Η ειδική ευρωπαϊκή Μεικτή Ομάδα Επιχειρήσεων στις Καστανιές Έβρου
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σε ανάρτηση της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας, που υπογράφεται από τον Ταμία Β. Καλαϊτζίδη, παρουσιάζεται μια εκ των βασικών στρατηγικών που εφήρμοσε και συνεχίζει να ακολουθεί η ηγεσία, στο πλαίσιο ανταποκρίσεως της Ελληνικής Αστυνομίας στην Υβριδική Επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στις 28 Φεβρουαρίου στον Έβρο.
Η συγκεκριμένη σχεδίαση για τον βόρειο τομέα της Ορεστιάδος, που απετέλεσε και το σημείο της μεγαλύτερης πιέσεως λόγω των χερσαίων συνόρων στις Καστανιές, αφορούσε την επιχειρησιακή αξιοποίηση των τμημάτων από τις επίλεκτες ειδικές μονάδες, ελληνικών και ευρωπαϊκών, που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Τέτοια τμήματα προήλθαν κατά βάση από:
- την ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης.
- την Αυστριακή Κομμάντο Επεμβάσεως Κόμπρα (Einsatzkommando Cobra) του Υπουργείου Εσωτερικών.
- την Φινλανδική 5η Ειδική Μονάδα Επεμβάσεως της Συνοριοφυλακής.
Τα ανωτέρω τμήματα υποστηρίχθηκαν επιτυχώς από κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδος και ειδικό κλιμάκιο του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει η ανάρτηση της ΕΕΦΚΔ, “στο πλαίσιο αυτό, και έπειτα από πρωτοβουλία του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας καθώς και με μέριμνα του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, του Γενικού Περιφερειακού Διευθυντή Αν. Μακεδονίας Θράκης και των Διευθυντών Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και Ορεστιάδας, συστάθηκε στην περιοχή της Ορεστιάδας μια μεικτή ομάδα επιχειρήσεων αποτελούμενη από Έλληνες και Ευρωπαίους Αστυνομικούς, έχοντας ως κύρια αποστολή την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας και ευρύτερα προς την Ευρώπη. Με πληροφοριακό δίκτυο, το οποίο επεκτείνεται από τα σύνορα σε ολόκληρη την ενδοχώρα, η μεικτή ομάδα επιχειρήσεων αποτελούμενη από (α) κλιμάκιο των Ειδικών Δυνάμεων Αστυνομίας της Αυστρίας (EKO Cobra), (β) κλιμάκιο των Ειδικών Δυνάμεων Συνοριακής Φύλαξης της Φινλανδίας (Special Intervention Unit – SIU), (γ) κλιμάκιο της ΕΚΑΜ, (δ) κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας της Δ.Α. Ορεστιάδας, και (ε) ειδικό κλιμάκιο του Τ.Δ.Μ. της Δ.ΑΛ.Θ., έχει ως αποστολή την αποτροπή μαζικών μεταναστευτικών ροών προς την Χώρα και ακολούθως τον εντοπισμό και την σύλληψη παράνομων μεταναστών και των διακινητών τους“.
Τα συγκεκριμένα επίλεκτα τμήματα, κλήθηκαν να αναλάβουν πιο απαιτητικού τύπου ρόλο, πέραν της συμμετοχής τους και στην αντιμετώπιση των διαδοχικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από την τουρκική αστυνομία και τους λαθρομετανάστες στον φράκτη και άλλα σημεία της περιφράξεως. Από πλευράς ακολουθητέας τακτικής, περιγράφεται: “Ο χώρος διεξαγωγής των επιχειρήσεων είναι η Ελληνική οριογραμμή, είτε στο χερσαίο είτε στο ποτάμιο κομμάτι των συνόρων, αποτελούμενος από δύσβατα και επικίνδυνα σημεία, όχι όμως ικανά να ανακόψουν την δράση της επιχειρησιακής αυτής ομάδας, η οποία δρα υπό συνθήκες όπου οι λοιπές δυνάμεις δεν μπορούν να επιχειρήσουν με την απαραίτητη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Έτσι λοιπόν, με τον τρόπο αυτό συμβάλουν καθοριστικά στην φύλαξη των Ελληνικών – Ευρωπαϊκών συνόρων μας περνώντας παράλληλα το μήνυμα στην Τουρκία, πως Ελληνική πλευρά, έχοντας σύμμαχο την Ευρώπη και προβαίνοντας σε ειδικούς επιχειρησιακούς ελιγμούς και λαμβάνοντας μέτρα ασφαλείας, θα είναι πάντα μια θωρακισμένη χώρα“.
Σημειώνεται ότι στον Έβρο αναπτύχθηκε και κλιμάκιο της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) που αποτελεί την ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα της Κυπριακής Αστυνομίας. Ωστόσο το κλιμάκιο ανέλαβε τομέα στον νότιο Έβρο, όπως και το αναπτυχθέν τμήμα της ΕΚΑΜ Αθηνών.
Η διεθνής συνεργασία που αναπτύχθηκε, κινήθηκε σε πλαίσια υψηλού επαγγελματισμού, εξαιρετικής διαλειτουργικότητος και “πνεύματος μονάδος” που σφυρηλατήθηκε πολύ γρήγορα και βρισκόταν σε αντίθεση με την παρουσία της τουρκικής αστυνομίας που υπήρξε προκλητική, με το προσωπικό της να χειρονομεί συνήθως σχηματίζοντας το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων, υπογραμμίζοντας την ισλαμική υποκουλτούρα.