Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Κατατέθηκε επισήμως η βρετανική πρόταση φρεγάτας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κατατέθηκε σήμερα η πρόταση της βρετανικής κυβερνήσεως προς το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, για το πρόγραμμα προμήθειας νέων φρεγατών. Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, δέχθηκε την πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κέητ Σμιθ, η οποία ενεχείρισε την πρόταση του ναυπηγικού οίκου Babcock International για το σχέδιο φρεγάτας καθώς,  την λεγομένη ενδιάμεση λύση, που αφορά παραχώρηση μεταχειρισμένων φρεγατών του Βασιλικού Ναυτικού και το πρόγραμμα αναβαθμίσεως φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ.

H Βabcock International προτείνει το σχέδιο Arrowhead 140 ενώ η ενδιάμεση λύση αφορά φρεγάτες Type 23 που έχουν υποβληθεί προσφάτως σε πρόγραμμα αναβαθμίσεως. Η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποιεί καίριες περικοπές στο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων, με σκοπό να αντιμετωπισθεί το ζήτημα χρηματοδοτήσεως υφισταμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να απορροφήσουν πολύ σημαντικούς πόρους.

H Arrowhead 140 είναι ένα σχέδιο μέγιστου μήκους 138,7 μέτρων και εκτοπίσματος 5.700 τόννων, που εξασφαλίζει μεγάλες επιδόσεις αυτονομίας και ανέσεων σε αποστολές μακράς διαρκείας, ενώ θα επανδρώνεται από πλήρωμα 100 ατόμων κατ’ ελάχιστο αλλά θα έχει ενδιαιτήσεις για 160 άτομα συνολικώς. H φρεγάτα θα μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 27-28 κόμβων. Για αντιαεροπορικό πόλεμο μπορεί να φέρει 4 Συστήματα Καθέτου Εκτοξεύσεως VLS 41 με σύνολο 32 κελιών βλημάτων επιφανείας – αέρος αλλά χαρακτηρίζεται ως φρεγάτα πολλαπλού ρόλου αφού έχει πλήρεις ανθυποβρυχιακές ικανότητες.

Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ 200ΗΝ, η βρετανική πρόταση στηρίζεται σε λύσεις της Thales UK, που εξάλλου συμμετέχει στο πρόγραμμα Arrowhead 140.

Οι φρεγάτες Type 23 είναι μήκους 133 μέτρων και εκτοπίσματος 4.900 τόννων, με πλήρωμα 185 ατόμων. Η αντιμετώπιση αεροπορικών απειλών στηρίζεται κυρίως σε 32 κελιά για βλήματα επιφανείας – αέρος Sea Ceptor, βεληνεκούς πλέον των 25 χλμ. Η μέγιστη αναπτυσσόμενη ταχύτητα, ορίζεται σε 28 κόμβους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το 2021, οι MONMOUTH (F235) και MONTROSE (F236) που τέθηκαν σε υπηρεσία το 1993 και 1994 αντιστοίχως, πρόκειται να παροπλισθούν πρόωρα. Πρόκειται όμως για φρεγάτες που δεν έχουν δεχθεί όλες τις παρεμβάσεις αναβαθμίσεως που έχουν αποφασισθεί για τις φρεγάτες της συγκεκριμένης κλάσεως, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε εργασίες που θα κριθούν απαραίτητες από το Πολεμικό Ναυτικό σε περίπτωση αποκτήσεως.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close