Η κυβέρνηση, συνεχίζει την πρακτική των απευθείας αναθέσεων χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, δαπανά δισεκατομμύρια για αγορές “από το ράφι”, με υποτυπώδη ανταλλάγματα που δεν επιτρέπουν ανάπτυξη αυτονομίας στους εξοπλισμούς αλλά ούτε καν στην υποστήριξη των οπλικών συστημάτων από τους επιχειρησιακούς φορείς. Αυτό δεν αφορά μόνο τις προμήθειες μέσω FMS αλλά και συμβάσεις με άλλες χώρες, όπου μπορεί μεν να μην καταβλήθηκε “καπέλο” για την συμμετοχή κρατικών υπαλλήλων από την άλλη πλευρά, όμως δεν εξασφαλίσθηκαν ανταλλάγματα ανάλογα του ύψους της συμβάσεως. Η κυβερνητική πρακτική, είναι βαθιά προβληματική.
Οι αρμόδιοι οφείλουν να αξιολογήσουν με εντιμότητα και ειλικρίνεια την ευρύτερη κατάσταση, για να οδηγηθούν σε χρήσιμα συμπεράσματα ως προς την ορθότητα ή όχι της πρακτικής που ακολουθούν. Για να έχει κανείς πάντως εικόνα, ως προς τα πολύ σοβαρά, στρατηγικής σημασίας οφέλη που απολαμβάνουν οι ΗΠΑ από το σύστημα FMS, παραθέτουμε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2018 στην ιστοσελίδα του Κέντρου Υποστηρίξεως Εξαγορών Στρατού Ηνωμένων Πολιτειών (USAASC). Με τίτλο “5 πράγματα που δεν ξέρατε για τις FMS του Στρατού των ΗΠΑ”, εξηγούνται συνοπτικώς οι πέντε βασικοί λόγοι της ζωτικής σημασίας που έχουν για τα αμερικανικά συμφέροντα οι FMS, τις οποίες υποστηρίζει με έναν ολόκληρο μηχανισμό ο Στρατός των ΗΠΑ, όπως και οι άλλοι δύο Κλάδοι.
Τροφή για σκέψη προς τους δικούς μας αρμοδίους, εάν με την πολιτική αμυντικών εξοπλισμών που ακολουθούν, πράττουν το καλύτερο δυνατό για την χώρα και με σεβασμό προς το στέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Με απλούστερα λόγια, όπως οι καλύτεροι έμποροι του πλανήτη έχουν φτιάξει έναν αποδοτικό μηχανισμό εξοπλισμών για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων τους, έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούν οι δικοί μας στον τομέα των αμυντικών προμηθειών;