Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Aster 30 Block 1 και Exocet MM40 Block 3C τα κύρια όπλα των FDI HN

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) υπεγράφη σήμερα από τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naval Group Pierre Eric Pommellet και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της MBDA Eric Béranger, με το οποίο συμφωνήθηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια 3 Φρεγατών Αμύνης και Εμπλοκής (FDI HN) στο Πολεμικό Ναυτικό, με δικαίωμα προαιρέσεως για μία ακόμη.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της MBDA, η προμήθεια θα περιλαμβάνει κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος ASTER 30 B1 και επιφανείας – επιφανείας Exocet MM40 Block 3C.

Επιβεβαιώθηκε λοιπόν ότι η αντιαεροπορική ικανότητα των FDI HN θα στηρίζεται αποκλειστικώς σε 32 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς ASTER 30 Block 1, φερόμενα εντός 4 οκταπλών συστημάτων καθέτου εκτοξεύσεως SYLVER Α50. Η επιλογή συνδυάζει μέγιστες επιδόσεις αντιαεροπορικής ικανότητος με το χαμηλότερο κόστος σε νέα όπλα και σχετική υποδομή στο πλοίο. Φυσικά, τίποτα δεν αποκλείει μελλοντικές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις.

Η έκδοση ASTER 30 Block 1 κηρύχθηκε σε Αρχική Επιχειρησιακή Ετοιμότητα (IOC) το 2014 και αντιπροσωπεύει την αρχική έκδοση του βλήματος με ικανότητα αναχαιτίσεως τακτικών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, της τάξεως των 600 χλμ.

Υπό εξέλιξη βρίσκεται η βελτιωμένη έκδοση ASTER 30 Block 1NT, με νέο ερευνητή (λειτουργίας στην μπάντα Ka αντί της Ku που λειτουργεί ο αισθητήρας της εκδόσεως Block 1) και σύστημα ελέγχου, που αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2023. Η νέα έκδοση “Νέας Τεχνολογίας”, έχει ικανότητα αναχαιτίσεως βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, της τάξεως των 1.500 χλμ. που αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες ενώ οι επιδόσεις επιτρέπουν την αντιμετώπιση πυραύλων της κατηγορίας που φέρουν πολλαπλές πολεμικές κεφαλές.

Η βελτιωμένη έκδοση προσφέρει αυξημένο βεληνεκές προσκτήσεως στόχου, πρόσκτηση στόχων με μικρότερη διατομή ραντάρ (RCS), αυξημένη ακρίβεια προσδιορισμού θέσεως στόχου, αυξημένη πιθανότητα απευθείας πλήγματος, αυξημένο αποτύπωμα στις υπό προστασία χερσαίες περιοχές ενώ είναι πλήρως συμβατή με διαλειτουργική μεταξύ ναυτικών (PAAMS) και χερσαίων (SAMP) συστημάτων.

Η αναφορά από πλευράς MBDA σε Block 1, δημιουργεί την εντύπωση, αν δεν την επιβεβαιώνει, ότι η ελληνική προμήθεια δεν αφορά την έκδοση Block 1NT. Εν τούτοις, η επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του Block 1NT, προβλέπεται σε συνδυασμό με την χρήση βλημάτων Block 1, προκειμένου να εξασφαλίζεται αυξημένη αντίσταση σε ηλεκτρονικές παρεμβολές. Επομένως, είναι πιθανή μελλοντικώς η προμήθεια και βλημάτων της βελτιωμένης εκδόσεως.

Το βλήμα ASTER 30 Block 1 έχει μέγιστο βεληνεκές 120 χλμ., επιχειρησιακή οροφή στόχου τα 20.000 μέτρα, ενώ αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 4,5 Mach. Ωστόσο, η μέγιστη επίδοση βεληνεκούς δεν αφορά αεροδυναμικούς στόχους υψηλής ευελιξίας όπως τα μαχητικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση το βεληνεκές να περιορίζεται στα 70 χλμ. σύμφωνα με ανοικτές πηγές.

Το βλήμα επιφανείας – επιφανείας Exocet MM40 Block 3C είναι η πλέον προηγμένη έκδοση του όπλου, με βεληνεκές που υπερβαίνει τα 180 χλμ. Η βελτίωση της εκδόσεως σε σχέση με τις προγενέστερες, εντοπίζεται στον βελτιωμένο ψηφιακό ενεργό εντοπιστή ραδιοσυχνοτήτων (RF) και ναυτιλίας, σε συνδυασμό με ανώτερη ανθεκτικότητα σε αντίμετρα. Όπως έχουμε αναφέρει παλαιότερα, το Πολεμικό Ναυτικό προτίθεται να προμηθευτεί την βελτιωμένη έκδοση και για τον εξοπλισμό των ΤΠΚ κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ.

Συντομα πλήρως ετοιμοπόλεμη η ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ78)

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close