Επίσημη απάντηση περί P&A για 20 F-35 στην Ελλάδα
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 1 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη από τις ΗΠΑ η επίσημη απάντηση των αρμοδίων αμερικανικών Αρχών για την Τιμή και Διαθεσιμότητα μαχητικών αεροσκαφών F-35, στο σχετικό ελληνικό αίτημα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε απευθύνει διά της ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ Αίτημα Τιμής και Διαθεσιμότητος στις 7 Φεβρουαρίου 2017.
Η απάντηση από το Γραφείο Διακλαδικού Προγράμματος F-35 (JPO F-35) στην LOR for Joint Strike Fighter (F-35) Price & Availability που είχε απευθυνθεί στις αμερικανικές Αρχές Στρατιωτικών Πωλήσεων Αλλοδαπής (FMS), αφορά την προμήθεια 20 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής υποστηρίξεως και εκπαιδεύσεως.
Η απάντηση προσδιορίζει το “fly away” κόστος ανά μονάδα, δηλαδή “σκέτου” του αεροσκάφους με τα συστήματά του, περιλαμβανομένου κινητήρα, σε 85 εκατ. $. Στην ενημέρωση περιλαμβάνεται πλήρες πακέτο αρχικής υποστηρίξεως τριετούς διαρκείας ύψους 500 εκατ. $ περίπου ενώ για την εκπαίδευση, βιβλιογραφία κ.λπ προβλέπεται επιπλέον δαπάνη ύψους 300 εκατ. $.
Εκ των ανωτέρω αριθμών, το κόστος προμήθειας μίας Μοίρας F-35 ανέρχεται συνολικώς σε 2,5 δισ. $ περίπου. Σε αυτό όμως, θα πρέπει να περιληφθεί και ένα πακέτο οπλισμού αλλά και δαπάνη για την προετοιμασία των σχετικών υποδομών του νέου μαχητικού σε τουλάχιστον μία αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας και παρεμβάσεων στο ευρύτερο σύστημα αεράμυνας. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος μιας τέτοιας προμήθειας θα αγγίξει τα 3 δισ. $.
Υπενθυμίζεται ότι στο ελληνικό αίτημα περιλαμβανόταν και η εξέταση του ενδεχομένου συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας τόσο σε πρόγραμμα προμήθειας όσο και στην εν συνεχεία υποστήριξη του F-35. Το πρακτικό αποτέλεσμα της LOR που απεστάλη το 2017, ήταν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία που προγραμματίζει την παραγωγή του αεροσκάφους σε βάθος δεκαετίας, έχει λάβει πλέον υπ’ όψιν την περίπτωση ελληνικής παραγγελίας και προδεσμεύει “θέσεις” αεροσκαφών στην γραμμή παραγωγής, στοιχείο το οποίο συντελεί σε έναν βαθμό στην σμίκρυνση των χρόνων παραδόσεως όταν ανατεθεί σύμβαση.
Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το 2019 ολοκληρώθηκε σύμβαση αξίας 3 εκατ. $ διετούς διαρκείας, με αντικείμενο την κατάρτιση μελέτης για την ενσωμάτωση του F-35 στις ελληνικές αμυντικές δομές, δηλαδή τις απαιτήσεις συνολικής αναβαθμίσεως του συστήματος αεράμυνας για την ολοκλήρωση και διαλειτουργικότητα του νέου μαχητικού. Η σύμβαση αυτή περιλαμβανόταν στην LOA GR-D-SNY AMD 6 που αφορά την αναβάθμιση των 84 F-16.
Μετά και την επιβεβαίωση του ελληνικού ενδιαφέροντος κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου 2020, όπως είχε αναφέρει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας, το ελληνικό ενδιαφέρον αφορά 24 αεροσκάφη και σημείωσε ότι ξεκινούν άμεσα διαπραγματεύσεις από το ΥΠΕΘΑ με σκοπό σε διάστημα 18 μηνών (Ιούνιος 2021) να έχει συμφωνηθεί το συνολικό “πακέτο” από πλευράς τεχνικών προδιαγραφών, προγραμματισμού εκπαιδεύσεως και απαιτουμένων προμηθειών σε υλικά και υποδομές υποστηρίξεως, συνεπώς να υπάρχει και σαφής εικόνα για την τελική δαπάνη.