Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων με συνέχιση της υποχρηματοδότησής τους
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
21 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων και κατατέθηκε στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο προϋπολογισμός Οικονομικού Έτους 2020, ο οποίος θα συζητηθεί στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σε συνεδριάσεις από 25 μέχρι και 28 Νοεμβρίου.
Ας δούμε τι “δώρο” έκανε η κυβέρνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Για το ΥΠΕΘΑ, ο προϋπολογισμός 2020 περιλαμβάνει τακτικές δαπάνες 3,397 δισ. ευρώ συν 530 εκατ. ευρώ που αφορούν δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα.
Συγκριτικώς, στον προϋπολογισμό του Οικονομικού Έτους 2019, στο ΥΠΕΘΑ είχαν προβλεφθεί τακτικές δαπάνες 3,388 δισ. ευρώ που εκτιμάται σήμερα ότι θα διαμορφωθούν σε 3,498 δισ. ευρώ, συν 518 εκατ. ευρώ κατ’ εκτίμηση για εξοπλιστικά προγράμματα. Παρομοίως, αναμένεται ελαφρά αύξηση στην τελική διαμόρφωση των ποσών που προβλέπονται για το 2020.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ παραμένει σταθερός και το 2020, διαψεύδοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει θετικά το αίτημα του ΓΕΕΘΑ για σοβαρή αύξηση των αμυντικών δαπανών και ιδίως του αναπτυξιακού προϋπολογισμού. Οι προειδοποιήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, δεν φαίνεται να ελήφθησαν υπ’ όψιν για άλλη μια φορά.
Γενικότερα, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που κυριαρχούσε εξ αρχής, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει “συντηρητική” πολιτική στις αμυντικές δαπάνες κατά την πρώτη διετία προκειμένου να βοηθηθεί η γενικότερη οικονομική πολιτική και μόνο κατά την δεύτερη διετία θα εξετάσει κάποια αισθητή αύξηση. Η οικονομία μπορεί να παράγει υπερπλεονάσματα, όλες οι κυβερνήσεις όμως των τελευταίων ετών τα σκορπούν κατά βάση σε παροχές και βοηθήματα που σε μεγάλο βαθμό κατευθύνονται σε φοροφυγάδες. Με αυτό τον τρόπο όμως παρατείνεται η υποχρηματοδότηση του οικοδομήματος που ονομάζεται Ένοπλες Δυνάμεις και ο “υποσιτισμός”, έχει δραστικές συνέπειες για τις ίδιες και αυτό που καλούνται να προσφέρουν.
Ενδεικτικώς, ως προς τον πλέον δυναμικό Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, την Πολεμική Αεροπορία, από δύναμη 230 μαχητικών αεροσκαφών με δείκτη διαθεσιμότητος κυμαινόμενο στο 50% περίπου, μόλις κάτι παραπάνω από 100 αεροσκάφη είναι επιχειρησιακά. Σε αυτά προστίθενται 5-10 εκπαιδευτικά αεροπλάνα, 2-3 αεροσκάφη τακτικών μεταφορών και 5-10 ελικόπτερα. Αυτή είναι “σκιά” μόνο της κραταιάς Πολεμικής Αεροπορίας των προηγουμένων εποχών.
Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των αμυντικών δαπανών, το 70% αφιερώνεται για μισθοδοσία, το 15% καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες και το 15% τις εξοπλιστικές.