Τί έχει να πει τελικά για τα ΝΗ-90 ο Π. Καμμένος;
- Σάββας Δ. Βλάσσης
Για τις 28 Μαρτίου προσδιορίσθηκε η συζήτηση στην Βουλή της προτάσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περί της συγκροτήσεως επιτροπής προκαταρκτικής εξετάσεως για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ανατέθηκαν επί των ημερών του Γιάννου Παπαντωνίου. Και δίχως αμφιβολία, το «αγαπημένο» εξ αυτών πρόγραμμα για τον Πάνο Καμμένο, είναι αυτό της προμήθειας των 20 μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90. Ασφαλώς πρόκειται για μια προμήθεια η οποία πρέπει να διερευνηθεί όσον αφορά τυχόν διαδρομές «μαύρου χρήματος» και γενικότερα όλες τις πτυχές από τις οποίες ενδεχομένως υπέστη βλάβη το Ελληνικό Δημόσιο.
Αντιθέτως, καμμία εξήγηση δεν αισθάνεται ότι είναι υποχρεωμένος να δώσει ο Π. Καμμένος για τους χειρισμούς στους οποίους ο ίδιος προέβη από την στιγμή που ανέλαβε το ΥΠΕΘΑ, στο εν λόγω πρόγραμμα. Χειρισμοί οι οποίοι, παραμένει ερωτημαικό σε τί ωφέλησαν την ελληνική πλευρά. Ο υπουργός, για καθαρά προσωπικούς λόγους, διέκοψε τον Φεβρουάριο του 2015 τις παραδόσεις των ελικοπτέρων και την εξέλιξη του προγράμματος. Έκτοτε ο υπουργός επιδόθηκε σε ανυπόστατη συνθηματολογία δυσφημήσεως των ελικοπτέρων, που δήθεν «δεν πετάνε». Σήμερα, δύο έτη μετά, πράγματι ελάχιστα από τα 11 διαθέσιμα ελικόπτερα πετάνε, όμως αυτό οφείλεται αποκλειστικώς και μόνο στην επιλογή του κ. Καμμένου να μην υπογράψει την σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως (FOS) η οποία είχε εγκριθεί από την Βουλή τον Ιούλιο του 2014 κι επρόκειτο να υπογραφεί το 2015. Πρακτικώς, ο κ. Καμμένος άφησε τα ΝΗ-90 χωρίς ανταλλακτικά…
Επίσης, όπως αναλύθηκε στο περυσινό ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC, ανυπόστατες ήταν και οι δήθεν αποκαλύψεις του κ. Καμμένου για την ύπαρξη κεραίας ασυρμάτου στα ΝΗ-90, η οποία δεν επιτρέπει την προσγείωση εκτός ελικοδρομίων, σε χωμάτινα εδάφη. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη κεραία υπάρχει μόνο στα 3 πρώτα ελικόπτερα, τα οποία παραλήφθηκαν σε διαμόρφωση Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητος (IOC+) ενώ από το 4ο ελικόπτερο και μετά, αυτή έχει αντικατασταθεί από κεραία μικρότερου μήκους που δεν δημιουργεί πρόβλημα. Στις τροποποιήσεις της αρχικής συμβάσεως, προβλέφθηκε ότι τα 3 αρχικά ελικόπτερα επρόκειτο να τροποποιηθούν σε διαμόρφωση Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητος (FOC) άνευ κόστους για την ελληνική πλευρά. Φυσικά αυτά τα γνωρίζει ο κ. Καμμένος, επέλεξε όμως να δημαγωγήσει, για να εξυπηρετήσει τους προσωπικούς του και μόνο σκοπούς.
Αφού επί δύο χρόνια ο κ. Καμμένος πάγωσε το πρόγραμμα μονομερώς, επιτρέποντας στην κατασκευάστρια εταιρεία NH Industries να ζητήσει την καταβολή αποθήκευτρων για την παραμονή στην Γαλλία των μη παραληφθέντων ΝΗ-90 όσο και το δικαίωμα να προχωρήσει σε καταγγελία ζητώντας αποζημίωση, στις αρχές του 2017 η ΓΔΑΕΕ όρισε επιτροπή για την έναρξη παραλαβής των 3 ΝΗ-90 της ελληνικής παραγγελίας, που έχουν βγει από την γραμμή κατασκευής. Τί μεσολάβησε; Οι Γάλλοι αντιλήφθηκαν ότι ο κ. Καμμένος στην ουσία… «δεν ήξερε τί ήθελε». Επειδή όταν ήταν αντιπολίτευση «έθαβε» τα ΝΗ-90, δεν ήθελε να δείξει ότι ως υπουργός τα παραλαμβάνει. Τελικώς, με άνωθεν παρέμβαση, ο ΥΕΘΑ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει.
Για να δικαιολογηθεί αυτή η στροφή, το περιβάλλον του κ. Καμμένου διαρρέει τώρα ότι η σύμβαση που είχε υπογράφει ο Γ. Παπαντωνίου, «δεν άφηνε κανένα περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση»… Διαφορετική άποψη φαίνεται ότι είχαν οι προκάτοχοι του κ. Καμμένου, αφού μέχρι σήμερα έχουν γίνει 4 τροποποιήσεις της αρχικής συμβάσεως, κατόπιν διαπραγματεύσεων, προς διαφύλαξη των ελληνικών συμφερόντων. Προφανώς ο κ. Καμμένος ξεχνά την 3η τροποποίηση που υπεγράφη το 2010 από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μέσω της οποίας μειώθηκε το κόστος του προγράμματος κατά 110 εκατ. ευρώ περίπου!
Το ερώτημα σε τελική ανάλυση είναι εάν ο κ. Καμμένος, αναμένει με τους χειρισμούς του να αποκομίσει κάποιο όφελος για την ελληνική πλευρά; Η τελευταία του απόφαση για εκκίνηση διαπραγματεύσεων προς παραλαβή 3 μόνο ελικοπτέρων, σημαίνει άραγε ότι το πρόγραμμα των 20 ΝΗ-90 θα περικοπεί σε μόλις 14; Δημιουργείται η εντύπωση ότι με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να συμψηφισθεί η τελευταία δόση ύψους 110 εκατ. ευρώ που δεν έχει καταβληθεί από την Ελλάδα. Αυτό βεβαίως θα ευχαριστούσε τον υπουργό Οικονομίας αλλά ο κ. Καμμένος είναι ΥΕΘΑ και πρέπει ως τέτοιος να σκέφτεται και να ενεργεί. Εάν περικοπεί το πρόγραμμα, η αρχική επένδυση, παρόλο που όπως είπαμε έχει ήδη μειωθεί χάρη στην 3η τροποποίηση της συμβάσεως, θα αποβεί ασύμφορη για τον Ελληνικό Στρατό. Διότι θα επιφορτισθεί με την συντήρηση ενός σύγχρονου τύπου ελικοπτέρου από τον οποίο όμως θα υπηρετεί πολύ μικρός αριθμός μονάδων. Η πολιτική του κ. Καμμένου στην υπόθεση των ΝΗ-90, ήταν εξαρχής αντιπαραγωγική και αδιέξοδη. Τυχόν περικοπή του προγράμματος, θα την καταστήσει και σκανδαλωδώς αποτυχημένη.