Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακά UAV ενισχύουν το Ουκρανικό πυροβολικό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 3 Σεπτεμβρίου, προσωπικό της 26ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού και του 120ού Ανεξάρτητου Τάγματος Αναγνωρίσεως του Ουκρανικού Στρατού αποφοίτησε από σχολείο εκπαιδεύσεως σε συστήματα UAV τύπων Poseidon H6 και H10 της κυπριακής εταιρείας Swarmly Ltd. Αναφέρεται ύψος προμήθειας 703.940 ευρώ από συγκεντρώσεις δωρεών και στις φωτογραφίες εμφανίζονται συνολικώς πέντε αεροχήματα, εκ των οποίων τρία H10 και δύο H6, καθέτου αποπροσγειώσεως (VTOL).

To μεγαλύτερο H6 Poseidon μπορεί να μεταφέρει φορτίο (μέγιστο 25 κιλά) και προωθείται από υβριδικό σύστημα προώσεως που συνδυάζει βενζινοκινητήρα για την πλεύση και τέσσερις μικρούς ηλεκτροκινητήρες για την κάθετη αποπροσγείωση. Το σύστημα έχει μήκος 3,4 μέτρα, σχεδιάστηκε με έμφαση στις αποστολές μεγάλης αυτονομίας (7 ώρες – 850 χλμ.), η ακτίνα της ζεύξεως επικοινωνιών είναι 150 χλμ. και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα πλεύσεως 110 χ.α.ώ. ενώ η μέγιστη επιχειρησιακή οροφή είναι 4.000 μέτρα.

Το H10 Poseidon είναι μέσης εμβελείας, με ανάλογο σύνολο κινητήρων. Το σύστημα έχει σχεδιασθεί με έμφαση στην ικανότητα επιχειρήσεων σε περιβάλλον αρνήσεως GNSS, διακρίνεται από χαμηλή ακουστικό ίχνος κατά την πτήση, πολύ χαμηλό ίχνος διατομής ραντάρ και μη ανιχνεύσιμο θερμικό ίχνος, χαρακτηριστικά που το καθιστούν κατάλληλο για υποστήριξη κεκαλυμμένων επιχειρήσεων. Το H10 έχει μήκος 1,9 μέτρο, μπορεί να φέρει μόνο σύνολο αισθητήρα βάρους 3 κιλών, η αυτονομία ανέρχεται σε 2 ώρες – 150 χλμ., η ακτίνα της ζεύξεως επικοινωνιών είναι 50 χλμ., μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα πλεύσεως 75 χ.α.ώ. ενώ η μέγιστη επιχειρησιακή οροφή είναι 4.000 μέτρα.

Η Swarmly Ltd είναι μια startup εταιρεία αεροδιαστημικής, με έδρα την Λεμεσό.

Ατομικός εξοπλισμός θωράκισης & προστασίας για την Εθνική Φρουρά από το Ισραήλ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close