναν με την συμμετοχή του Αρχηγού του ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου Ε. Κατάρα ΠΝ.

Του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Υποστράτηγο Ιωάννη Μπούρα.

Του Αρχηγού του Λιμενικού Αντιναύαρχου ΛΣ Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Του Πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτριου Ζεβελάκη.

Του Ακόλουθου Άμυνας στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Γαλλία Σμήναρχου (Ι) Κωνσταντίνου Καραβίτη.

Του Γεν. Συμβούλου ΟΕΥ Β’ – Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Γαλλία Νικόλαου Μπελιά.

Στο περίπτερο συμμετέχουν οι εξής εταιρείες: AKMON SA, ALTUS LSA, B&T COMPOSITES, DEFEA-ROTA SA, DELIAN ALLIANCE INDUSTRIES, ELECTROPNEUMATIC SA, EMMIS MARINE, ETME, FARAD SA, FEAC ENGINEERING, HYDRUS ENGINEERING SA, MEVACO, MILTECH HELLAS, SALAMIS SHIPYARDS, SATWAYS και SSMART SA.

Να επισημανθεί ότι όλα τα περίπτερα επισκέφτηκε στη συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΝ και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των εταιρειών για τα προϊόντα και τις δυνατότητές τους.

Τάσος Ροζολής: Η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι σε καλή θέση να συνεχίσει την πορεία της προς την καινοτομία και τη συνεργασία

Χαιρετίζοντας στην τελετή εγκαινίων του Ελληνικού Περιπτέρου στην EURONAVAL 2024 ο Πρόεδρος του του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Το μεγαλύτερο ποτέ Ελληνικό Περίπτερο σε αμυντικές εκθέσεις, στέκεται δυναμικά ανάμεσα σε άλλες σημαντικές συμμετοχές.

Ο λόγος της συμμετοχής μας στη EURONAVAL 2024 έχει τις ρίζες του στη δέσμευση του ΣΕΚΠΥ να ενισχύσει την εξωστρέφεια της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, να δώσει το έναυσμα για διασυνοριακές συνεργασίες και να διευρύνει τα όρια του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος.

Ο ΣΕΚΠΥ, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1982 και σήμερα αριθμεί περισσότερες από 225 ελληνικές εταιρείες άμυνας και ασφάλειας που απασχολούν άμεσα περίπου 15.000 άτομα.

Σύμφωνα με το όραμα της δημιουργίας μιας σταθερής Ευρωπαϊκής Ένωσης Ασφάλειας και Άμυνας, ο ΣΕΚΠΥ, από το 2023, έχει γίνει βασικό μέλος τόσο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Αεροδιαστήματος και Άμυνας (ASD) όσο και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ENRD), όπου συμμετέχει και συναποφασίζει με διορισμένους εκπροσώπους στις αντίστοιχες επιτροπές.

Πέραν αυτών, η εξωστρέφεια της ΣΕΚΠΥ επιτυγχάνεται τόσο με τη συνδιοργάνωση με τη ROTA του συνεδρίου υψηλού επιπέδου για την Άμυνα, την Ασφάλεια και την Αμυντική Βιομηχανία «DEFEA CONFERENCE», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις αρχές του έτους, όσο και με τη διεθνή αμυντική έκθεση DEFEA – Defense Exhibition Athens, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου 2025.

Δηλαδή, ο ΣΕΚΠΥ συνεργάζεται με αντίστοιχες ενώσεις και σωματεία παγκοσμίως με στόχο τη διευκόλυνση κοινών βιομηχανικών σχεδίων στο εσωτερικό, καθώς και την υποβοήθηση ξένων βιομηχανιών να επιδιώξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ελληνική αμυντική αγορά επιτρέποντας σταθερές βιομηχανικές αποδόσεις για το εγχώριο αμυντικό οικοσύστημα.

Τα μέλη του ΣΕΚΠΥ, που αποτελούν παράδειγμα σύμπραξης και αριστείας, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών και ως εκ τούτου, αυτά τα χαρακτηριστικά τους καθιστούν αξιόπιστους εταίρους στους οποίους οι ξένοι φορείς μπορούν να επενδύσουν τεχνολογικό, οικονομικό και βιομηχανικό κεφάλαιο.

Ο ΣΕΚΠΥ επίσης έλαβε το 2024 τη στρατηγική απόφαση να ιδρύσει την «Εταιρεία Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας» με το διακριτικό τίτλο DefencEduNet”, η οποία αποτελεί το πρώτο ελληνικό DEFENCE CLUSTER.

Ο θεμελιώδης σκοπός της «DefencEduNet» είναι η δημιουργία ενός κόμβου για τη σύνδεση της Αμυντικής Βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα και τα Ερευνητικά Κέντρα, προκειμένου να παραχθούν νέες γνώσεις, προϊόντα και τεχνολογίες στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αεροδιαστημικής.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, πιστεύω ότι η επίσκεψή σας στο Ελληνικό Περίπτερο θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία γόνιμου εδάφους, πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και να ανθίσει η παραγωγική συνεργασία προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι σε καλή θέση να συνεχίσει την πορεία της προς την καινοτομία και τη συνεργασία.

Σε αυτή την προσπάθεια, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με εκείνους που μοιράζονται το ίδιο σύνολο αρχών και στόχων, με σκοπό τη σφυρηλάτηση στρατηγικών συνεργασιών για την πλοήγηση στις πολυπλοκότητες του σύγχρονου τοπίου της ασφάλειας».

Συμφωνία ολοκλήρωσης του MIMS Airborne της SCYTALYS στο CN-235-220

Related Articles

Back to top button