ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ-2022» στην Κύπρο – Συμμετοχή και Εθνοφυλάκων από την Κρήτη
Γράφει ο Δρ. Πέτρος Σαββίδης*
Πραγματοποιήθηκε, υπό βροχή, στο Καλό Χωρίο Λάρνακας η τελική φάση της διακλαδικής ΤΑΜΣ μεγάλης κλίμακας της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) με την επωνυμία «ΙΡΙΣ-2022».
Κατά το τριήμερο 18-20 Νοεμβρίου, ασκήθηκε το σύνολο της ενεργής δύναμης της ΕΦ και σε αυτή συμμετείχαν όλοι οι πολεμικοί Σχηματισμοί, οι Διοικήσεις και τα Συγκροτήματα του ΓΕΕΦ. Η σημερινή ημέρα περιελάβανε ταυτόχρονες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες των Σχηματισμών και των Συγκροτημάτων, σε διάφορες τοποθεσίες, σε όλη την έκταση των ελευθέρων εδαφών, ενώ την επιθετική ενέργεια της 20ής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της 1ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ που εκτελέστηκε στο Καλό Χωρίο, συντόνιζε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο επιπέδου μεραρχίας που συγκροτήθηκε το 2020.
Στην τελική φάση παρευρέθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και η στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΦ, μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, καθώς και οι Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) και στρατιωτικές αντιπροσωπίες διαφόρων κρατών, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Αρμενία. Παρευρέθηκαν επίσης αξιωματικοί της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ενώ αισθητή ήταν η απουσία του ΑΚΑΜ και του BAKAM της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το σενάριο της τελικής φάσης περιελάβανε αντεπίθεση Τακτικού Συγκροτήματος (ΤΣ) για καταστροφή εχθρικών δυνάμεων επιπέδου ενισχυμένου ΤΣ Επιλαρχίας, η οποία, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, αποτελείτο από έξι μηχανοκίνητους λόχους πεζικού και τρεις ίλες μέσων αρμάτων. Της κύριας ενέργειας προηγήθηκαν προπαρασκευαστικές ενέργειες από επίλεκτα στοιχεία της Διοίκησης Καταδρομών, τα οποία εξουδετέρωσαν στόχους στα μετόπισθεν της διάταξης του αντιπάλου. Ομάδα του Λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων (ΛΕΕ) καταρριχήθηκε από ελικόπτερο και εξουδετέρωσε εχθρική αντίσταση σε κομβική τοποθεσία ενώ στοιχείο Ελευθέρων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) κατέστρεψε στόχο μεγάλης αξίας σε απόσταση 800 μέτρων.
Ακολούθησαν προπαρασκευαστικά πυρά υποστήριξης της Διοίκησης Πυροβολικού κατά των εχθρικών συγκεντρώσεων, προσβολές ακριβείας στόχων σε βάθος 4 χιλιομέτρων από εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle και Μi-35P της Διοίκησης Αεροπορίας και εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων των Ταγμάτων Αντιαρματικών (ΤΑΤ). Ακολούθησε επιθετική ενέργεια α’ κλιμακίου από άρματα μάχης T-80U και ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 ενώ με την επίτευξη των πρώτων ΑΝΣΚ στο βάθος της τοποθεσίας, ακολούθησε ταχεία κίνηση του β’ κλιμακίου σε διαγώνιο άξονα για περαιτέρω εκμετάλλευση της φίλιας ορμής και καταστροφικότητας.
Να σημειωθεί ότι ομάδα εθνοφυλάκων των τεσσάρων Ταγμάτων Εθνοφυλακής της 5ης Α/Μ ΤΑΞ που εδρεύει στα Χανιά Κρήτης, συμμετείχε σε ασκήσεις μικρής κλίμακας της 4ης ΤΑΞ ΠΖ που έχει έδρα την Λευκωσία, σε σενάρια που αφορούσαν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον.
Με την ολοκλήρωση της άσκησης ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης συνεχάρη τα ασκούμενα τμήματα και υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας λόγω της επιθετικότητας της Άγκυρας και των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Κύπρος. «Εν κατακλείδι, ειδικά κατά την περίοδο αυτή κατά την οποία βιώνουμε τα έργα και τις εκτός κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με την περάτωση της τελικής φάσης της ΤΑΜΣ “ΙΡΙΣ – 2022” δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στα χέρια ικανών και αποφασισμένων στρατιωτών. Προασπίζουμε την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Εξασφαλίζουμε την ΑΠΟΤΡΟΠΗ, που αποτελεί την κύριά μας αποστολή και αν αυτή αποτύχει, τότε θα επιτύχουμε τη ΝΙΚΗ».
Στην αποφώνησή του ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης επικεντρώθηκε στη συμβολή της Δημοκρατίας στο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας και τόνισε τη σημασία της διακρατικής θεσμοθέτησης αμυντικών συνεργασιών με 18 διαφορετικά κράτη. Επανέλαβε, επίσης, το γεγονός ότι εφέτος ο προϋπολογισμός για την αμυντική θωράκιση είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 15 ετών. Ακολούθως προσέφερε τιμητικές πλακέτες με το έμβλημα του Υπουργείου Άμυνας στους δύο καταδρομείς ΣΥΟΠ που έλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση στο ειδικό σχολείο ελεύθερων σκοπευτών που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και έδωσε τιμητικά μετάλλια στην ομάδα των καταδρομέων ΣΥΟΠ της 33 ΜΚ που συμμετείχαν στην άσκηση του Βρετανικού Στρατού “Cambrian Patrol 2022” στην Ουαλία, όπου και έλαβαν αργυρή διάκριση.
Δυστυχώς το πολύ σημαντικό ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των ΣΥΟΠ εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι διαρροές από τις τάξεις της ΕΦ. Ικανά και αφοσιωμένα συμβασιούχα στελέχη –συμπεριλαμβανομένων και καταδρομέων ΣΥΟΠ που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς και συνεκπαιδεύσεις ως ελεύθεροι σκοπευτές, νοσοκόμοι μάχης και μέλη επίλεκτων ομάδων μάχης του ΛΕΕ και της 33 ΜΚ– αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την στρατιωτική υπηρεσία προς εξεύρεση μόνιμης εργασίας. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αφιερώνονται σημαντικά ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα, το σημαντικό ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των ΣΥΟΠ, που στελεχώνουν αυτά τα οπλικά συστήματα, παραμένει, αδικαιολόγητα, αν όχι εγκληματικά, σε εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις το ΓΕΕΦ έχει ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες που εκπονήθηκαν από αντίστοιχες επιτροπές, αλλά για άγνωστο λόγο το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν του 50% ως ποσοστό από την πρώτη σειρά ΣΥΟΠ, έχει εγκαταλείψει την ΕΦ. Η συνεχιζόμενη αιμορραγία της ΕΦ σε συμβασιούχο προσωπικό, τραυματίζει τις προσπάθειες διατήρησης της Δύναμης σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο.
*Επίτιμος επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham (BUCSIS) του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι απειλές Ερντογάν κατά της Κύπρου και επιχειρησιακές ενδείξεις